Tüp bebekte embriyo kalitesinin önemi
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Turgut Aydın, tüp bebek tedavisinde embriyo kalitesinin önemini sizler için anlattı.
Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücreleri olan yumurtaların ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin toplanarak vücut dışında, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin elde edilmesini sağlayan tedavi sürecini kapsamaktadır.
Tüp bebek tedavisi uzun soluklu bir maraton gibidir. Her çiftin her yönden değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun yanında iyi bir tedavi protokolü ve titiz yumurtlama takibi ve laboratuvar çalışmasını takiben, dikkatli yapılan embriyo transfer işlemi sonucu etkilemektedir.
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen iki tane mihenk taşı vardır bir tanesi embriyonun kalitesidir ikincisi de embriyonun tutunacağı iyi bir endometrium ve endometrium ile embriyonun uyumudur. Burada her ikisi de pozitif ya işte optimal olduğunda gebelik oluşur. Bu iki faktörü sağlamak için kullanılan çeşitli yöntemler vardır.
Kaliteli embriyo seçimi ve transferinde kullanılan yardımcı uygulamalar
Smart PGT ile kaliteli embriyo seçimi
Smart PGT, tüp bebek tedavisinde elde edilen embriyoların, anne rahmine transfer edilmeden önce kromozom sayılarının ve yapılarının sağlıklı olup olmadığının yapay zekanın da devreye girdiği bir sistem kullanılarak detaylı incelenmesi işlemidir. Smart PGT sayesinde embriyolardaki olası kromozomal bozuklukları, embriyolar rahme nakledilmeden önce tespit edilebilmektedir. Smart PGT uygulaması özellikle ileri yaştaki anne adayları ile tekrarlayan düşükleri olan kadınlarda gebelik ve sağlıklı bir doğum şansının artmasını sağlayan başarılı bir yöntemdir.
Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD) nedir?
Tekrarlayan tüp bebek tedavilerinde başarısızlıkta rol oynayan en önemli faktörlerden biri embriyolardaki kromozom bozukluklarıdır. Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD) ile embriyolardan anne rahmine verilmeden önce alınan 1 veya 2 hücrelerin genetik incelenmesi ile sağlıklı olanlar tespit edilip transferi gerçekleştirildiğinde, hamilelik şansının artması sağlanabilir. Ayrıca bu yöntemle, ailesel genetik hastalıklar da tespit edilip sağlıklı embriyolar transfer edilerek sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesi de sağlanabilmektedir.
Embriyo Tıraşlama (Assisted Hatching) nedir?
Günümüzde lazer veya mekanik teknolojiler kullanılarak kolaylıkla uygulanabilen Embriyo Tıraşlama (Assisted Hatching) yöntemi ile embriyoların zarları inceltilerek rahim iç zarına tutunmaları kolaylaştırılmaktadır. Tıraşlama işlemi embriyo transferi öncesi uygulanmakta olan bir yöntem olup, eskiden sadece ileri yaş ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında uygulanırken, günümüzde neredeyse rutin olarak başarıyı arttırmak için kullanılmaktadır.
Blastokistin transferi nedir?
Embriyolar genellikle rahim içine transferi 2 veya 3 günlerde gerçekleştirilmektedir. Eğer yeterli kalitede embriyo var ise embriyolar 5 ve 6 günlere kadar laboratuvarda bekletilen blastokist aşamasına gelince transfer yapılabilmektedir. Blastokistin embriyolara göre rahim zarına tutunma şansı yüksek olduğundan tekrarlayan başarısız tüp bebek tedavisi geçiren çiftler için alternatif bir yöntem olarak kullanılabilmektedir.
Embriyo transferi tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır
Embriyo transferi, çok basit bir muayene işleminden farksızdır. Herhangi bir anesteziye gerek duyulmaz. Transfer öncesi tek istenilen anne adayının su içip idrar torbasını bir miktar doldurmasıdır. Çünkü transfer işlemi ultrasonografik gözlem altında yapılmakta ve bunun için de idrar torbasının bir miktar dolu olması gerekmektedir.
Transfer işlemi sırasında, embriyolar ile yüklenmiş olan bir kateter vajenden ve rahim ağzından geçirilerek rahim içerisine yerleştirilir ve embriyolar rahim içerisine bırakılır. Eğer yerleştirme işleminden sonra geride iyi kalitede embriyo veya embriyolar kalmış ise çiftin onayı alınıp embriyolar dondurma işlemi yapılır ve ileride kullanılmak üzere dondurulup saklanır. Transfer sonrası 3-4 saat hastanede dinlendikten sonra çift evine yollanır ve kadının o günü dinlenerek geçirmesi yeterlidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Saçlarınız Tel Tel Dökülüyor, Tırnaklarınız Kırılıyorsa Dikkat! Vücutta Demir Eksikliği Alarmı! Saçlarda, Tırnaklarda, Ciltte Böyle Sinyal Veriyor
Enfeksiyona Bağlı Ölümlerde Birinci Sırada! Yüksek Ateş, Öksürük, Nefes Darlığı İlk Belirtiler Arasında... Bu Hastalığa Dikkat
Bu Hastalar Çok Dikkat Etsin! Ispanak, Lahana, Çilek, Patates, Turp…Tüketilmesi Felakete Yol Açabilir!
Doktor Önermediyse İçmeyin! Yan Etkisi Çok Fazla! Karaciğer, Böbrekleri Ve Bağırsakları Bitiriyor
Dizde Ağrı, Ses Gelmesi Ve Şişme Varsa Dikkat! Sebebi Bu Olabilir