Uzmanından uyarı: Açık havada egzersiz yapmayın
Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli Uzman Dr. Yağmur Kılıç Yangın, çöl fırtınalarının sağlığa etkileri konusunda vatandaşlara önerilerde bulundu.
Dr. Yağmur Kılıç Yangın, “Havada çöl tozu olduğunda; kapalı ortamda kalmak, dışarı çıkılacaksa ağız ve burnu mümkünse parçacık tutucu maske veya normal maske veya ıslak bezle kapatmak, açık havada egzersiz yapmamak, araba kullanırken havalandırmayı çalıştırmamak yararlıdır" dedi.
25-26 Nisan tarihleri arasında Kuzey Afrika kaynaklı toz taşımı diye tabir edilen doğa olayından Osmaniye’nin de etkilendiği belirten İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli Uzman Dr. Yağmur Kılıç Yangın, uyarılarda bulundu. Çöl tozlarının fırtınalarla birlikte yol alabilmekte olduğunu ve kıtalar arası etkilere sebep olabildiğini belirten Uzman Dr. Yağmur Kılıç Yangın, havada olmaması gereken bu parçacık maddelerin, bağışıklık sisteminin yanı sıra kalp ve damar, solunum ve üreme sistemlerine zarar verdiğini ifade etti. Özellikle akciğer ve astım rahatsızlıkları olan hassas grupların, bahar alerjisi ve solunum rahatsızlığı olan vatandaşların, bu şekildeki hava olaylarında daha dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çeken Dr. Yangın, “Bu özellikteki hastalarımız tozlu havayı soluduklarında solunum sıkıntısı ile karşı karşıya kalabilirler. Öncelikle bu gruptaki vatandaşlarımız zorunlu değiller ise bu iki gün dışarı çıkmamalarını ve ilaçlarını kesinlikle aksatmamalarını öneriyoruz. Kronik rahatsızlığınız olmasa dahi bu günlerde baş ağrısı, öksürük geniz akıntısı görülebilir" dedi.
GÖZ SAĞLIĞINI DA ETKİLİYOR
Çöl tozlarının solunum sistemini etkilediği kadar göz sağlığını da çok etkilediğine dikkat çeken Uzman Dr. Yağmur Kılıç Yangın, sözlerini şöyle tamamladı: "Gözlerde çapaklanma, kızarıklık, sulanma, kaşınmaya sebep olabilir. Özellikle alerjik konjoktivit (göz nezlesi) olanlarda bu belirtiler daha fazla görülebilir. Bu sebeple göz temizliğine de özen göstermeliyiz. Çocuklarımızın burun temizliğini düzenli yapmalı, dışarıda uzun vakit geçiren çocuklarımız eve geldiğinde mutlaka banyo yaptırmalıyız. Bol sıvı almalıyız, elimizi yüzümüzü daha fazla yıkamaya özen göstermeliyiz. Havada çöl tozu olduğunda; Kapalı ortamda kalmak, dışarı çıkılacaksa ağız ve burnu mümkünse parçacık tutucu maske (FFP2, FFP3) veya normal maske veya ıslak bezle kapatmak, açık havada egzersiz yapmamak, araç kullanırken havalandırmayı çalıştırmamak yararlıdır.”