hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vertigo hastalığı nedir? Vertigo belirtileri neler? Vertigo tedavisi

    Vertigo hastalığı nedir Vertigo belirtileri neler Vertigo tedavisi
    expand

    Vertigo, bireylerin tamamen dururken bile hareket etme veya eğilme hissi yaşadıkları bir durumdur. Vertigo, baş dönmesine neden olur ve belirtileri içerisinde "halsizlik" baş gösterir. Vertigo, iç kulağın iltihabı, vestibüler nörit, kafa travması ve migren dahil olmak üzere çeşitli nedenlere sahiptir. Bireyler ayrıca, bir teknede, uçakta veya arabada seyahat ederken ya da güçlü bir depremden geçtiklerinde geçici baş dönmesi yaşayabilirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vertigo genellikle bir iç kulak probleminden kaynaklanır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır: BPPV, Meniere hastalığı, Vestibüler nörit veya labirentit. BPPV (Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo), küçük kalsiyum partikülleri (canalitler) iç kulak kanallarına yığıldığında meydana gelir. İç kulak beyne yerçekimine göre baş ve vücut hareketleri hakkında sinyaller gönderir. Meniere hastalığı, sıvı birikmesi ve kulaktaki basınç değişiminin neden olduğu düşünülen bir iç kulak hastalığıdır. Kulaklarda (kulak çınlaması) zil ve işitme kaybının yanı sıra vertigo ataklarına neden olabilir. Vestibüler nörit veya labirentit, genellikle enfeksiyonla ilgili bir iç kulak problemidir (genellikle viral). Enfeksiyon, iç kulakta vücudun dengesini sağlamak için önemli olan sinirlerin etrafındaki iltihaplanmaya neden olur.

    Vertigo belirtileri nelerdir?

    Vertigo belirtileri arasında halsizlik, denge kaybı, bulantı, kulak ağrısı, bulanık görme ve düzgün yürüme veya ayakta durma problemlerdir. Vertigo, hastalığın altında yatan nedene göre tedavi edilir.

    Vertigo nasıl geçer?

    Vertigo nasıl geçer, sorusuna uzmanlar genel olarak "baş pozisyon manevraları, denge tedavisi ve psikoterapi" üzerinden hastalığın geçeceğini açıklar.

    Baş pozisyonu manevraları

    Kanalitin yeniden konumlandırılması (veya Epley manevrası) olarak adlandırılan bir teknik, genellikle, iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigoların başınızın dönmesini beklemekten daha hızlı bir şekilde çözülmesine yardımcı olur. Doktorunuz, odyolog veya fizyoterapist tarafından yapılabilir ve kafanızın pozisyonunu kontrol etmeyi içerir. Genellikle bir veya iki tedaviden sonra etkilidir. Bu prosedüre başlamadan önce, boyun veya sırt durumu, müstakil retina veya kan damarı problemleri olup olmadığını bakım sağlayıcınıza söyleyin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Denge tedavisi

    Denge sisteminizi harekete daha az duyarlı hale getirmek için özel egzersizler öğrenebilirsiniz. Bu fizik tedavi tekniğine vestibüler rehabilitasyon denir. Vestibüler nörit gibi iç kulak durumlarında baş dönmesi olanlar için kullanılır.

    Psikoterapi

    Psikoterapi türü, baş dönmesi anksiyete bozukluklarından kaynaklanan insanlara yardımcı olabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow