hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzman isim uyardı: Kamburluk geçiştirilmemeli

    Uzman isim uyardı: Kamburluk geçiştirilmemeli
    expand

    Halk arasında kamburluk olarak bilinen kifoz hakkında açıklamalarda bulunan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Özkan Yükselmiş, kifoz türlerini ve tedavisini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kifoz halk arasında kamburluk olarak bilinen göğüs ve sırt bölümümüzü etkileyen bir rahatsızlık durumudur. Omurgamız kafamızdan kalçamıza kadar inen düz bir kolon gibi ilerlemez. Göğüs bölümünde kifoz (kamburluk) dediğimiz 25– 50 derece arasında bir kamburluk olmalıdır. Bel kısmımızda ise bunu dengeleyecek bir şekilde çukurluk vardır. Ama her insanda bu kifoz denilen kamburluk başka boyutlardadır. Kamburluğumuzun fizyolojik (doğal) sınırları yukarıda bahsettiğimiz gibi 25-50 derece arasında olmalıdır. Yani kişiden kişiye karşılaştırılarak kamburluk tanısı koymak halk arasında büyük bir yanlıştır. Eğer omurgamızın göğüs bölgesindeki doğal kamburluk sınırını aşarsa kifoz dediğimiz kamburluk durumu ortaya çıkar.

    Kifoz her yaştan hastayı etkileyebilir ama daha çok büyüme gelişme çağında olan ergenlik dönemindeki insanlarda daha yoğun görülmektedir. Kifoz genellikle ne kadar üst açı sınırını aşmışsa o kadar ciddi bulgular ve sonuçlar ortaya koyar. Hafif kifozlarda bulgu vermeyebilir ya da basit bir sırt ağrısı ile geçiştirilebilirken ciddi durumlarda solunum, dolaşım sistemimizi etkileyecek sonuçlara kadar yol açabilir.

    KİFOZ TÜRLERİ NELERDİR?

    Postüral Kifoz: En yaygın kifoz türü olan postüral kifoz klinikte gözle görülen bir kamburlukla karşımıza gelir. Genellikle hastanın omurga anatomisinde bir anatomik bozukluğa rastlanmadığı gibi asıl sorun kişinin dik durmamasından kaynaklanmaktadır. Kızlarda erkeklerden daha sık görülen bu durum nadiren ağrılıdır ve kişinin eğriliği ilerlemediği gibi dik durması söylendikten sonra da düzelme hızlı ve etkili olur ve daha çok çocuk ve gençlerde ortaya çıkmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konjenital Kifoz: Bu tip kifoz doğumda bebekte bulunmaktadır. Bebeğin omurgasında anne karnındayken bir patoloji sonucu meydana gelir. Omurlardan birkaçının kaynaması, bir veya birkaç omurun oluşmaması gibi sebeplerden oluşmuş olabilir. Kifozlu bebeklerde genellikle böbrek, kalp gibi başka organlarında da sıkıntılar görülmektedir.

    Schuermann Kifoz: Yapısal kifoz olarak da adlandırılan bu kifoz türü postüral kifozdan daha kötü seyirli bir durumdur. Bu da postüral kifozdaki gibi daha çok genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Ama postüral kifozun aksine erkeklerde daha sık görülmektedir. Schuermann kifozu dediğimiz kamburluk doğuştan omurga anomalilerine, bazı kemik hastalıklarına, omurga enfeksiyonuna veya omurga kırıklarına bağlı omurların hasar görmesiyle oluşabilir. Postüral kifoz gibi dik düzelmeyle geçmeyen bu kamburluk daha keskin bir kamburluk görüntüsü vermektedir. Daha çok göğüs bölgesindeki omurlardan kaynaklansa da bel omurlarından kaynaklanan schuermannlı hastalar da bulunmaktadır. Ağrı genellikle eğrinin tepe noktasında kendini göstermekte olup büyüme gelişmenin sonlanmasıyla da kamburluğun ilerlemesi durur. Usun süre ayakta durma veya aktivitede bulunma kamburluğu kötüleştirebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KİFOZ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

    Sırt veya omuzda ağrı ve sertlik, bacaklarda sürekli olarak uyuşma ve zayıflar, aşırı yorgunluk, duruş bozukluğu, nefes darlığı veya solunum güçlüğü, kırıklar, osteoporoz dediğimiz kemik zayıflamaları gibi çoğu iskelet sistemi rahatsızlığında görülen belirtiler görülmektedir. Belirleyici olan eğer kendinizde ya da yakınınızda normalden fazla bir kamburluk olduğunu düşünüyorsanız ve yanında olmak zorunda değil ama bir ağrı eşlik ediyorsa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanına görünmenizi öneririz.

    Tedavide ise cerrahi ve cerrahi olmamak üzere iki kısımda toplanır. Postüral kifozlu kişilere ve eğriliği 75 derecenin altında olan schuermann kifozuna sahip hastalara cerrahi tedaviyi önermiyoruz. Uzmanın vereceği egzersizler, yaşam tavsiyeleri ve ilaçlar etkili olacaktır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow