Trigeminal nevralji nedir, belirtileri ve tedavisi nasıldır?
Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, yüzde şiddetli ağrıya neden olan trigeminal nevralji hastalığının radyofrekans yöntemiyle tedavisini sizler için anlattı.
Trigeminal nevralji, beyin ile yüz arasındaki his iletimini sağlayan trigeminal siniri etkileyen ve kronik ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Makyaj, diş fırçalama gibi basit hareketler esnasında bile yüzde şiddetli ağrıya neden olabilir. Trigeminal nevralji ilerledikçe ağrının şiddeti artarak uzayabilir. 50 yaş üzerindeki kadınlarda erkeklerden daha sık rastlanır.
En yaygın belirtileri nelerdir?
Trigeminal nevraljinin en yaygın belirtileri arasında konuşurken, tıraş olurken, diş fırçalarken, yemek yerken, su içerken, gülümserken ya da yüze temas edildiğinde aniden ortaya çıkan elektrik çarpmasındaki gibi yakıcı ve şiddetli ağrıdır. Ağrılar yanak, çene, dudak, diş etleri nadiren de olsa göz ve alın bölgesinde ortaya çıkabilir. Bu ağrı nöbetleri birkaç saniye gibi kısa süreli olabilirken ileri seviyelerde günlerce sürebilir. Genellikle yüzün tek bir tarafını etkileyen ağrı nadiren de olsa iki tarafta da ortaya çıkabilir. Ancak yaygın olarak ağrı belirli bir noktadan başlayarak yüzde daha geniş bir alana yayılır.
Sebepleri nelerdir?
Trigeminal nevraljinin sebebi trigeminal sinirin bozulmasıdır. Genellikle, sorun normal bir kan damarı ile beynin tabanındaki trigeminal sinir arasındaki temastır. Bu temas sinire baskı uygular ve ağrıya neden olur. Yaşlanmanın bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Multipl skleroz ya da sinirleri koruyan miyelin kılıfına zarar veren benzer bir bozukluk ile ilişkili olabilir. Trigeminal nevraljiye, trigeminal siniri sıkıştıran bir tümör de neden olabilir. Diğer durumlarda cerrahi yaralanmalar, inme veya yüz travması, trigeminal nevraljiye neden olabilir.
Radyofrekans yöntemi ile tedavisi
Geleneksel yöntemlerde öncellikle ilaç tedavisi uygulanır. Bunun için öncellikle sara hastalarında kullanılan ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar beyne gönderilen ağrı sinyallerini azaltmak veya engellemek için reçete edilir. İlaçların etki etmemesi ya da yan etkilerinin fazla olması durumunda radyofrekans yöntemi uygulanır.
Radyofrekans yöntemi kişiye zarar vermeden, radyasyon almadan, narkoz gerektirmeden ameliyathane şartlarında uygulanan güvenli bir yöntemdir. Hasta radyofrekans uygulamasının hemen ardından eve gidebilir. Tedavinin sonuçları ortalama 15-20 gün içinde ortaya çıkar. Komplikasyon riski çok düşük, güvenirliği oldukça yüksek bir yöntemdir.
Nasıl uygulanır?
Radyofrekans yönteminde ameliyathane ortamında hastanın yüzüne bir kateter yardımıyla hemen yanağın üzerinden giriş yapılarak sinir tespit edilir. Sinir tespit edildikten sonra hastaya yaklaşık 30 dakika süren hafif bir elektrik akımı uygulanır. İşlem sırasında hasta hiçbir şekilde ağrı hissetmez. İşlem tamamlandıktan sonra hasta güvenli bir şekilde taburcu edilir. Son derecede etkili sonuçlar veren bu yöntem sayesinde hasta hem ağrılarından hem de sürekli ilaç kullanımından kolaylıkla kurtulabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ateş düşürücü olarak kullanmayın! Yan etkileri korkunç: Böbrek ve karaciğeri bitiriyor
Dubai çikolatası yerken sağlığınızdan olmayın! Bu hastalıkları tetikleyebilir
Kardiyoloji Uzmanı uyardı: Her 15 saniyede bir insan kalp krizi geçiriyor
Çoğu kişi bilmiyor! Kış aylarında saç dökülmesinin en önemli nedeniymiş! Önlemek mümkün...
Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır! Biyolojik yaşınızı biliyor musunuz? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı