Türkiye’de her yıl 18 bin kişiye akciğer kanseri teşhisi konuluyor
Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Baskan, akciğer kanserine yol açan maddelerin başında yüzde 91,5 ile sigara kullanımının geldiğini söyledi.
7 Şubat Sigarayı Bırakma Günü kapsamında bilgi veren Prof. Dr. Semih Baskan, kansere her yıl 14 milyon insanın yakalandığını kaydetti. 8 milyon kişi farklı kanser türleri nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti. Prof. Dr. Baskan, akciğer kenseri konusunda şunları dile getirdi:
“Akciğer sağlığı alanında çalışan Türk Toraks Derneği’nin 2015 yılında yapmış olduğu araştırmaya göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 18 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konulmaktadır. Bu hastalığa yol açan maddelerin başında yüzde 91,5 ile sigara kullanımı gelmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre sigaranın içerdiği 4 binden fazla zehirli kimyasal maddenin insan sağlığı üzerine yaptığı öldürücü etkiler nedeniyle sigara en önemli halk sağlığı sorunlarının başında yer alıyor. Sigaranın içinde var olan nikotin ve katran solunduğunda kimyasal artıklar olarak vücutta birikmekte ve akciğer kanserine neden olmaktadır.”
Prof. Dr. Baskan, sigaranın sadece akciğer kanseri değil, bunun yanı sıra ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine de neden olduğunu belirtti.
İngiltere ve Amerika’daki akciğer kanseri vakaları hakkında da bilgi veren Baskan, “İngiltere’de en sık görülen kanser türleri arasında akciğer kanserleri ikinci sırada yer almaktadır. Her yıl İngiltere’de 43.500 yeni akciğer kanseri tanısı konulmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise hem erkeklerde hem de kadınlarda ölüme neden olan kanser türleri arasında akciğer kanseri ilk sırada yer almaktadır” diye konuştu.
Baskan, kapalı ortamlarda içilen sigaranın çevredekileri ve özellikle de küçük çocukları pasif içici haline getirdiğini sözlerine ekledi.