hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır?

    Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır
    expand

    Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat, tüp bebek tedavisi yaptırmak isteyenlerin hangi aşamalardan geçtiğini ve uygulanan teknikleri anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Op. Dr. Gurur Polat'ın konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

    Tüp bebek yönteminde, cilt altına ve kas içine yapılan uyarıcı iğneler ile uyarılma süreci başlatılır. İşleminin olumlu sonuçlanması, kadın yumurtalıklarında çok sayıda yumurta üretilmesine bağlıdır. Uyarılma süreci yaklaşık 10 gün sürer. Doktor kontrolünde yumurtalıkların gelişimi takip edilen bu süreçte, ultrasonografi yapılır ve gerektiğinde kandaki hormon düzeyine bakılıp ilaçların dozunda ayarlama gerçekleştirilir. Yumurta gelişiminin takibi sürecinde, eğer yeterli sayıda yumurta olgunlaşmış ise HCG enjeksiyonu yapılır ve yumurtaların toplanması bu son ilaç enjeksiyonundan sonraki 36. saate programlanır. Yumurtaların toplanması sırasında sakinleştirici ilaçlar verilebilir veya anestezi uygulanabilir. Yumurtalar toplandıktan sonra doktor kontrolü gerçekleşir ve seçilen yumurtalar anne rahmine geri yerleştirilir. Son aşama olan embriyo transferi işleminden önce, anne adayı su içip idrar torbasını doldurur ve transfer işlemi sırasında embriyolar ile yüklenmiş olan bir katater, vajenden ve rahim ağzından geçirilerek rahim içerisine yerleştirilir. Embriyolar rahim içerisinde bırakılır. Bu aşamanın ardından normal gebelik süreci başlamış olur.

    Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır
    Op. Dr. Gurur Polat

    Tüp bebek yönteminde uygulanan teknikler

    Tüp bebek tedavisinde çeşitli teknikler kullanılır. Bunlardan klasik tüp bebek yönteminde, genellikle genç, yumurta sayısının fazla ve sperm özelliklerinin iyi olduğu çiftlere uygulanır. İşlem için özel hazırlanmış kaplar içinde yumurta ve spermler bir araya konup 16-18 saat bekletilerek spermin kendi kendine yumurtayı döllemesi sağlanır. İkinci yöntem olan mikroenjeksiyonda sperm sayısı ve hareketliliğinin az, şekil bozukluğunun fazla olduğu durumlarda, cerrahi olarak sperm bulunma durumlarında, kadından toplanan yumurta sayısının az, kalitenin düşük olduğu, yumurta zarının kalın olduğu durumlarda; açıklanamayan kısırlık olgularında ve daha önce IVF başarısızlığı yaşamış çiftlerde kullanılır. Toplanan yumurtalar ayıklama işlemine tabii tutularak çevresindeki hücrelerin artıklarından arındırılır ve olgun olanları seçilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüp bebek tedavisinde başarı oranı

    Bazı çiftler tekrarlayan tüp bebek tedavilerinden sonuç alınamaz. Bazı çiftlerde ise kendiliğinden gebelik olmasına rağmen, rahim içi ölüm veya düşüğe sık rastlanmaktadır. Son yıllarda bu ailelerde immünolojik problemler olduğu ve bu durumun, rahmin bebeği kabul etmemesine  neden olduğu düşünülmektedir. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında tüm sebepler değerlendirilerek tedavi tekrar planlanır. Çiftlerin sabırla doktorlarına güvenmelerini ve umutlarını kaybetmemeleri gerekir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow