Tükenmişlik sendromunun 7 önemli belirtisi
Tükenmişlik artık en büyük sorunlarımızdan biri. Başkaları için harcadığınız fazladan enerji, tükenmişlik sendromuna daha da yaklaşmanıza neden olur. Oysa ki her insanın kendi iyiliğini de düşünmesi gerekir. Eğer tükendiğinizi hissediyorsanız, aşağıda bahsettiğimiz belirtilere bir göz atmanızda fayda var. Ancak unutmayın; psikolojik destek almak her zaman iyidir.
1- Geceleri uyumakta zorlanıyorsanız
Tükenmişlik yaşayan insanların zihninden geçen düşünceleri yavaşlatması neredeyse imkansızdır. Kendinizi rahatlamak için ne kadar zorlarsanız, o kadar rahatsız olursunuz. Bu da doğal olarak uykusuz geceler anlamına geliyor.
2- Daha çok "boşvermiş" hissediyorsanız
Olumsuz duyguların nereden geldiğini anlamakta güçlük çekiyor olabilirsiniz. Bu durumlarda zihniniz "boşvermiş" gibi davranmaya daha çok eğilimli olur. Hiçbir şeyin önemi yok gibi hissedersiniz.
3- Bir şeylere odaklanmakta gerçekten zorluk çekersiniz
Tükenmişlik, yaptığınız işe ve uğraşa odaklanmanızı fazlasıyla etkiler. Bu odaklanma sorunu film izlerken bile ortaya çıkabilir. Yapacak çok şeyinizin olduğunu ve bunları yapmak için zamanınızın olmadığını düşünürsünüz.
4- Yeterince uyusanız bile hala bitkin hissedersiniz
Duygusal benliğiniz iyileşemedi ve buna bağlı olarak bitkin hissediyorsunuz. Evet uyuyorsunuz, ama gereken şekilde rahatlayamıyorsunuz.
5- Ya çok yiyor, ya da hiç yemiyorsanız
Tükenmişlik, bazı insanları aşırı yemeye yöneltirken, bazı insanların da iştahını keser. Yeme bozuklukları genellikle bu gibi rahatsızlıkların ilk belirtisi olur.
6- Küçük şeyler bile sizi gıcık ediyorsa
Tükenmişlik insanın sabrını zayıflatır. Küçük şeylere bile sinirlenip büyük tepkiler verebilirsiniz. Bu durum sizi rahatsız ediyorsa, gerginliğin yaşandığı ortamdan uzaklaşmak en iyisidir.
7- Sık sık baş ağrısı yaşıyorsanız
Tükenmişlikle başa çıkmaya çalışırken vücudunuzun buna tepki vermesi çok normal. Bu tepki genellikle baş ağrısı şeklinde ortaya çıkıyor. Son zamanlarda ne sıklıkla baş ağrısı yaşadınız? Bunları not edin ve duruma göre uzmana görünmekten çekinmeyin.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kış aylarında artan kalori miktarıyla baş etmenin 6 püf noktası
Soğuk havalarda sabah egzersizi, kalp krizini tetikleyebilir
Alışveriş yaparken neden mutlu oluyoruz?
Ciltte hassasiyet, kırışıklık, matlaşma... Soğuk havalarda cilt bakımı için önemli tüyolar
Burun akıntısı deyip geçmeyin! Soğuk algınlığı ile karıştırılıyor akciğer etkiliyor