Varisleri olanlar yaz aylarında nelere dikkat etmeli?
Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sinem Yiğit Uğur, varis hastalarının sıklıkla sorun yaşadığı yaz mevsiminde dikkat edilmesi gerekenleri tüm detaylarıyla sizler için derledi.
Varisli hastalığı 50 yaş ve üstü kişilerde yaygındır. 50 yaş ve üzerindeki her iki kişiden biri varisli damarlarla karşı karşıyadır. Yazın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte varisli damarlar ile ilgili problemler giderek artıyor. Varisli bölgede görünümden değil sıcaklıktan dolayı kaşıntı, şişlik, kanama ve ağrı oluşabilir. Bunun yanı sıra sıcak havalarda sıvı alımı yeterli olmadığı için varislerin neden olduğu en büyük sorunlardan biri de kanın pıhtılaşmasıdır.
Çeşitli varis tedavileri mümkündür
Sanılanın aksine yaz ayları varis tedavisi için uygundur. Kişinin yaşadığı şikayetler göz önünde bulundurularak alanında uzman hekime başvurulması gerekmektedir. Tedavi sürecini geciktirmek ise hastalığın şiddetini artıracaktır. Günümüzde sıkça kullandığımız kapalı estetik yöntemler; endovenöz lazer ve radyo frekans, glue (biyoyapıştırıcı) yöntemleridir.
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte varis tedavisi de çeşitlenmiş ve eskisinden daha kolay hale gelmiştir. Tedavi sırasında varislerin altında yatan sağlık sorununun tespiti için öncelikle alanında uzman kalp ve damar cerrahi uzmanına başvurulmalıdır. Tanı konulduktan sonra kişiye uygulanacak tedaviler belirlenebilir.
Yeni yöntem: Estetik varis tedavisi
Varisli damarlardan kaynaklanan ağrı, insanların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Bu nedenle tedavinin nihai hedefi kişinin yaşadığı ağrıyı azaltarak yaşam kalitesini yükseltmektir. Varis tedavisinde yeni yöntemlerden biri de estetik varis tedavisidir.
Ameliyatsız estetik varis tedavisi ile bu problemden hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Ameliyatsız estetik varis tedavisinde kılcal varisler için dermal lazer (cilt düzeyinde) ve köpük skleroterapi yöntemleri kullanılır. Skleroterapi yönteminde ince iğne ile varisli kılcal damar yok edilir. Dermal lazer tedavisinde, cilt altındaki kılcal damarlara lazer ışını gönderilerek tedavi edilir. Dermal lazer tedavisinde iğne kullanılmaz. Dermal lazer ve köpük skleroterapi yöntemleri, kılcal varis tedavisinde; estetik, kesi yapılmayan, ameliyatsız yöntemlerdir ve uygulama sonrası güneş koruyucu krem kullanılır. Bahar aylarında, kalp ve damar cerrahi uzmanı tarafından rahatlıkla uygulanmaktadır.
Endovenöz lazer, radyofrekans, glue yöntemleri ise ileri derecede varisleri olan hastalara kateter kullanılarak, kesi yapılmadan uygulanan ameliyatsız, kapalı, estetik varis tedavisi yöntemleridir ve her mevsim rahatlıkla uygulanır.
Estetik varis tedavisi genellikle kısadır ve hastalar günlük hayatlarına devam edebilirler. Endovenöz (lazer, radyofrekans) tedaviler sonrasın da 1 hafta varis çorabı giyilmektedir. Uzun süre ayakta durulmaması veya uzun süre oturulmaması önerilir.
Varis tedavisi ile ilgili merak edilenler
Varis çorapları sanılanın aksine tedavi edici değil, destekleyici bir yaklaşımdır. Amaç varislerin ilerlemesini engellemek ve ağrı şikayetlerini azaltmaktır. Varis çorabı bacaklardaki bağ dokusunu destekleyerek ödemi azaltır ve kan dolaşımını artırır.
Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de uzman tavsiyesi üzerine varis çorabı kullanılmasıdır. Kişinin sorununa uygun varis çorabı tercih edilmelidir.
Varis şikayeti olan hastalarda tedavi her mevsim mümkündür, estetik varis tedavilerinde (dermal lazer, skleroterapi), güneş ciltte leke oluşumunu artıracağı için doktor kontrolünde ve güneş koruyucu kremler kullanılarak bahar aylarında tedavi yapılabilir.
Yaz aylarında varis şikayetlerini azaltmak için etkili tavsiyeler!
1. Hareket ederek (yürüyüş, yüzme), bacak kaslarınızı çalıştırın.
2. Su tüketiminizi artırarak toksinleri vücudunuzdan uzaklaştırın.
3. Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklarınızı azaltın.
4. Çok sıcak ortamlardan (kaynar su ile banyo, sauna, buhar odası) uzak durun. Ayrıca sıcak-soğuk geçişlerini ani yapmayın!
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...