Varis tedavisi nasıl yapılır?
Pek çok insanda görülen sağlık sorunlarından biri olan varis, estetik ve sağlık açısından önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Çok sık karşılaşılan bu problem konusunda Girişimsel Radyoterapi Uzmanı Dr. Rengin Türküler, varis ve varis tedavisinde kullanılan yeni yöntemleri anlattı.
Çoğu insanın genel sorunlarından biri olan varis, estetik açıdan olduğu kadar, sağlık açısından da risk yaratan bir rahatsızlıktır. Girişimsel Radyoterapi Uzmanı Dr. Rengin Türküler, varis ve varis tedavisinde kullanılan yeni yöntemleri anlattı.
Varis, bacaklarda bulunan ve kirli kanı kalbe götüren venöz yapıların yani toplardamarların görevini yapamaması sonucu oluşur. Toplardamarlardaki kapaklar yeterli çalışamaz ve damarlar zamanla genişler. Her 6 kişiden 5’i varis problemi yaşar. Varis genel olarak gözle ve elle teşhis edilir. Ama tam tanı koymak için Ayakta Renkli Doppler Ultrason ile muayene şarttır. Kadınlarda görülme oranı erkeklere göre daha fazladır. Başlangıçta kötü görünümünden dolayı rahatsız etse de, ilerleyen safhalarda şiddetli ağrı ve dokularda kirli kan birikmesinden dolayı renk değişimi ve yara oluşur.
Varis Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
Varis oluşumunun en önemli nedeni genetik yatkınlıktır. Bunun dışında aşırı kilo, gebelik, bacak bacak üstüne atarak oturmak, halter gibi ağırlık kaldırılan sporlar, hareketsiz yaşam, sürekli ayakta durarak çalışmak varis yapan etkenlerdir.
Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Varis tedavisi geçmiş yıllarda Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanları tarafından varisli damarın bölgeden alınması şeklinde yapılmaktaydı. Bu tedavi oldukça ağrılı ve iyileşme süresi uzun bir yöntemdi. Günümüzde Girişimsel Radyoloji Uzmanları tarafından ultrason eşliğinde, daha modern tekniklerle teşhis ve tedavi gerçekleştirilmektedir.
Varis tedavisinde amaç; damarın iç yüzeyinin yakılmasıdır. Bu işlem büyük damarlarda lazer ya da buhar enerjisiyle yapılabileceği gibi küçük damarlarda köpük skleroterapideki gibi kimyasal yolla da yapılabilir. Varis tedavisinde yapıştırma yöntemi de kullanılabilir ancak uzun süreli sonuçları net olmadığından henüz kliniğimizde bu tedavi yöntemini tercih etmiyoruz.
Varis tedavisinde aktif olarak 3 yöntem kullanılır:
- Lazerle Tedavi
Bu yöntemlerin ilki olan lazerle tedavide müdahale varis oluşumuna neden olan toplardamara yapılır. Hastaya lokal anestezi uygulanır. Kalan varislere köpük skleroterapi uygulanır. Böylece yeni bir beslenme yolu bulması engellenir. - Buharla Tedavi
Buharla varis tedavisinde ise su buharı kullanarak varisli damarın yakılması ve kapanması hedeflenir. Operasyon lokal anestezi ile yapılır. - Köpükle Tedavi
Köpükle tedavi ise varisin tamamlayıcı tedavisi olarak ya da ince kılcal damarlarda etkilidir. Ultrason ile toplardamara ince bir iğne yerleştirilir ve bu iğneden verilen ilaçla varisli damarın iç yüzeyinin kimyasal olarak yakılması ve kapanması sağlanır.
Bu üç yöntemde de hastalar ağrı hissetmez ve 1-2 saatlik dinlenmenin sonunda aynı gün içinde günlük hayatlarına geri dönebilir. Lazer, buharlı ve köpük tedavinin kendilerine göre ufak sayılabilecek riskleri vardır. Ancak uygulamanın işinin ehli olmayan kişiler tarafından yapılması risk boyutunu arttırır. Uygulama ehil kişiler tarafından ultrason eşliğinde yapıldığında problem oluşmayacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...