Tip 2 Diyabet Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tip 2 Diyabetin Tedavisi Ve Ameliyatı Nasıl Olur?
Şeker hastalığının bir çeşidi olan Tip 2 diyabetin belirtilerine çok dikkat edilmelidir. Özellikle Tip 2 Şeker hastalığında vücut insülin üretmesine rağmen hücreler insüline direnç göstermektedir. Bu nedenle vücutta üretilen insülin miktarı da yetersiz olacaktır. Tüm bu sorunlar Tip 2 diyabet hastalığını tetikler.
Orta yaş ve üzeri kişilerde görülen Tip 2 diyabet hastalığı şeker hastalıklarının yüzde 90'ını oluşturuyor. Bunun yanı sıra kanda bulunan şeker hücrelere gidip enerjiye dönmez. Bu da kan şekerini hızlı şekilde yükseltir.
Tip 2 Diyabet Nedir?
Günümüzde çoğu kişide diyabet hastalığı bulunmaktadır. Diyabet ise kanda bulunan glikozun yani kan şekerinin yükselmesi ile ilgili olan bir metabolizma hastalığı olarak bilinir. Aynı zamanda insülin hormonu vücutta bulunan glikoz metabolizmasını da düzenler. Bunun yanı sıra insanların vücudundaki tüm hücrelerin enerji kaynağı glikoz olarak biliniyor. Dolayısı ile bu hormonun çok ve ya yetersiz olarak salgılanması da şeker hastalığını meydana getirir. Vücuttaki pankreastan insülin hormonunun azalması ile birlikte kandaki glikoz düzeyi de farklılık gösterir. Bu da şeker hastalığını oluşturur.
Belirtileri Nelerdir?
Tip 2 Diyabet hastalığının bazı belirtileri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kişilerde aşırı yorgunluk ve halsizlik hissedilir. Bunun yanı sıra sık sık idrara çıkılır. Ayrıca ağız kuruluğu ve açlık hissi de yaşanır. Tip 2 diyabet hastalarının yaraları da çok geç iyileşir. Bunun yanı sıra cilt de kuru ve kaşıntılıdır. Eğer vücutta çok sık enfeksiyon gelişiyor ise bu da Tip 2 diyabet olduğunun göstergesidir. Aynı zamanda el ve ayaklarda hissizlik oluşur. Bunun yanı sıra el ve bacaklarda uyuşmanın yanı sıra karıncalanma da yaşanır. Bu belirtiler görülüyorsa mutlaka doktora gidilmeli.
Tip 2 Diyabetin Tedavisi Ve Ameliyatı Nasıl Olur?
Kronik bir hastalık olan Tip 2 Diyabet hastalığı için yaşam boyu tedavi edilmesi gerekir. Şeker hastalığı tedavisi yapılırken kan şekeri düzeyinin normal sınırlarda kalması amaçlanır. Bu nedenle belirtilerin çıktığı andan itibaren iyi bir hekime gidilmesi gerekir. Şeker takip süreci de hekim kontrolünde olmalıdır.
Şeker hastaları bu konuda sorumluluklarını yükselterek bilinçli hareket etmeliler. Şeker hastaları mutlaka sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeliler. Bunun için ilaç tedavisinin yanı sıra dengeli beslenme de önemlidir. İlerleyen süreçte obez kişilere Tip 2 diyabet için tüp mide ameliyatı yapılır. Bu şekilde midenin de bir kısmı alınacaktır.
Tip 2 Diyabet Hastalarının Beslenme Alışkanlıkları Nasıl Olmalı?
Tip 2 diyabet hastaları beslenmelerine çok dikkat etmeliler. Tip 2 diyabet hastalarının kan şekerini normal seviyelerde tutmaları beklenir. Aksi durumda ani şeker yükselmeleri kalp krizi, felç ve böbrek hasarlarına yol açar. Şeker hastalığı ile başa çıkmak için beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekir. Özellikle hazır gıda ve asitli yiyeceklerden uzak durulması gerekilir. Daha çok protein, yağ, vitamin ve sebze ağırlıklı beslenilmesi önemlidir. Bunun yanı sıra şeker hastaları gün içerisinde bol bol su içmeliler. Su tüketimlerini arttırarak kan şekerlerini dengede tutabilirler.
Tip 2 Diyabet Hastalarının Uzak Durması Gereken Besinler Nelerdir?
Şekeri yüksek olan Tip 2 diyabet hastalarının bazı gıdalardan kesinlikle uzak durmaları gerekir. Öncelikle hasta kişilerin şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durmaları gerekir. Aynı zamanda hazır meyve suları, asitli içecekler ve salep tüketilmemesi gerekir. Şeker hastaları alkollü içecekleri tüketmemeliler. Bu hastalığa sahip olan kişiler pasta, kek, kurabiye ve helva gibi besinleri yememeliler. Aynı zamanda yağda kızartılan her türlü ürün de kan şekerini yükseltir. Tip 2 diyabet hastaları şarküteri ürünleri ve yağlı besinlerden de kesinlikle uzak durmalılar.
Tip 2 diyabet hastası olan kişiler mutlaka ara öğünlerde kuruyemiş tüketmeliler. Çok fazla açlık yaşadıklarında ani şeker düşmeleri olabilir. Bunun yanı sıra öğünler aksatılmamalıdır. Kemik sağlığının korunması için kalsiyum ağırlıklı beslenilmeli. Tuz tüketimi olabildiğince azaltılmalı. Mevsim meyve ve sebzeleri tüketilmeli. Ayrıca her öğünde beyaz ekmek yerine kepekli ekmekler tüketilmelidir. Bunun yanı sıra her gün en az 30 dakika düzenli bir şekilde fiziksel aktivitelerde bulunulmalıdır. Ayrıca oldukça sağlıklı yemek hazırlama yöntemleri kullanılmalıdır.
Tip 2 diyabet hastalarının kan şekerinin düzenlenmesi için doğru beslenme yöntemlerinin uygulanması çok önemlidir. Her gün düzenli bir şekilde de egzersiz yapılmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sağlıklı yaşamak isteyenler için yeni rota: "Orman banyosu"
'SİHİRLİ KARIŞIM!' Dr. Mehmet Öz'den zayıflama sırrı! Göbek, basen ve beldeki yağları cayır cayır yakıyor: İşin püf noktası bu 3 besinde
Kilosu 150 liraya satılıyor! Omega-3, B12 vitamini ve protein deposu: 'Hafızayı zehir gibi yapıyor, konsantrasyonu artırıyor'
Uykuya dalmakta güçlük çekenler dikkat! 10 yıl boyunca 1.000'den fazla çalışan incelendi! Onlar bu risklere daha yatkın
Herkes yanlış biliyor! Meğer bitter çikolatanın doğru tüketim miktarı... Depresyonu önlüyor, kalp hastalıkları riskini düşürüyor!