Türk mutfağının vazgeçilmezi pilavı sağlıksız yapan yan unsurlar nelerdir?
Pirinç kalsiyum, fosfor ve D vitamini için iyi birer kaynak. Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Uzman Diyetisyen Canel Öner Sayar, pirinç pilavını sağlıksız hale getiren unsurları anlattı.
Dünyada Çin ve Japonya gibi ülkeler başta olmak üzere en çok tüketilen tahıl ürünlerinin başında gelen pirinç Türk mutfağının da vazgeçilmezlerindendir.
B grubu vitaminleri açısından zengindir. B vitaminleri beyin sağlığı, sinir sisteminin sağlığı ve bağışıklık için çok önemlidir. B grubundan yetersiz beslenen bireylerde kansere yakalanma riski, Alzheimer gibi mental hastalıklar, depresyon ve anksiyete çok daha sıklıkla görülüyor.
Pirinç içinde sodyum, potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri ve vitamin A, Vitamin C gibi vitaminleri de barındırdığı için kemik gelişimi, cilt ve tırnak sağlığına iyi geliyor.
Pirincin en sağlıklı hali kahverengi pirinç olan çeltik hali!
Yüksek oranda nişasta içeren tanelerin kepek adı verilen kabukları bulunuyor. Kabuklarından ayrılarak pişirmeye hazır hale getirilene beyaz pirinç, kabuklu olana ise kahverengi pirinç ya da çeltik denmektedir. Birçok çeşidi bulunan pirincin sağlığa en yararlı hali kepekli ya da kahverengi pirinç olarak bilinen çeltik halidir. Esmer pirinçteki çözünmez posa bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösteriyor.
Pirinç tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar nelerdir?
Pirinç tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri doğru pişirmedir. Buharda pişirilirse daha besleyicidir. Buharda pişirme esnasında vitamin ve mineraller pirinçlere daha iyi nüfuz eder. Tereyağ veya sıvı yağla pişirilip pilav yapılacaksa, kullanılan yağın yanmasını önlemek için bir miktar da zeytinyağı kullanılabilir ve yağı yakmadan pirinçle işlem yapılması gerekir. Ayrıca eser miktarda tuz katılmalıdır. Yanmış ya da fazla yağlı ve tuzlu pirinç pilavı sağlığa zararlı hale gelebiliyor.
Sağlıklı pilav nasıl olmalı, haftada kaç öğün yenmeli?
Pirincin 100 gramı yaklaşık 100-200 kalori içerir. Bu miktarın %62’si karbonhidrat, %5’i proteindir, %30’u ise yağdır. Pirinç pilavı, haliyle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek bir yemektir. Yüksek oranda karbonhidrat içeren pirinci diyettekilerin ve diyabet gibi bazı kronik hastalığı olanların dikkatli şekilde tüketmesi gerekir. Kan şekerinde ani oynamalara ve daha çabuk acıkılmasına sebep olabilir. Çok sık tüketilmemesine özen gösterilmelidir, 60-70 gramlık porsiyonda haftada 2-3 öğün tüketilebilir.
Pirinç mi bulgur mu? İki besinin de birbirinden avantajlı ve dezavantajlı olduğu özellikleri nelerdir?
Pirinç özellikle ishal durumunda en etkili besinlerden birisidir. İshal bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen ve vücuttan fazlaca susuz bırakan bir sağlık sorunudur. Pirinç tüketimi ishal olmayı engellerken suyu vücutta tutarak vücudun sıvı dengesinin de korunmasını sağlar. Ayrıca bu durumlarda vücudun daha fazla enerjiye ihtiyacı oluyor. Pirinçte bulunan karbonhidrat vücut tarafından kolay metabolize edilerek kullanılabilir enerjiye çabucak dönüştürülebiliyor. İshal oluştuysa bulgur yerine pirinç tercih edilmelidir.
Ayrıca yine en önemli özelliklerinden biri olarak laktoz ve glüten gibi alerjik bileşenleri içermez, sindirim ve bağırsak sistemi üzerine hiçbir olumsuz etkisi yoktur. İnek sütüne kıyasla pirinç proteinlerinin amino asit bileşimi anne sütündekilere daha yakındır. Bu nedenle bebeklerde tamamlayıcı beslenmeye başlarken pirinç unu rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca çölyaklılar ve glütensiz diyet yapması gerekenler tahıl olarak bulgur yerine pirinç tüketebilir.
Lif bakımından oldukça zengin olan bulgur, diyette tüketilmesi gereken tahıl grubu içerisinde yer alır. Bağırsakların çalışmasında oldukça etkili olan bulgur aynı zamanda tok kalmanızı sağlar. Yapılan sağlık alıştırmalarına göre kolon kanserine karşı koruduğu da kanıtlanmıştır. Kabızlık oluştuğunda ya da vücudun lif alması gereken durumlarda pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir.
Diyet yaparken pirinç mi bulgur mu yiyelim?
Diyet yapan ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek isteyen kişilerin kafalarında soru işareti bırakan konulardan biri de diyette pirinç mi yoksa bulgur mu tüketilmesi gerektiğidir. Bulgurun pirince göre besin değerleri vitamin ve mineral açısından daha çok zengindir. 100 Gram Pirinç pilavı kalorisi 90-110 kalori arasında değişmektedir. 100 Gram Bulgur pilavı kalorisi ise 75-90 kalori arasında değişir. En önemli ayırt edici özellik ise glisemik değerlerdir. Pirincin glisemik değerleri yüksektir. Bu nedenle kan şekerini yükseltebilir. Bulgurun ise daha düşüktür. Kan şekerini hızlı yükseltmez ve daha tok tuttuğu için kilo kontrolünüz açısından pirinç yerine bulgur tercih edilebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kemiklere faydalı ama aşırı tüketilince zarar veriyor: İştahsızlık, kansızlık ve kabızlık nedeni
Kadınlarda ihmale gelmez 6 sinyal! Hiçbir yakınmanız olmasa bile 21 yaşından itibaren mutlaka…
İnsülin direnci ve obezite kısır döngüsüne dikkat!
Kalıcı kalp pili olanlar bu 8 kurala aman dikkat! Cep telefonu kullanırken...
12 Kasım Dünya Zatürre Günü! Zatürre çocuklar ve yaşlılarda çok ciddi sonuçlara neden olabilir