Türk insanı için spor “yürüyüş yapmaktan” öteye geçmiyor
DORinsight tarafından yapılan “Sağlık ve Spor Araştırması”na göre Türk insanının en çok tercih ettiği spor yürüyüş yapmak olurken sadece hasta olduğunda doktora gidenlerin oranı yüzde 52, diyet yapmayanların oranı ise yüzde 66.
Hitay Holding firmalarından Türkiye’nin ilk ve en büyük izinli veritabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight tarafından “Sağlık ve Spor Araştırması” gerçekleştirildi. 29 Mart - 5 Nisan 2016 tarihleri arasında online olarak tamamlanan araştırmaya; Türkiye temsili, ABC1C2DE sosyo-ekonomik segmente mensup 10 bin 468 kişi katıldı.
Araştırma kapsamında, katılımcılara sağlıklarına ne kadar dikkat ettikleri, spor yapıp yapmadıkları, ne sıklıkla doktor kontrolüne gittikleri gibi sağlıklarına ilişkin sorular soruldu. Çalışmadan aşağıdaki bulgular elde edildi:
En çok tercih edilen spor “yürüyüş yapmak”
Araştırmaya göre spor yapan katılımcıların en çok tercih ettikleri sporun; yürüyüş yapmak olduğu görülüyor. Yürüyüşten sonra en çok tercih edilen sporlar kadınlarda pilates, erkeklerde futbol olurken hem kadınlar hem de erkekler için üçüncü sırada ise koşu geliyor. Bu sporların nerede yapıldıklarını sorulduğunda yüzde 56 oran ile yürüyüş ve koşuya çıkarak spor yapanların dışında, katılımcıların yüzde 21’inin spor salonlarından yararlandığı ortaya çıktı.
Düzenli doktor kontrollerini ihmal ediyoruz
Ankete katılanların verdiği cevaplara göre ayda bir düzenli doktor kontrolüne giden katılımcıların oranı yüzde 8, 2-3 ayda bir gidenler yüzde 14, 6 ayda bir gidenlerin oranı yüzde 17. Sadece hasta olduğunda doktora gidenlerin oranının yüzde 52 olması anketin ortaya koyduğu bir diğer önemli sonuç oldu. Hiç doktora gitmeyip sağlığını ihmal edenler ise katılımcıların yüzde 9’unu oluşturuyor. Bununla birlikte düzenli yaptırmanın aslında çok önemli olduğu check-up yaptırma oranlarına bakıldığında; katılımcıların yüzde 38’inin düzenli olarak check-up yaptırmadığı, yüzde 35’inin hayatında hiç check-up yaptırmadığı, yalnızca yüzde 18’inin düzenli check-up yaptırdıkları ve yüzde 9’unun yalnızca bir kere check-up yaptırdığı görülüyor.
Sinüzit, alerji, migren ve gastrit en çok görülen hastalıklar
Araştırmada elde edilen bulgulara göre ankete katılanların yüzde 50’sinde ciddi bir hastalık bulunmuyor. Geriye kalan katılımcıların ise en çok karşılaştıkları hastalıklar sırasıyla; sinüzit, alerji, migren ve gastrit. Bu hastalıklarla ilgili önemli olan bir diğer konu da katılımcıların hastalıklar hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğu. Katılımcıların yüzde 48’i hastalıklar hakkında bilgi sahibi olduğunu düşünüyor. Geriye kalanların yüzde 16’sı bilgi sahibi olmadıklarını belirtirken yüzde 36’sı ise kısmen bilgi sahibi olduğunu düşündüklerini belirtiyor.
Diyet yapmıyoruz ve sevdiğimiz zararlı alışkanlıklardan pek vazgeçmiyoruz
Katılımcıların diyet yapma oranlarını sorulduğunda yüzde 66’sının diyet yapmadıkları tespit edildi. Bu bulguların yanı sıra, katılımcıların zararlı olduğunu düşündüğü ama tüketmekten vazgeçemediği ürünler sorulduğunda aşağıdaki tabloyla karşılaşıldı.
Sigara %22
Çikolata %16
Çay %15
Şeker %15
Tuz %10
Un %8
Kahve %8
Alkol %4
Diğer %2
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ZEHİR GİBİ BİR HAFIZANIN SIRRI! İbn-i Sina'nın şifa reçetesi: Unutkanlığı gideriyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın