Vücudun susuz kalması "ölümle sonuçlanabilir"
Sıcaklıkların yüksek olduğu yaz aylarında yetersiz sıvı alımı veya sıvı kaybına bağlı olarak kişilerde dehidratasyonun (vücudun susuz kalması) çok sık yaşandığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Baturalp Abduşoğlu, bu durumun özellikle yaşlılarda akciğer embolisi oluşumu gibi yüksek ölüm riskine varan sonuçlar doğurabildiğini söyledi.
Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Baturalp Abduşoğlu, son günlerde hava sıcaklarının artmasının etkisi ile acil servislere, vücudun susuz kalmasına bağlı halsizlik, ateş ve bilinç kaybı gibi nedenlerle başvuran hasta sayısının arttığını söyledi. Günde en az 2 litre su içilmesi uyarısında bulunan Dr. Abduşoğlu, vücudun aşırı derece susuz kalmasının kişinin ölümle sonuçlanabileceğine de dikkati çekti.
Vücudun, yetersiz sıvı alımı ve aşırı terleme, ishal, aşırı idrar söktürücü ilaç kullanımı, şekerden zengin ve kafein içeren sıvılar alınması gibi nedenlere bağlı oluşan sıvı kaybı sebepleri ile susuz kaldığını ifade etti.
Aşırı sıcaklara karşı tansiyon hastalarına uyarı
"En sık belirtiler susuzluk hissi ve halsizlik"
Dr. Abduşoğlu vücüttaki susuzluğun tehlikesine dikkat çekerek sunları söyledi: "Su kaybının en sık belirtisi susuzluk hissi ve halsizliktir. Halsiz kalan kişi ruhsal yönden kendini kötü hisseder. Dehidratasyon, kayıpların oranına göre hafif veya ağır seyreder. Yüzde 2 oranında sıvı kaybı hafif dehidratasyonu gösterir. Bu oran arttıkça baş dönmesi yaşanır, tansiyon düşer, nabız artar, kas krampları oluşur, böbrek yetmezliği ortaya çıkar ve bilinç kaybı olabilir. Oran yüzde 15 olduğunda hayati tehlike başlar ve kayıp yüzde 20'ye ulaştığında ise ölümle sonlanabilir" dedi.
Uzun ömürlü süt sağlığa zararlı mı?
Acil servislere gelenlerin çoğu yaşlı hastalar
Hava sıcaklığının aşırı arttığı şu günlerde özellikle acil servislere dehidratasyona bağlı halsizlik, ateş, hatta bilinç kaybı gibi yakınmalarla gelen hasta sayısında artış olduğunu açıklayan Abduşoğlu, bunların büyük çoğunluğunun yeterli su tüketimi yapamayan yaşlı veya bakıma muhtaç hastalar olduğunu söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip misin yoksa nezle mi? Grip, nezle ve soğuk algınlığı arasındaki farklar ne? İşte ayırt etmenin yolu
Vücutta 300'den Fazla Reaksiyonda Görevi Var! Eksikliğinde En Sık Görülen Belirti Kas Krampları... Magnezyumun Önemi
Ağız Kanseri Riski: Erkeklerde 2 Kat Fazla Görülüyor! Belirtileri Göz Ardı etmeyin...
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz