Bazen omzumuzu incitsek bile hafif ağrıyı anlamıyoruz ya da önemsemiyoruz. Hangi ağrıları ciddiye almalıyız? Herhangi bir travmaya bağlı olmayan omuz ağrısının olası nedenleri ne olabilir? Dr. Tarık Elma, özellikle elimizi başımıza doğru kaldırırken, kolumuzu 90 dereceden fazla kaldırırken veya kolumuzu sırtımıza götürürken ağrı hissetmemizin omuzumuzda ciddi bir hastalığın habercisi olabileceği konusunda uyardı. Omuz hastalıklarında sebebin her zaman travmaya bağlı olmadığını hatırlatan Dr. Elma, omuz bölgesindeki sinir sıkışmaları, tümörler veya yıllar içerisinde yaptığımız yanlış hareketlerin de omzumuzda ağrılara neden olabileceğini sözlerine ekledi.
GÜÇLÜ KASLAR OMUZLARI DESTEKLER
Dr. Elma, omuz sağlığı için yapılması gerekenleri şu sözlerle anlattı: "Omzumuzu koruyan ve destekleyen pek çok kas vardır. Omuz ağrılarının en büyük sebeplerinden biri bu kasların bir veya daha fazlasının yaralanmasıdır. Omuz bölgesindeki kasları güçlendirmek hem kaslarımızın yırtılmasını engeller hem de omzumuza destek olarak diğer travmalardan korur." Evde yapacağımız basit egzersizler bile kaslarımızı güçlendirip omuz ağrılarımızı engelleyebilir. California Üniversitesi’nde fizyoterapist olan Dr. Lori Michener, omuz ağrılarına karşı bazı testler yapılabileceğini belirterek, “Sağlamlaştırma, esneme ve destek aktiviteleri de dâhil olmak üzere omzunuzu korumak ve güçlendirmek mümkün” dedi.
VÜCUDUN ALT KISMININ ESNEKLİĞİ DE OMUZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Vücudun üst kısmı kadar alt kısmının da omuz ağrılarının oluşmaması için esnek olması gerektiğinin altını çizen Dr. Lori Michener, “Bel ve omuz bölümünde yapılan çoğu hareket, vücudun alt kısmından gelir. Bacaklarınız ve duruşunuz ne kadar zayıfsa, eklemlerinizdeki stresin artmasıyla beraber omuzlarınız da o kadar çok güç üretmek zorunda kalır” diye konuştu. Bunun için kalça ve squat egzersizleri yapılmasını öneren Dr. Michener, ayrıca şınava benzer bir pozisyonda yere 45 derece açıyla yapılan plank hareketinin de faydalı olduğunu belirterek, bu pozisyonla bacaklardaki yoğun kasılmaların, eklem dayanıklılığını geliştirdiğinin altını çizdi. Dr. Tarık Elma, omuz yaralanmalarından kaçınmak için özellikle baş üstü hareketler dediğimiz hareketleri yaparken dikkatli olmak gerektiğini, ağır eşyaları tek kolla yukarı kaldırmanın ciddi omuz sakatlıklarına sebep olabileceğini vurguladı ve düzenli egzersiz yapmanın ve bu bölgedeki kaslarımızı güçlendirmenin omuz travmalarından bizi koruyabildiğini ifade etti.
OMUZ İÇİNE YAPILAN İĞNELER NE ZAMAN RİSK TAŞIYOR?
Dr. Tarık Elma, omuz içerisine farklı enjeksiyon uygulamalarının mevcut olduğunu, sadece kortizonlu ve lokal enjeksiyonların yanı sıra hyaluronik asit, trombositten zengin plazma denen PRP uygulamaları ve kök hücre uygulamalarının da omuz içine yapılabildiğini belirtti.