Uyku apnesine dikkat
Gece uyurken şiddetli horlama ile boğulur gibi oluyorsanız, uzun uzun uyuduğunuz halde sabahları hala uykusuz ve yorgun bir halde uyanıyorsanız, uyku apneniz olabilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, uyku apnesi hakkında bilmeniz gerekenleri anlattı.
Op. Dr. Yusuf Can'ın konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:
Uykuda nefes alma durabilir
Uyurken nefes almanızın aşırı horlama ile beraber herhangi bir nedenle 10 saniyeden daha fazla durmasına uyku apnesi denilir. Bunun sebepleri üst solunum yolundaki darlıklar ve aşırı kilolar boğazdaki yumuşak dokularda baskı oluşturur. Uykunun bu bölge kaslarında gevşeme yapması ve baskıyla üst solunum yolunda tıkanıklık oluşur. Solunumun durmasıyla kandaki oksijen seviyesi düşer. Kalp ve akciğer daha fazla çalışarak oksijen açığını gidermeye çalışır. Kişilerde kalp çarpıntısı ve tansiyon yüksekliği ortaya çıkar. Beyindeki solunum merkezi kandaki oksijen seviyesi düşüklüğünü tespit ederek kişiyi uyandırır. Boyun kaslarındaki kuvvet eski haline dönünce solunum tekrar başlar.
Uyku apnesi hayati risk taşır
Gece boyunca apnelerin ataklar şeklinde devam etmesi, saatte ortalama 5 defadan daha fazla tekrarlaması sağlığınızı riske sokar. Uyku esnasında oluşan apne sayısı arttıkça, vücudun oksijensiz kalması artar ve hipoksiye neden olur. Bu durum beyin, kalp ve kan dolaşımı sisteminde önemli hasarlara neden olur. Dinlenmemiş olarak uyanma, yorgun kalkma ve bunlara bağlı olarak baş ağrısı, sinirlilik, kişilik değişikliği, huysuzluk, çabuk yorulma, genel isteksizlik hali, cinsel isteksizlik gibi problemler ortaya çıkar. Gündüz aşırı uyku eğilimi hastalığın şiddetiyle doğru orantılı olarak artar. Uyku apne sendromu olan kişilerde ani uykuya dalma eğilimi vardır. Apneler, obstrüktif yani hava yolunun tıkanmasına bağlı olabileceği gibi santral yani beynin solunum merkezinin bozukluklarına da bağlı olabilir.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can
Uyku apnesi tedavisinde hastanın durumuna göre gerekli görülür ise öncelikle ilaç tedavisi uygulanabilir. Cerrahiye alternatif uyku apnesi tedavisi olan CPAP cihazı ile üst solunum yollarının açık tutulması sağlanabilir. Ağız içi ya da burun apareyleri kullanılabilir. Uyku apnesine neden burun eğriliği, burun eti şişliği , burunda solunumu engelleyen polipler , kronik sinüzit , büyük bademcikler, büyük geniz eti yada küçük dil ve damağın sarkık olması , vb. gibi sorunlar için ise cerrahi tekniklerden faydalanılır. Uyku apnesi belirtileri taşıyorsanız siz de alanında uzman bir kulak burun boğaz uzmanına giderek uyku apnesi kontrolü yaptırabilir ve tedavi olabilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor