Unutkanlık yaşayanlar dikkat! Şah damarınız tıkalı olabilir
Sigara, alkol, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kanda yağların yükselmesine yol açan ailesel hastalıklar ve hareketsiz yaşam, şah damarı darlığına neden olabilir! Beyne pıhtı atarak felce hatta ölüme kadar giden bu tehlikeli durum ise öncesinde kendini baş dönmesi ve unutkanlık gibi şikayetler ile belli ediyor. Şah damarı tıkanıklığı tedavisi nasıl yapılır? Şah damarı tıkanırsa ne olur? Şah damarı tıkanıklığı belirtisi nelerdir? Şah damarı tıkanıklığına ne iyi gelir? Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof.Dr. Erol Akgül bilgi verdi
Prof.Dr. Erol Akgül, karotid arter yani halk arasındaki adıyla şah damarında meydana gelen darlığa ilişkin, ''Boyunda her iki tarafta sağlı sollu yer alan karotid atardamar darlıkları diğer adıyla şah damarı darlıkları, damar iç yüzeyinin plak ile kaplanması sonucu oluşur.
Oldukça önemli bir hastalıktır. Çünkü beyne pıhtı atıp ölüme veya felçli yaşamaya yol açabilir. Bu hastalar genellikle beyne pıhtı atması nedeniyle doktora başvururlar.
Bazı hastalarda bu durum, beyne pıhtı atmadan damarın giderek daha fazla daralması ile baş dönmesi, unutkanlık gibi şikayetlere yol açabilir.
Darlık derecesinin yüzde 50'nin üzerine çıkması durumunda beyne pıhtı atma riski belirgin şekilde artar.
O nedenle beyne pıhtı atmadan yakalanması ve acilen önlem alınması gerekir. Bu şikayeti olanların kan sulandırıcı ilaç kullanmaları da pıhtı oluşma riskini azaltır'' dedi.
Prof.Dr. Akgül, genellikle ileri yaşlarda görülen şah damarı darlığının nedenlerini ise şöyle açıkladı: ''Bu hastalık genellikle, ileri yaş hastalığı olup nedeni ateroskleroz yani damar sertliğidir.
Bu hastalığın oluşmasına sıklıkla sigara, alkol, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kanda yağların yükselmesine yol açan ailesel hastalıklar ve sedanter yani hareketsiz yaşam yol açar.
Darlık gelişimini önlemek için sigara içilmemeli ve buna neden olan hastalıkların tedavisi yapılmalı. Ayrıca spor yapmak da hastalığın ilerlemesini yavaşlatır.
Bu hastalığın tanısı için doppler ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve gerekirse anjiografi kullanılır."
Şah damarı darlığı tedavisinde cerrahi veya endovasküler tedavinin (damar yoluyla) mümkün olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Akgül, ''Şah damarı darlığı olan hastaların takip edilmeleri ve şikayete yol açıyorsa yüzde 50'nin üzerinde, şikayete yol açmasa bile yüzde 70'in üzerinde darlık olması durumunda cerrahi veya endovasküler yolla yani damar içinden tedavi edilmeleri gerekir.
Her iki yöntem de tedavide oldukça başarılıdır. Ancak son yıllarda şah damarı darlıklarının tedavisi damar yoluyla yapılıyor. Bu yöntem, girişimsel radyologlar tarafından uygulanıyor.
Bu yöntemde darlık, hasta uyutulmadan oruma filtresi eşliğinde tedavi edilir. Yaklaşık 30 ila 40 dakika süren işlemde darlık stent ve balon ile açılır. Hastalar 1 gün hastanede yatırıldıktan sonra taburcu edilir.
Hastalar, tedavi yapılsa bile kan sulandırıcı ilaç kullanmaya devam etmeli ve belli aralıklarla takibe gelmelidir’’ şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip misin yoksa nezle mi? Grip, nezle ve soğuk algınlığı arasındaki farklar ne? İşte ayırt etmenin yolu
Vücutta 300'den Fazla Reaksiyonda Görevi Var! Eksikliğinde En Sık Görülen Belirti Kas Krampları... Magnezyumun Önemi
Ağız Kanseri Riski: Erkeklerde 2 Kat Fazla Görülüyor! Belirtileri Göz Ardı etmeyin...
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz