Vitamin Çeşitleri Nelerdir? Hangi Vitamin Ne İşe Yarar?
Vücudun sağlığını koruyabilmesi için yiyecek ve içeceklerden alınması gereken bazı maddeler vardır. Bu maddeler arasında düzenleyici görevi gören mineraller de bulunur. Gerekli vitaminlerin eksik veya fazla alınması sağlık sorunları oluşturabilir. Bu nedenle vitamin dengesinin korunmasına özen gösterilmesi gerekir.
Vitaminlerin Görevi Nedir?
Vücutta gerek duyulan en önemli maddelerden biri vitaminlerdir. Pek çok işlevin yerine getirilmesini sağladıkları için görevleri oldukça fazladır. Tüm vitaminleri alırken vücudun ihtiyacı olduğu kadarını almaya dikkat edilmesi gerekir.
Vitaminler, kan değerlerine bakılarak ölçülebilmektedir. Dolaşım sistemiyle taşındıkları için pek çok görevi aynı anda yerine getirebilirler. Cilt hastalıkları ve kemik gelişimi başta olmak üzere metabolizmanın hızlanması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi gibi görevleri vardır.
Vitaminlerin görevleri arasında kan hücrelerinin yapılması, hafızanın güçlü kalması, halsizliği engellemesi bulunur. Ayrıca eksikliklerinde oluşabilecek hastalıklar doğru vitamin kullanımıyla engellenir. Kanser, grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklara yakalanmayı engeller.
Vitaminler kalsiyum emilimi, hücre zarının korunması, damar tıkanıklığını önleme gibi hayati önemlere sahiptir. Kansızlığın engellenmesi, hastalıkların önlenmesi, büyüme ve gelişmeyi düzenlemesi vitaminlerin görevleri arasındadır.
Vitaminlerin insan vücudu tarafından üretilmesi olanaksızdır. Bu nedenle yalnızca dışarıdan alınabilir. Beslenme düzensizlikleri, bazı sağlık sorunları, yetersiz uyku, az su içilmesi gibi durumlarda vitaminlerin emilmesi zorlaşabilir. Bu nedenle sağlıklı olmak yalnızca vitaminleri doğru almakla mümkün değildir.
Vitamin Çeşitleri Nelerdir?
Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin birbirlerinden farklı özellikleri bulunur. Bir kısmı günlük alınırken diğer kısım vücutta depolanarak gerektiğinde kullanılır. Ayrıca suda çözünebilen ve çözünemeyen vitamin çeşitleri de bulunur.
Vitaminlerin isimlendirilmesinde harfler ve sayılar kullanılmıştır. Bu bağlamda A, D, E, K ve C vitaminleri yalnızca harflere sahipken B vitaminlerinin ayırt edilmesini sayılar sağlar. Etken maddelerine göre değişen B vitaminleri B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9 ve B12’dir.
Hangi Vitamin Ne İşe Yarar?
Vitamin çeşitleri vücutta düzenleme yaptıkları işlere göre birbirinden ayrılır. Bu nedenle yalnızca bir vitaminin alınması diğer görevlerin aksamasına neden olur. Vitaminler arasında A vitamini özellikle kemik ve göz sağlığı için alınırken, E vitamini hücresel sağlığı korur.
E vitamininin en büyük görevleri arasında damar tıkanıklığını önlemek vardır. Ayrıca D vitaminiyle birlikte kanseri önlemede oldukça başarılır. D vitamini insülin yapılmasına yardımcı olarak kan şekerini düzenler. Böbreklerdeki düzeni korurken kemiklere de faydalı olur.
K vitamini kanda pıhtı oluşumuna neden olduğu için tüketilmesi gerekir. Kalp hastalıklarını önleyerek vücudun sağlığını korur. B1 vitaminiyle birlikte alındığında sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin etkilerini azaltır. B vitamini ayrıca yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde görev alır.
C vitaminleri en çok bağışıklık sistemi üzerinde etki gösterir. Özellikle büyüme çağında çocukların bol bol tüketmesi tavsiye edilir. B vitaminleriyle birlikte alındığında daha işlevsel hale gelir. Ayrıca D vitamini takviyesi yapıldığında büyümeyi ve gelişmeyi hızlandırır.
Vitaminler görev bakımından birbirinden ayrılsa da birlikte çalıştıklarında daha etkili olurlar. Ortak hedefleri vücudu sağlıklı tutmak ve oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçmektir. Bu bağlamda eksik olan vitaminler için doktor tavsiyesiyle birlikte takviye gıdalar alınabilir.
Vitamin Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Tedavi Edilebilir mi?
Vitaminlerin orantısız şekilde alınması vücutta bazı rahatsızlıklara yol açar. Eğer vücuttaki fonksiyonlarda anormallik görülürse bir doktorla görüşülmesi gerekir. Kan testleri kullanılarak vitamin oranları kontrol edilir, eksikliğinde uygun tedaviler kullanılır.
Vitamin eksiklikleri genellikle takviyelerle tedavi edilir. Alınması gereken vitamin miktarları kapsül ya da iğne şekilde düzenli olarak uygulanır. Yeterli orana ulaşılmasına rağmen belirtiler kaybolmamışsa rahatsızlığın asıl sebebi başka olabilir. Ancak yalnızca vitamin eksiklikleri tedavi edilebilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası
Uzmanı korkunç gerçeği açıkladı: Antibiyotik direnci nedeniyle her 45 saniyede bir kişi ölüyor! Önlem alınmazsa tehlike büyük
Bel çevresi erkeklerde 94 CM, kadınlarda 80 CM'in üzerindeyse dikkat! Meğer bu hastalığın belirtisiymiş... '40 yaş uyarısı'