Tırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır?
Tırnak yeme alışkanlığı hem çocuklarda hem de erişkin bireylerde çok sık görülen bir sorundur. Uzman Klinik Psikolog Hatice Börek konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Tırnak yeme, sıkça stresle ilişkilendirilen bir sinirsel alışkanlıktır. Bu alışkanlık, ellerde ve tırnaklarda hasara yol açabilir.
Tırnak yeme alışkanlığının sebepleri nelerdir?
Çoğunlukla, stres, endişe, fobi ve korku gibi sebeplerle başlayan tırnak yeme hastalığının ergenlik yarıyılında çoğalış göstermesinin nedeni, etraftan onay görememeleri olarak gösterilebilir. Ancak bazı çocuklarda tırnak yeme, tamamen ebeveynlerin taklit edilmesiyle de başlayabilir. Tırnak yeme alışkanlığından kurtulmak için yapılabilecek bazı şeyler şunlardır:
- Tetikleyicileri belirlemek ve onlardan kaçınmak: Tırnak yeme alışkanlığını tetikleyen faktörler arasında stres, kaygı, korku, sinirlilik ve dikkat dağınıklığı olabilir. Bu faktörleri belirleyerek, tırnak yemeyi tetiklemekten kaçınılabilir. - Alternatif bir davranış geliştirmek: Tırnak yeme alışkanlığını tetikleyen bir durumla karşılaşıldığında, alternatif bir davranış geliştirmek yardımcı olabilir. Örneğin, stresli bir durumla karşılaşıldığında, derin nefes alma veya gevşeme teknikleri kullanılabilir.
- Tırnaklarınızı kısa tutmak: Tırnaklarınız kısa tutulursa, tırnak yemeyi daha zor hale getirebilir.
-Tırnaklarınıza oje sürmek: Tatlı tatlar içeren ojeler, tırnak yemeyi caydırabilir.
-Tırnak yeme konusunda destek almak: Tırnak yeme alışkanlığından kurtulmak zor olabilir. Bir terapistten veya danışandan destek almak, bu süreçte yardımcı olabilir. Tırnak yeme alışkanlığından kurtulmak, zaman ve çaba gerektirebilir. Ancak, doğru yöntemlerle bu alışkanlıktan kurtulmak mümkündür.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma: Ev işleri, egzersiz ve sosyalleşme demans riskini azaltıyor
Bilim insanları açıkladı: Günde 7 bin adım atmak, depresyonun yıkıcı etkilerini ortadan kaldırıyor
Uzmanlar uyardı: Soğuk havalar kalp krizi riskini artırıyor
Virüsleri Tek Tek Söküp Atıyor! Antioksidan Kaynağı ile Bağışıklığınızı Çelik Gibi Güçlendiriyor!
HAP, TABLET, ŞURUBA SARILMAYIN! Mide ezilmesi, yanması, ekşimesine doğal çözüm! Prof. Dr. Osman Müftüoğlu mideyi yatıştıran 10 doğal besini açıkladı