Tetanoz aşısından sonra banyo yapılır mı, kaç yıl geçerli? Tetanoz aşısı kaç yaşında nereden vurulur?
Tetanoz, bireyin sinir sistemini etkileyen, özellikle de çene ve boyun kaslarında ağrılı kas kasılmalarına yol açan clostridium tetani adı verilen bakteriyel bir toksinin neden olduğu ciddi bir hastalıktır. Tetanoz bireyin solunum sistemine müdahale edebilir ve ölümcül bir tehdite yol açabilir. Peki ama tetanoz aşısı yaptırdıktan sonra nelere dikkat edilmeli?
Tetanoz, toprak, toz ve hayvan dışkısında doğal olarak bulunan Clostridium tetani isimli bakteri sporları tarafından üretilen bir toksinden kaynaklanır. Bu sporlar derinin üst tabakalarını aşan, derin bir et yarasına girdiğinde, güçlü bir toksin olan tetanospazmin üretebilen bakterilere dönüşürler. Bu toksin bireyin kaslarını kontrol eden sinirleri, yani motor nöronları bozar ve bireyde doğrudan tetanozun ana belirti ve semptomları olan kas sertliğine ya da spazmlara neden olabilir. İşte tetanoz aşısı sonrası dikkat edilmesi gerekenler...
Tetanoz aşısı sonrası banyo yapılır mı?
Doktorunuz aksi bir uyarıda bulunmadığı sürece aşı olduktan sonra dilediğiniz gibi duş alabilir ya da banyo yapabilirsiniz. Bu, aşının etkisini herhangi bir şekilde de değiştirmeyecektir.
Tetanoz aşısı çocuklarda 2, 4, 6, 18, 48 aylar ve 13 yaşında uygulanır. Erişkinlerde 10 yılda bir tetanoz aşısı tekrarlanır. Daha önce tetanoz aşısı olmamış erişkinlere 3 doz aşı ile primer aşı şeması tamamlanır ve sonrasında 10 yılda bir aşı tekrarlanır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
10 yaş altı çocuklarda vakalar arttı! Dikkat! Temas yoluyla bulaşıyor...
Akciğer kanseri riskini 30 kat artırıyor! Uzmanlar uyarıyor: Ağzınıza bile sürmeyin
1 kutusu bir avuç şekere denk geliyor! Kalp krizini tetiklediği ortaya çıktı... Bu yiyecek ve içecekleri ağzınıza bile sürmeyin
Çocuklarda miyopi belirtilerini hafife almayın!
Egzersiz sonucu oluşan astım krizine dikkat! Bu belirtiler varsa sebebi astım olabilir... Astımda risk faktörleri