Tenya Nedir, Neden Olur? Tenya Nasıl Dökülür, Tenya Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tenya, genellikle insan bağırsağına yerleşen "tenya" olarak da adlandırılan parazitik bir kurtçuktur. En iyi bilinenler, çiğ veya az pişmiş et yemekle bulaşır. Tenya ince bağırsağa yerleştikten sonra orada yıllarca yaşayabilir ve çeşitli gastrointestinal rahatsızlıkların nedeni olabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, enfekte kişi fark etmeden vücutta on yıllarca kalabilir.
Tenya Nedir?
Daha küçük bağırsak parazitleri olan tenyaların diğer biçimleri de, vahşi hayvanlarla doğrudan temastan sonra insanları etkiler, evcil hayvanlar veya özellikle tilkilerle kontamine olmuş meyve ve sebzelerin tüketilmesi. Daha da önemlisi, bu tür zoonoz çeşitli pulmoner veya nörolojik bozukluklara yol açabilir.
Uzunluğu 10 metreye ulaşabilen uzun, hermafroditik, yassı, parçalı bir kurttur. Tenya, ince bağırsağın içindeki vantuzlar yardımıyla kendi kendine tutunur ve yediğimiz besinlerle büyür. Tedavi edilmezse solucanlar 30 yaşına ulaşabilir.
Tenya Neden Olur?
Tenya yumurtaları hayvanlar (sığır vb.) tarafından sindirilir ve daha sonra kaslarında larvalara dönüşür. Sırasıyla bu eti tükettiğimizde, yaşayan larvalar kendi bağırsaklarımızı kolonize eder. Kuluçkalanmamış tenya yumurtaları içeren balıkları tüketmek bizi kirletebilir. Pişirmek tenya larvalarını öldürür, ancak pişmemiş veya az pişmiş et tüketmek tenyaları yakalama şansını artırır.
Çok nadir durumlarda, parazit beyne gider ve kendini göz ve nörolojik bozukluklarda gösterir.
Enfeksiyon daha sonra sistiserkoz olarak adlandırılır ve korkunç baş ağrılarına ve nöbetlere neden olabilir. Özellikle dışkılama ve yemeklerden önce ve sonra el yıkama olmak üzere temel hijyen önlemlerine uyun. Önlenmesi, bir veterinerlik bileşeni, etin sağlık kontrolleri ve bireysel önlemleri içerir.
Tenya Nasıl Dökülür?
Önerildiği gibi, bağırsak parazitozu durumunda doktora başvurmak daha iyidir. Bu enfeksiyon
genellikle hafiftir ve antiparaziter bir ilaçla tedavi edilebilirken, özellikle semptomlar birkaç gün sonra geçmiyorsa, hafife alınmamalıdır. Bu nedenle, sarımsak tüketimi veya belirli uçucu yağların veya bitkilerin kullanılması gibi yumuşak çözümler, bu bağırsak solucanını etkili ve tamamen boşaltmanıza izin vermeyecektir.
Bu nedenle, uygun tedavi olmaksızın sizi komplikasyon riskine maruz bırakabilecek bu doğal yöntemler için bir doktora danışmayı tercih edin. Bununla birlikte, bu tenyaların varlığıyla ilgili semptomları hafifletmek için bazı yumuşak çözümler destek olarak gösterilebilir. Homeopati örneğin rahatlatmak yardımcı olabilir.
Bu çiğ yiyecekleri tüketmeden birkaç gün önce et veya balığı dondurduğunuzdan emin olun. Deri döküntüleri, anormal yorgunluk, kusma, iştah bozuklukları (iştahsızlık veya tam tersi açıklanamayan açlık), arasında baş ağrısı, baş dönmesi, hızlı ve açıklanamayan kilo kaybı belirtilerdir.
Bu semptomların birden fazlasının bir kombinasyonunu gözlemlerseniz, doktorunuza danışınız. Teşhis koyabilecek ve gerekirse uygun bir tedavi önerebilecek veya ek muayeneler için sizi bir uzmana sevk edebilecektir.
Tenya Nasıl Tedavi Edilir?
Teşhis edildikten sonra, tenyalar anti-parazitik haşarat tedavisi ile çok kolay bir şekilde yok edilir. İlaç paraziti birkaç gün içinde öldürür ve daha sonra dışkıdan geçer. Tenyadan kaçınmanın en iyi yolu, yediğiniz et ve balığı çok iyi pişirmektir.
Bağırsağa yerleştirildikten sonra bu parazitik solucan gelişir: düz bir şekle sahiptir, birkaç kat daha uzun olabilen beyazımsı bir kurdeleye benzer. Dışkının parazitolojik incelemesinden sonra doktorunuz bir teşhis koyabilecek ve sindirim sisteminizde bu parazitin olup olmadığını doğrulayabilecektir.
Uzman daha sonra hastaya, bu bağırsak parazitozundan sorumlu olan kurdu öldürerek dışkı yoluyla enfeksiyonu ortadan kaldıran antiparazitik bir ilaç olan haşarat gidermeye dayalı bir tedavi önerebilir.
Yiyeceklere dokunmadan, mutfağa girmeden veya masaya gitmeden önce ve her tuvalete gittikten sonra ellerinizi iyice yıkayın. Özellikle yurtdışına seyahat ederken kirli su veya yiyecek tüketmemeye dikkat edin.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Anne babalar dikkat! Bugünlerde çocuklarda en sık görülen 4 hastalık
Bu belirtiler 5 günden fazla sürüyorsa dikkat: Yüksek ateş, koyu iltihaplı balgam, öksürük... Grip yeniden atağa geçti
50 yaşından sonra mutlaka uygulayın! Prof. Dr. Osman Müftüoğlu sırrı açıkladı: Yaşlanmayı yavaşlatıyor
HER TANESİ KANSEOJEN! Kardiyoloji Uzmanının 'Asla tüketilmemeli' dediği 3 kahve!
C Vitamini Kralı! Grip, Nezle Ve Soğuk Algınlığına Birebir: ‘Enfeksiyonlara Karşı Koruyor, İltihabı Önlüyor’