Uyku bozukluğu nedenleri nelerdir? Nelere dikkat edilmeli?
Uyku insanın en temel ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Zinde ve dinç bir vücuda sahip olabilmek için kaliteli bir uykuya ihtiyaç duyulmaktadır. Aksi halde yaşanabilecek uyku bozuklukları insanları hem fizyolojik hem de psikolojik anlamda etkilemektedir. Bundan dolayıdır ki, uyku bozukluğu yaşayan birçok kişi bunun önüne geçebilmek adına çeşitli araştırmalarda bulunmaktadır. Sizlerde uyku bozukluğunu gidermek üzerine araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda uyku bozukluğu nedir? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız. Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik konu hakkında bilgiler verdi.
Kaliteli bir uyku sağlıklı bir hayat sürdürmek için temel ihtiyaçlardan bir tanesidir. Uyku gün boyunca yaşadığımız yorgunluğu üzerimizden atmamızı sağlayan en önemli etkenler arasında yer almaktadır. Sinir sistemini onaran ve bedeni dinlendiren uyku sayesinde enerjinizi depolamaktayız. Kalitesiz ve sürekli bölünen uyku yorgun olmamızı sağladığı gibi aynı zamanda beraberinde bazı sağlık problemlerine de yol açmaktadır. Peki, uyku bozuklukları nelerdir? Hemen sizlere listeleyelim.
*Uyku Apnesi
*Narkolepsi
*Huzursuz Bacak Sendromu
*İnsomnia
*Uyku Fazı Kayması
*Periyodik Uzuv Hareket Bozukluğu
Uyku Bozukluğu Hastalıkları
Uyku bozukluğu hastalıkları ile ilgili olarak sizlere ön plana çıkanları listelemiştik. Bu hastalıkların tedavisinin sağlanması sizlerin hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak daha zinde olmanızı sağlayacaktır. Hemen uyku bozukluğu hastalıkları ile ilgili olarak sizlere kısa bilgiler sunalım.
Uyku Apnesi: Uykuapnesihorlama, baş ağrısı ve yorgunluk belirtileriyle kendisini gösterir. Kilo almanın asıl nedenlerden bir tanesidir. Tedavi edilmemesi durumunda ameliyat gerçekleştirilir. Uyku apnesinin giderilmesi kaliteli bir uyku uyuyabilmeniz ve zinde kalmanız açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Narkolepsi: Gündüzleri aşırı uyuma isteği bu hastalığın ana nedenidir. Parça parça uyuma nedeniyle rüya ve halüsinasyonlar sıklıkla görülmektedir. Narkolepsi son dönemlerde oldukça sık görülmeye başlanılan ve kişileri olumsuz yönde etkileyen bir uyku bozukluğudur.
Huzursuz Bacak Sendromu: Huzursuz bacak sendromu, uyku sırasında bacakları hareket ettirme isteğidir. Bu durum uyumaya engeldir. Egzersizler sayesinde kısmen düzeltilebilmektedir. Bu durumun kalitesi bir uykuya neden olduğu ve insanları psikolojik anlamda rahatsız ettiği bilinmektedir.
İnsomnia: İnsomnia, uykuya dalmada sorun yaşamanıza neden olur. Psikolojik etkenler, yaş ve depresyon gibi etkenler uyku sorunlarına yol açar. Genellikle psikolojik rahatsızlık sonucunda tetiklenen İnsomnia uykuya dalmayı zorlaştırarak insanların zihinsel ve bedensel yorgunluğuna neden olmaktadır.
Uyku Fazı Kayması: Uykunun zamanlamasıyla ilgili sorunlardan bir tanesidir. İnsanlar uyumaları gereken saatlerde uyanık olurlar. Bu sorun kalıtsal olabilmektedir. Vardiya usulü çalışanlarda sıklıkla görülmektedir. Kaliteli bir şekilde uyku uyuyabilmek için belirli uyku saatlerinin aşılması gerekmektedir.
Periyodik Uzuv Hareket Bozukluğu: Yatış saatlerinde özellikle bacaklarda rahatsızlık, huzursuzluk ve kasılma sorunlarının ortaya çıkmasıdır. Gece boyunca bu sorun görülmektedir. Bu durumda kişilerin uyumasını zorlaştırarak çeşitli sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Ayrıca bunun önüne geçilmesi daha kaliteli bir uyku edinmenizi sağlayarak sizlerin zinde kalmasını kolaylaştıracaktır.
Uyku Bozukluğu İçin Hangi Önlemler Alınabilir?
Uyku bozukluğunun önüne geçilebilmesi adına belirli etkenlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunu sağlamanız sizlerin daha iyi bir uyku çekerek daha zinde olmanızı sağlamaktadır. Ayrıca Ankara uyku bozukluğu konusunda ulaşabileceğiniz alanında uzman birçok psikiyatriste sahiptir. Uzman bir kişiden yardım almanız daima sizlere avantaj sağlayacaktır. Bunun yanı sıra uyku bozukluğu için deneyebileceğiniz öneriler şu şekildedir;
*Gün içerisinde uyumamaya özen gösterin.
*Aynı saatte özen gösterin.
*Televizyon izleme süresini kısaltın.
*Egzersiz yapın.
*Sıcak duş almaya özen gösterin.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?