Uyuz hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Uyuz belirtileri nelerdir, neden olur?
Vücutta artan kaşıntıyla belirti veren uyuz hastalığının sık görülmeye başlanmasıyla birlikte araştırmalar hız kazandı. "Uyuz," Sarcoptes scabiei adlı bir akarın neden olduğu bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Bu akarlar cilt yüzeyine yerleşir ve küçük tüneller kazarak cilde zarar verir. Bu durum genellikle şiddetli kaşıntıya neden olur, özellikle geceleyin. Uyuz, doğrudan cilt teması yoluyla veya enfekte kişinin yatak çarşafları, havluları gibi eşyaları aracılığıyla bulaşabilir. Peki, uyuz hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Uyuz belirtileri nelerdir? İşte detaylar…
Eskilerin hastalığı olarak bilinen uyuz vakalarında son aylarda yaşanan artış dikkat çekiyor. Uzmanlar uyuz artışına karantina sürecinde kalabalık aile ortamlarındaki kolay bulaşmanın yol açtığını düşünüyor. Uyuz hastalığı hijyen koşullarının ideal olmadığı ortamlarda daha çabuk yayılıyor. Uyuz hastalığı kaşıntıyla başlıyor, ciltte döküntüye neden oluyor. Vücutta artan kaşıntı, parmak arası ve bileklerde yoğunlaşan kızarıklıkla belirti veriyor. Hasta olan kişilerin ortak eşyaları kullanmaması bulaşın önlenmesinde önem taşıyor. Uyuz belirtisi görülenlerin beraber yaşadığı kişilerle doktora başvurması önem taşıyor.
UYUZ HASTALIĞI NEDİR, NASIL BULAŞIR?
Uyuz hastalığı, bilimsel adı sarcoptes scabiei olan mikroskopik sekiz bacaklı akarların sebep olduğu bir enfestasyondur. Bu hastalıkta uyuz böceklerinin dişileri derinin dış tabakalarına yumurtalarını bırakır. Akarların deriye yumurtalarını bırakması, deride bir alerjik tepkimeye, ağır kaşıntıya ve döküntüye neden olur.
Uyuz hastalığı ciltten cilde temas yoluyla yayılır. Yatak takımları veya havlular gibi paylaşılan kişisel eşyalar üzerinden de yayılabilir. Ailenin bireyleri ve cinsel partnerler arasında da kolayca yayılabilir. Normal bir el sıkışması ya da sarılma, uyuz akarının bulaşması için uygun bir yöntem değildir. Uyuz akarı çok yavaş sürünen bir varlıktır, zıplayamaz, uçamaz. Uyuz hastalığı daha çok temizlik koşullarının ideal olmadığı ve insanların uzun süre boyunca birbirine yakın olduğu yerlerde görülebilir.
UYUZ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bireyler uyuz akarı ile enfekte olduğunda, cildin ilk tepkileri göstermesi dört ila altı hafta arasında bir süre alır. Bu tepkiler arasında en yaygın olanları özellikle geceleri yoğun kaşıntı, sivilce benzeri döküntülerle kızarıklıklar, kabuklarla kabarcıklar, ve sürek kaşımadan kaynaklanan yaralardır. Uyuz hastalığını diğer türlerden ayıran sebep olduğu amansız uyuz kaşıntısıdır. Bu kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür. Uyuzun bir diğer ayırt edici özelliği ise deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Herkes yanlış biliyor! Meğer bitter çikolatanın doğru tüketim miktarı... Depresyonu önlüyor, kalp hastalıkları riskini düşürüyor!
Kışın Enerjinizi Tavan Yaptıracak! Enfeksiyona Lahana, Çorbalara Zerdeçal... İşte Bağışıklığı Güçlendirecek O Reçete
Uykusuz Kalınca Vücutta Neler Oluyor? Bağışıklıktan Ruhsal Sorunlara İşte Etkileri
Grip mi, Soğuk Algınlığı mı, Zatürre mi? Belirtileri Karıştırmayın! Prof. Dr. Tevfik Özlü Zatürrede Ayırt Edici En Önemli 2 Belirtiyi Açıkladı
Grip Vakaları Patladı, Acil Servislerde Yoğunluk Var! Uzmanı İsimden 'Virüs' Uyarısı: "Tam İyileşirken Diğerine Yakalanıyorlar"