Tüp bebek tedavisinde başarı oranı artırılabilir mi?
Günümüzde çocuk sahibi olmak isteyen ancak sağlık sorunları sebebiyle tüp bebek yöntemine başvuran çiftlerin sayısı artmıştır. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın tüp bebek tedavisinde başarı oranını arttırabilecek yöntemleri sizler için derledi.
Tüp bebek tedavisinde başarı oranını arttırmak mümkün
Tüp bebek tedavisi en özet haliyle anne adayından alınan yumurtaların baba adayından alınan spermler ile laboratuvar ortamında döllendirilme işlemidir. Döllenme sonrasında oluşan embriyolardan kaliteli olanları seçilerek anne rahmine aktarılır. 12 gün sonunda ise gebelik testi yapılarak işlemin başarılı ya da başarısız olduğu sonuçlanır. Bahsettiğim bu süreç yaklaşık 1 ay sürmektedir ve çiftleri hem maddi hem de manevi açıdan zorlayan bir dönemdir.
Döllenme işleminden sonra elde edilen embriyoların kalitesi değişeceği için tüp bebek tedavisinde net bir veri sonuç ön görülemez. Ancak genellikle tedavilerde başarı orası %33 ila %55 arasındadır. Başarılı soncu etkileyen ise birden fazla faktör vardır. Bu faktörler tıbbı faktörler ve çevresel faktörler olabilirler.
Tüp bebek başarısını etkileyen tıbbı faktörler
Anne adayının yaşı
Tüp bebek başarısında en önemli faktörlerden biri kadının yaşıdır. Bunun sebebi ise 38 yaşından itibaren yumurta sayısının ve kalitesinin azalmasıdır. Yaş ilerlemeden tüp bebek tedavisine başlanmalıdır.
Anne adayında rahim duvarına yapışıklık olmaması
Kadınlarda sıklıkla görülen rahim içi yapışıklık, polip ve miyom olması embriyoların rahim tutulumunu azaltmaktadır. Tüp bebek tedavisinden önce var olan rahim içi yapışıklık sorunları çözülmelidir.
Sperm kalitesi
Döllenme için sperm sayısı ve kalitesi de önem taşır. Tüp bebek tedavisinden önce sperm kalitesini iyileştirmek için doktor önerisi ile ilaç ve vitamin takviyeleri kullanılabilir.
Anne adayında sağlık problemlerinin olmaması
Yaşanabilecek hormonal bozukluklar ve insülin direnci gibi sağlık sorunları gebe kalma ihtimalini azaltabilir ya da düşük ile sonlanan gebeliklere yol açabilir. Bununla beraber anne adayının aile öyküsünde pıhtılaşma problemi olmaması da önem taşır.
Tüp bebek tedavisinden önce gerekli sağlık kontrollerinin yapıldığına emin olunması gerekir.
Tüp bebek başarısını etkileyen çevresel faktörler
Aday çiftin ideal kilosunda olması
Aday çiftin ideal kilosunda olması tüp bebek tedavisinde başarılı sonuç elde edilmesi için oldukça önemlidir. Çiftler ideal kilosuna ulaşınca tüp bebek tedavisine başlamalıdır.
Stres düzeyi azaltılmalıdır
Tüp bebek tedavisi çiftleri hem maddi hem de manevi açıdan zorlayan bir süreçtir. Bu sebeple tedavi sürecinde yaşanan stres düzeyi minimum seviyeye indirilmelidir. Gerekli durumlarda profesyonel destek alınması gerekebilir.
Zararlı alışkanlıklarını bırakın
Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar hem yumurta hem de sperm kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple tedaviye başlamadan önce bu alışkanlıkların bırakılması gerekir.
Gerekli durumlarda takviye destekler kullanılabilir
Doktor kontrolünde gerekli görülen durumlarda yumurta ve sperm kalitesini arttırmaya yönelik vitamin takviyeleri kullanılabilir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki DHEA ve koenzimQ10 takviyesinin yumurta sayı ve kalitesini arttırmaktadır.
D vitamini kontrolü önemli
Kadınlarda sıklıkla D vitamini düşüklüğü görülmektedir. D vitamini düşüklüğü gebelik ihtimalini azalttığı için mutlaka tedavi öncesinde ve süreç içinde kontrol edilmelidir.
Sizin için doğru kliniği tercih ettiğinize emin olun
Tüp bebek başarı için en önemli etkenlerden biri de çiftler için doğru kliğinin seçilmesidir. Başarı oranı yüksek ve tecrübeli tüp bebek kliniklerinin tercih edilmesi gebelik ihtimalini arttıracaktır.