Ücretsiz kanser taramanızı mutlaka yaptırın
Aile Hekimleri, aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz kanser taramaları yapıyor. Geçen yıl, birinci basamak sağlık merkezlerinde rekor sayıda kanser taraması yapıldığına dikkat çekilerek vatandaşlar, taramaya çağrıldı.
Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Uzman Dr. Erkut Coşkun, 1-7 Nisan “Kanser Haftası”nda erken teşhisin önemini vurgulayarak vatandaşları ücretsiz sağlık taramalarına çağırdı.
Vatandaşlara ücretsiz kanser taraması çağrısı
Uzman Dr. Erkut Coşkun, kanserin çok faktörlü müdahale gerektiren bir hastalık olduğunu belirterek bir açıklama yaptı. Coşkun, şunları dile getirdi:
"Kanser, Türkiye’de ve dünyada, nedeni belirlenen ölümler arasında, kardiyovasküler hastalıklardan hemen sonra tespit edilen ölüm sebebidir. 2000’li yılların başlarında kanserden ölümler, tüm ölümler içinde yaklaşık yüzde 12’lik bir alan oluştururken, 2010 yılına geldiğimizde bu oran yüzde 20'lerin üzerine çıkmıştır. 2030 yılında yaklaşık 22 milyon yeni kanser hastası olacağı öngörülmektedir. Yaş ile kansere yakalanma riski artmakla birlikte, son yıllarda genç nüfusta da bu oranın giderek arttığı görülmektedir.
Artık biliyoruz ki, kanser konusunda en önemli strateji "korunma ve erken teşhis". Korunma deyince, kansere yol açan faktörler bir bütün halinde ele alınmalıdır; tarım sektöründen teknolojik ürünlerin üretimine kadar birçok sektörde düzenlemeye gidilmesi ve tedbirler alınması gerekmektedir. Bilindiği üzere kanserin sebepleri arasında yüzde 90 oranda yukarıda belirttiğimiz sektörlerin de neden olduğu çevresel faktörler yer alır. Geri kalan kısmında genetik faktörler söz konusudur; ancak burada bile çevresel faktörlerin oluşturduğu genetik hasarları göz ardı etmemek gerekir.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı kanserden korunma ve erken teşhis alanında henüz istenilen ve hedeflenen düzeyde olmasa da önemli bir yol kat etmiştir. Başkanlığın kanser önleme ve tarama raporuna göre, 2014 yılında, birinci basamak olarak tanımlanan, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM), ülke çapında, 350 bin kadına meme kanseri; 500 bin kadına rahim ağzı kanseri ve 800 bin kadın ile erkeğe kolorektal kanser taraması yapılarak bir rekor kırılmıştır. Buradaki en büyük pay, raporda da belirtildiği üzere aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına aittir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor