Uçuğu çıktıktan sonra tedavi etmenin yolu
Genellikle ağız etrafında, dudak ve burunda çıkan uçuk, aslında virüs kaynaklı bir enfeksiyon… Üstelik de bulaşıcı! Öpme, aynı çatal-kaşığı veya havluyu kullanmayla bu hastalık insandan insana aktarılabiliyor. Özellikle ateşli hastalıklar, vücut direncinin düştüğü dönemlerde ağız çevresinde, dudaklarda sıkça görülen uçuk, nasıl tedavi ediliyor? Uçuk çıktıktan sonra da tedavi edilebiliyor mu? Uzman Doktor Orkan Karaca açıklamalarda bulundu.
Herpes simpleks enfeksiyonu yani halk arasındaki adıyla uçuk, vücudun hemen her yerinde gelişebiliyor. Uzman Doktor Orkan Karaca, berrak su dolu kabarcıklar ve sonrasında kabuklu yara oluşumuyla seyreden bu enfeksiyonun iki tipi bulunduğuna dikkat çekti.
Tip 1’in sıklıkla ağız çevresi ve yüzde, Tip 2’nin ise çoğunlukla genital bölgede hastalık oluşturduğunu söyleyen Uzm.Dr. Karaca, “Ağız çevresi ve yüzde hastalık oluşturan Tip1 Herpes simpleks virüsü, vücuda ilk girişinde ilk atak oluşur, daha sonra yüzdeki sinir köklerine yerleşerek sessiz kalır ve uygun şartlar oluştuğunda tekrarlayıcı enfeksiyon atakları yapar.
Uçuk, en sık dudak, ağız etrafı, burun ve çenede ortaya çıkar ve 5-7 gün içinde su dolu kabarcıkların kuruması ve kabuklanmayla iyileşir” dedi.
Virüs nasıl bulaşır, ne zaman ortaya çıkar?
Uçuğun sıklıkla bebeklik ve çocukluk çağında, aile ve yakın arkadaş çevresindeki virüsü taşıyan kişiler tarafından bulaştırıldığını hatırlatan Uzman Doktor Orkan Karaca; stres, heyecan, travma, yorgunluk, uykusuzluk gibi vücut direncini düşüren durumlar, soğuk algınlığı, grip, ateşli hastalıklar, AIDS, kanser, organ nakli gibi bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar ve aşırı güneşe maruz kalma, ultraviyole ışınları uçuk oluşumunu kolaylaştıran faktörler olduğunun altını çizdi.
Uçuğa ne iyi gelir? Uçuk kremi ne işe yarar?
Uzm.Dr. Karaca, virüsün tedavisini ise şöyle anlattı: “Uçuk tedavisinde hastalığın şiddetine göre virüse etkili kremler veya gerekli ise sistemik ilaçlar kullanılıyor. İlaçların uçuğun başladığı ilk 1-2 gün içinde kullanılmaya başlanması önemli.
Eczanelerde satılan virüse etkili uçuk kremlerini kullanmak hastalığa bağlı ağrı, sızı ve kötü görünümü engellemeye yardımcı oluyor.
Pensiklovir içeren kremler, uçuğun ilk başlangıcı olan karıncalanma evresinden son evresine kadar uçuğun her evresinde hızlı etkili bir antiviraldir.
Pensiklovir, asiklovir içeren kremlere göre uçuğun daha kısa sürede iyileşmesini ve ağrının daha kısa sürede hafiflemesini, ayrıca virüslerin çoğalmasını durdurarak uçuğun bulaşıcılığının daha kısa sürede sonlanmasını sağlıyor.”
Uçuk kremi uçuk çıktıktan önce ya da sonra sürülürse ne olur?
Bu tarz kremlerin uçuk belirtisi hissedildiğinde sürüldüğünde uçuğun çıkmasını engellediğine dikkat çeken Uzm. Dr. Karaca, uçuk çıktıktan sonra sürüldüğünde ise virüsün gelişimini ve yayılımını azaltarak vücudun enfeksiyonla savaşmasını yardımcı olduğunu söyledi.
Ayrıca uçuğun kötü görüntüsünün kişilerde rahatsızlık yarattığını hatırlatan Karaca, ten renkli uçuk kremlerinin uçuk şikayetlerini ortadan kaldırırken kötü görüntüyü de kapatabildiğinin altını çizdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tek öğün beslenmek mucize mi? Dilara Koçak yazdı
Bu kez bir fenomen masada kaldı... Her estetik güvenli mi! Fulya Soybaş yazdı
Kış eczanenizdeki doğal takviyeler! A, C, E vitamini ve magnezyum deposu besinler neler?
NİLSU BERFİN AKTAŞ'IN ZAYIFLAMA SIRRI! Tam 10 kilo verdi
'HER 4 ERKEKTEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR!' Mustafa Keser, prostat kanserine yakalandı! Bu belirtiler varsa dikkat!