Tiroid kanserinde erken teşhis önemli
Son yıllarda artış gösteren tiroid kanserinde erken teşhis ve doğru tanı ile hastalığın başarılı bir şekilde tedavi edildiğini belirten Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, tiroid kanseri tedavileri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Prof. Dr. Yeşim Erbil'in konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:
Tiroid kanserleri genel olarak iyi seyirlidir ve tüm kanserlerin içerisinde yüzde 1'i oluşturur. Tiroid kanserlerinde kanserin evresine ve türüne göre yayılma oranı oldukça yüksektir. Boyundaki lenf bezlerinin yayılma sıklığı çok daha fazladır. Tiroid kanserinin lenf bezlerine sıçraması durumunda metastazların cerrahi operasyonla çıkarılması gerekir. Hastalığın seyri hastanın yaşına ve tümörün boyutuna bağlıdır. Eğer hastanın yaşı 45'in üzeri ve tümörün çapı ise 4 cm'in üzerinde olursa yayılma oranı çok daha yüksek olur. Tiroid kanserlerinin kötü seyirli alt grupları bulunur. Bu alt gruplardaki kanser türlerinde lokal nüks ve uzak metastaz ortaya çıkabilir. Uzak metastaz tümörün akciğer, kemik, beyin gibi organlara yayılması durumudur. Bu durumda her kanserde olduğu gibi erken teşhis ve doğru tedavi hastalığın seyri açısından çok önemlidir.
Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil
Tiroid kanserinin erken teşhisinde belirtiler önemli
Tiroid kanserinin erken teşhisinde boyunda fark edilen sert kitle, nodül ya da nodüllerde ani büyüme, elle kontrol edildiğinde boyundaki kitlenin rahat hareket etmemesi, boyunda şişmiş lenf bezleri, ses kısıklığı ve seste değişiklik, yutma güçlüğü, nefes alma güçlüğü, yutkunurken boğazda takılma hissi ve inatçı öksürük şeklinde görülen akciğer metastazı gibi durumlar tiroid kanserinin belirtileri arasındadır. Ancak bütün bu belirtiler iyi huylu büyük bir guatrın belirtileri de olabilir. Tiroid kanseri ultrasonografi ve iğne biyopsisi ile teşhis edilir. Bu şekilde tiroid nodüllerinin iyi ya da kötü huylu olduğu tespit edilir. Önce ultrasonografi yapılır ve elde edilen bulgulara göre iğne biyopsisi uygulanır. İğne biyopsisinde iğne ile nodülün içinden parça alınarak mikroskop altında incelenerek tümör teşhisi konulur.
Tiroid kanseri tedavi edilebilir
İyi huylu veya kötü huylu nodüller için uygulanan tüm tiroid ameliyatlarına total tiroidektomi denir. Bazı hastalarda kanser çapı 1 cm'den küçük ise tek taraflı ameliyat uygulanabilir. Eğer lenf bezlerine sıçrama varsa lenf diseksiyonu da eklenir. Tümörün çapının 4 cm'den büyük olması durumunda lenf bezine sıçrama olmasa da lenf bezleri çıkarılır. Eğer hastada solunum güçlüğü geliştiği zaman boğaza delik açma yani trakeotomi uygulanması gerekebilir. Tiroid kanserinin erken teşhisi tümörün yayılmasını ve büyümesini engellediği için ameliyatın riskini düşürür. Hayati risk oluşmasını da engeller. Diğer organlara yayılması durumunda uygulanması gereken ameliyat ve tedavi şekli değişiklik gösterir. Bu nedenle tiroid kontrollerinin düzenli olarak yapılması tedavinin başarısı için çok önemlidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ZEHİR GİBİ BİR HAFIZANIN SIRRI! İbn-i Sina'nın şifa reçetesi: Unutkanlığı gideriyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın