Topuk Dikeni Neden Olur? Nasıl Geçer? Topuk Dikenine İyi Gelen Şeyler Nelerdir?
Ayak bölgesini ilgilendiren her türlü hastalık ve ya rahatsızlık yaşam şartlarını olumsuz yönde etkiler. Yürüme bozuklukları da oluşturan bu durum ayak sağlığını da bozabilir. Özellikle en sık görülen rahatsızlıklardan bir tanesi de topuk dikeni olarak bilinmektedir. Topuk dikeni, topuk taban çukuru ve topuk kemiği arasında oluşan bir kalsiyum birikintisidir.
Kemik benzeri bir yapıda olan topuk dikeni topuğun ön tarafında başlayabilir. Bu topuk dikeni sonrasında ise ayağın diğer kısımlarına da yayılır. Topuk dikeni yaklaşık 0, 5 cm boyutunda olduğu için çıplak gözle çok fazla görülmeyebilir. Tıp dilinde osteofit adıyla bilinen topuk dikeni tanısı konulduktan sonra tedaviye geçilir.
Topuk Dikeni Neden Olur?
Günümüzde en sık görülen ayak rahatsızlıklarından bir tanesi de topuk dikenidir. Özellikle topuk kemiğinin alt kısmında topuk mahmuzlarında bir kaç ay boyunca kalsiyum birikmesi meydana gelebilir. Yumuşak doku tendonları, kas ve plantar fasya kronik olarak gerilmektedir. Bunun tekrar yırtılması sonucunda ise lokal iltihabi süreç kalsiyum birikmesinin de yaygın bir nedeni olarak ortaya çıkar. Topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan bağ dokusu zedelenebilir. Topuk dikeni genellikle uzun koşular ve antrenmanlar yapan sporcularda meydana çıkmaktadır.
Nasıl Geçer?
Topuk dileninin geçmesi için bazı yöntemler uygulanır. Topuk dikeni belirtileri ortaya çıktığında mutlaka bir doktora gidilmesi gerekir. Öncelikle ağrı ve iltihap kontrol altına alınır. Doku iyileşmesi için ve yumuşak dokuların esnekliğini arttırmak için de bazı yöntemler uygulanır.
Öncelikle ayak üzerinde çok baskı olmaması için bol bol istirahat edilmesi gerekir. Bu şekilde ayağa baskı azaltılır. Ayrıca buz tatbiki de yapılır. Buz tatbiki iltihabı baskılayarak ağrıyı ve şişliği de azaltır. Topuk dikeni ağrısını azaltmak için ortez kullanılmalıdır. Halka şeklindeki bu tabanlık ayakkabının içine yerleştirilerek kullanılır.
Topuk Dikenine İyi Gelen Şeyler Nelerdir?
Topuk dikenini geçirmek ve ağrısını azaltmak için bazı yöntemler kullanılabilir. Özellikle ağrı kesici özelliği bulunan kremler topuk dikeninin üzerine masaj yapılarak uygulanır. Ayak parmakları da geriye çekilerek topuk üzerine 5 dakika soğuk masaj yapılır. Bu uygulama yaklaşık 4 defa tekrar edilmelidir. Ayrıca yumuşak tabanlı ayak kullanımı da çok önem taşır. Bu ilaç tedavisi ve doğru ayakkabı kullanımı ile birlikte cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan topuk dikeni tedavi edilebilir. Topuk dikeni yavaş yavaş başlayan bir hastalık olduğu için tedavisi de yaklaşık 3-4 hafta sürebilir.
Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?
Topuk dikeni genel olarak herhangi bir belirti vermez. İlerleyen süreçlerde ise aralıklı ve kronik ağrılar ortaya çıkar. Özellikle topuk dikeni oluşum noktasında da iltihaplanma meydana gelir. Kişiler yürürken ve koşarken bu ağrı giderek artacaktır. Bu ağrı topuk dikeninden ziyade bölgedeki yumuşak doku zedelenmesi nedeniyle oluşur.
Topuk dikeni ağrısı sabah ilk ayağa kalkarken başlar ve giderek artar. Özellikle uzun süre sonunda ayağa kalkan kişilerde topuk dikeni ağrısı çok şiddetli olur. Bunun yanı sıra topuk önünde şişlik oluşur. Ayrıca etkilenen bölge ve çevresinde ısı artışı olur. Topuk dikeni topuk altında görülen kemik benzeri bir çıkıntı olarak öne çıkar. Topuk dikeni yürümeyi de zorlaştırır.
Topuk Dikeni Nasıl Anlaşılır?
Hayatı olumsuz etkileyen topuk dileni belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genellikle topuğa yakın bir kısımda kemik şeklinde bir çıkıntı meydana gelir. Bu görüldüğü andan itibaren bir doktora başvurmak gerekir. Hastanede ayak röntgeni çekilerek detaylı bir araştırma yapılır. Bazı kişilerde hiç belirti görülmemesine rağmen topukta şiddetli bir ağrı meydana gelir. Onun için de mutlaka doktor kontrolü gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme