Ultrason ile sakatlık taraması en erken ne zaman yapılır?
Kadın Hastalıkları ve Doğum/ Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aytül Çorbacıoğlu, yapısal hastalıkların önemli bir kısmının hamileliğin üçüncü ayında yapılan ultrason ile saptanabileceğini belirtti.
Gebelikte iki defa ultrason ile anomali taraması yapılmaktadır. Bunlardan biri 20-23. haftalar arasında yapılan detaylı ultrasondur. Bu haftada bebeğe ait tüm organlar tek tek incelenir ve olabilecek yapısal hastalıkların %70-80’ine tanı koyulabilir. Diğer inceleme de gebeliğin üçüncü ayında 11 ile 14. haftalar arasında yapılan detaylı ultrasondur. Günümüzde ileri teknolojili ultrason cihazları ile anne karnındaki bebeğe ait birçok hastalık, bebek daha üç aylıkken teşhis edilebilmektedir.
Bir bebeğin sinir sistemi haricinde neredeyse tüm organları 10. gebelik haftasında tamamen gelişmiş olmaktadır. Bu dönemde bebeğe yapılan detaylı ultrason ile kalp, akciğer, mide, mesane gibi iç organlar ile karın duvarı, sırt, kollar, bacaklar, eller, ayaklar, yüz ve kafatası değerlendirebilmektedir.
Yaklaşık yarım saat süren muayenede organlar ile birlikte aynı zamanda Down sendromu riskini değerlendirmek amacıyla ense kalınlığı ve burun kemiği de ölçülmektedir. Yine aynı seansta rahim ağzı uzunluğu, gebelik kesesindeki sıvı miktarı ve plasenta da değerlendirilir.
Rahim damarlarındaki kan akımının Doppler ile ölçümü sayesinde gebeliğin ilerleyen dönemlerinde gebeliğe bağlı hipertansiyon, büyüme geriliği gibi ortaya çıkabilecek riskli durumların da ön değerlendirilmesi yapılır ve gerekli önlemler alınır.
Ultrason ile erken teşhis ne gibi avantalar sağlıyor?
Hastalıkların erken dönemde ultrason ile teşhis edilmesinin pek çok avantajı vardır. Bu sayede hastalıklar çok daha önceden tanınıp, gerekli genetik incelemeler bebek henüz büyümeden tamamlanabilmektedir. Ağır hastalık mevcudiyetinde gebeliğin erken dönemde sonlandırılabilmesi psikolojik açıdan aileye büyük fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda gebelik sonlandırma işleminde gebelik haftası ne kadar küçükse işlem hem daha kolay hem de daha az riskli olur.
İkiz gebeliklerde de bu haftada yapılan değerlendirme ile tek yumurta ikizi mi çift yumurta ikizi mi olduğu tespit edilip, ileri haftalarda gelişebilecek riskler belirlenir. Gebeliğin nasıl, nerede ve ne sıklıkla takip edileceğine karar verilir.
Ultrason ses dalgaları kullanılarak yapılan bir görüntüleme yöntemidir. Radyasyon içermez. Bu nedenle gebeliğin her haftasında ultrason incelemesi güvenle yapılabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yaşlanmanın iki zirve noktası olduğu ortaya çıktı: 44 ve 60 yaş
Uzmanından kritik uyarı: “Telefonlar çenenizi, bilgisayarlar dişlerinizi tehdit ediyor”
Kışa Özel Bağışıklık Bombası! Uzman İsim Tarifi Verdi! Gribe, Nezleye Meydan Okuyan Tüyolar
Uzmanı uyardı: Karın germe ameliyatlarında sigara kullanımı en büyük risk
'Verem, önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor'