Varis sülükle tedavi edilmez
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, "Variste kanın sülük tarafından emdirilmesinin tedavi olasılığı sıfırdır" dedi.
Modern tıp gelişinceye kadar hastalıkların tedavisinde binlerce yıldır çeşitli bitkiler ve yöntemlerin kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Gölbaşı, bu yöntemlerden biri olan sülükle tedavinin, geçmişte olduğu gibi günümüzde de çok çeşitli hastalıkların tedavisinde uygulandığını söyledi. Prof. Dr. Gölbaşı, "Üretilmeleri için yetiştirme çiftlikleri kuruldu. Üretilen sülükler pek çok hastalığın tedavisinde modern sağlık ünitelerinde kullanılmaktadır" diye konuştu.
Sülük tedavisi uygun hastalarda kullanılmadığı takdirde çok önemli sağlık problemlerine neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Gölbaşı, "Yanlış kullanımların başında bacaklardaki varis tedavisi gelmektedir. Varisin temel nedeni toplardamar içerisinde bulunan kapakçıkların bozulmasıdır. Bu kapakçıklara yönelik tedaviler yapılmadığı ve yumak yapmış bu varisler çıkartılmadığı takdirde, varis içerisinde biriken kanın sülük tarafından emdirilmesinin tedavi olasılığı sıfırdır. Ayrıca sülük kullanımına bağlı enfeksiyon gelişebilmekte ve bacak mevcut durumundan çok daha kötü hale gelerek varis tedavisi iyice çıkmaza sokulmaktadır" dedi.
Prof. Dr. Gölbaşı, "Ciddi toplardamar kaçaklarına veya derin toplardamar tıkanıklığına bağlı ayak bileği etrafında yaralar açılır ve bu yaraların iyileşmesi çok uzun zaman alır. Genel olarak sülük tedavisi yaraların iyileşmesine yara içerisindeki atık maddelerin uzaklaştırılması anlamında fayda sağlamaktadır. Ancak bu yaraların iyileşmesinde de sülük tedavisi tek başına anlam taşımaz. Toplardamar problemlerine bağlı gelişen yaraların tedavisinde mutlak etkili yöntem elastik bandaj veya varis çorabı kullanımıdır" diye konuştu.
Bacaklardaki varisin tedavisinde hiçbir şartla sülük tedavisi kullanılmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Gölbaşı, "Sülük vücuttaki kanın tamamını emse dahi varislere fayda sağlamaz. Hatta faydadan çok daha fazla zararı olmaktadır. Varisi olan kimselerde yapılması gereken en önemli yaklaşım, öncelikle varise neden olan kaçağın doppler ultrason ile ortaya konulması ve bu kaçağa yönelik cerrahi, köpük, lazer gibi tedavilerin uygulanmasıdır. Aksi takdirde sülük gibi yapışan varislerden kurtulmamız mümkün olmayacaktır" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sağlıklı yaşamak isteyenler için yeni rota: "Orman banyosu"
'SİHİRLİ KARIŞIM!' Dr. Mehmet Öz'den zayıflama sırrı! Göbek, basen ve beldeki yağları cayır cayır yakıyor: İşin püf noktası bu 3 besinde
Kilosu 150 liraya satılıyor! Omega-3, B12 vitamini ve protein deposu: 'Hafızayı zehir gibi yapıyor, konsantrasyonu artırıyor'
Uykuya dalmakta güçlük çekenler dikkat! 10 yıl boyunca 1.000'den fazla çalışan incelendi! Onlar bu risklere daha yatkın
Herkes yanlış biliyor! Meğer bitter çikolatanın doğru tüketim miktarı... Depresyonu önlüyor, kalp hastalıkları riskini düşürüyor!