Uzmanlardan güneş uyarısı
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Finike Devlet Hastanesi'nde görevli cildiye uzmanı Dr. Şeyma Yılmaz, sıcak yaz aylarının başlamasıyla güneş ışıklarının zararlı etkileri konusunda uyarılarda bulundu.
Dr. Şeyma Yılmaz, uzun süre korumasız güneşte kalınmasının deri kanserine yol açtığını söyledi. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemindeki güneş yanıklarının ileride deri kanserlerine yol açtığını anlatan Dr. Yılmaz, "Zararlı güneş ışınlarına maruz kalanlarda erken dönemde ciltlerinde güneş yanıkları, bronzlaşma ve güneş lekeleri görülebilirken, geç dönemde de cilt yaşlanması ve kanser gelişimi görülebilmekte. Bu sebeple güneşin zararlı ışınlarından korunma noktasında güneş koruyucu kullanma alışkanlığı kazanmak önemli" dedi.
Zararlı ışınlarından nasıl korunulur?
Güneşin zararlı ışınlarından korunma noktasında uyarıda bulunan Dr. Şeyma Yılmaz, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 10.00- 14.00 saatlerinde açık alanda gezilmemesi gerektiğini söyledi. Dr. Şeyma Yılmaz, şunları kaydetti:
"Dışarıda olduğumuz saatlerde de daima gölgede durmak tercih edilmelidir. Yalnızca açık ve güneşli havalarda değil, bulutlu ve kapalı günlerde de ultraviyole (UV) ışınlarının yüzde 80'i dünya yüzeyine ulaşır. Giysilerimiz güneşten korunmada önemli bir bariyer oluşturur. Şapka ve güneş gözlüğü kullanımı unutulmamalı. Güneş ışınlarının gözdeki etkilerini ve katarakt oluşmasını önlemek için tam UVA-UVB filtreli güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Güneş koruyucular seçerken de hem UVA hem de UVB'ye karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu ürünler seçilmeli, en az SPF 30 koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır."
Güneş koruyucular nasıl kullanılmalıdır?
Dr. Yılmaz, güneş koruyucuların kullanımı konusunda da bilgiler verdi. Koruyucuların dışarı çıkılmadan yarım saat önce sürülmesi gerektiğine işaret eden Dr. Yılmaz, "2 ile 4 saatte bir yenilenmelidir. Denizde veya suda uzun süre kalınacağı dönemlerde suya dayanıklı formüller tercih edilmelidir. Yüzme, aşırı aktivite ve kurulanma sonrası tekrar uygulanmalıdır. Güneş ışığına maruz kalan tüm alanlara yeterli kalınlıkta, katman oluşturacak şekilde ovalamadan uygulanması gerekir. Mesela sadece yüz dikkate alındığında kabaca 1/3 çay kaşığı kadar güneş koruyucu kullanılmalıdır. Bu miktarın dörtte biri kadarı sürüldüğünde ürünün koruyuculuğu 8 kat düşmekte" diye konuştu.
Çocukları nasıl koruruz?
Dr. Şeyma Yılmaz, çocukluk çağında bir ya da daha fazla su kabarcıklı güneş yanığı olan kişinin melanom yani deri kanseri geliştirme riskinin iki kattan fazla arttığını söyledi. Dr. Şeyma Yılmaz, "Kişiler tüm m yaşamları boyunca alacakları toplam UV'nin yüzde 50'sine yaşamlarının ilk 20 yılında maruz kalmaktadır. Bu nedenle özellikle çocukların güneşten korunması, ileri yaşlarda gelişebilecek deri kanserlerinin önlenmesi açısından çok önemlidir. 6 aydan küçük bebeklerin uzun süreli direkt güneş ışınlarından korunması, 6 aydan sonra ise yüksek koruma faktörlü ürünlerle korunmaları gerekmektedir" dedi.
FOTOĞRAFLI
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘ÖLÜM ÜÇGENİ!’ Dr. Mehmet Öz böyle uyardı! Yüzdeki o bölgeye bunu yapan yandı!
Sakın çöpe atmayın! O meyvenin kabukları da şifa deposu! Yaşlanma sürecini yavaşlatıyor, kolajen üretimini destekliyor
Kainat Güzellik Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Ayliz Duman'ın eski hali ortaya çıktı! Meğer böyle 2 yılda 30 kilo vermiş!
3 yıl erken yaşlandırıyor! Uyku sorunu olanlara kötü haber
Sonbaharda metabolizmayı ateşleyecek öneriler! Kilo artışını bu adımlarla engellemek mümkün