hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | Dünyada "maymun çiçeği" alarmı… Tekrar kapanma getirir mi?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Afrika'dan dünyaya yayılan maymun çiçeği virüsü endişe yaratıyor. Belirtileri su çiçeğine benzeyen hastalık için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), acil durum ilan etti. Sağlık Bakanlığı da henüz herhangi bir kısıtlama ihtiyacın bulunmadığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) acil durum ilan etti. Geçen yıl 75 ülkede 16 binden fazla maymun çiçeği vakası saptandı.

    Afrika'dan dünyaya yayılan maymun çiçeği hastalığı panik yarattı. Peki hayvanlardan bulaşan maymun çiçeği virüsü nedir?

    Video Haber | Dünyada maymun çiçeği alarmı… Tekrar kapanma getirir mi

    Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan konuyla ilgili, “Çiçek hastalığını herkes biliyor. Yüzyıllarca insanlığın en büyük düşmanlarından biriydi. Milyonlarca insan öldü. Kör veya sakat bıraktı. Son çiçek vakası 1957’de, dünyanın da son çiçek vakası 1972’de görüldü. 80’li yıllarda da aşılama da terkedildi. Tam o sırada da Afrika’da Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ilk defa 1958’de maymunlarda gösterildi bu virüs. Arkasından 1970’te de insanda ilk vaka gösterildi. Ancak 2022 yılında hastalık birdenbire Avrupa’ya ve ABD’ye yayılmaya başladı” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki bu virüs nasıl bulaşır?

    “Her türlü temastan, sarılmak, el sıkmak, öpüşmek. Bunlardan bulaşabildiği gibi aracı bazı malzemelerden, yatak çarşafından, havlulardan da bulaşabilir. Hayvan kaynaklı vakalar oldukça yüksek sayıdalar.”

    Video Haber | Dünyada maymun çiçeği alarmı… Tekrar kapanma getirir mi

    Hastalığın belirtileri nelerdir?

    “Genellikle temastan sonra 5 ile 21 gün arasında değişen ama daha çok 1-2 hafta süren bir kuluçka süresine sahip. Bir sessiz dönemin sonunda önce ateş, boyun, baş ve sırt ağrıları başlıyor. Arkasından bahsettiğimiz bu döküntü ortaya çıkıyor.”

    Peki hastalığın tedavisi var mı?

    “Birçok ilaç kullanılıyor ama hiçbirinin etkin bir tedavisi yok. Ama çok etkin aşı var korunmak için. Bu aşılar ABD kökenli ama şu anda bütün gelişmiş ülkeler bu aşıları alıp stokladılar.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow