Tatilden işe dönüş "tüketiyor"
Tatil sonrası işe dönüşlerde yaşanılan yoğun tempo ve sorumluluk yükünün yol açtığı stres "Tükenmişlik Sendromu'na" neden oluyor.
Yetiştirilemeyen bir sunum, çatışmalı bir aşk ilişkisi, mevki ve mal kayıpları, zamanı yönetememe gibi olumsuzluklar birer stres faktörü olarak nitelendirelebiliyor. Stres kişinin baş etme gücünü aşmaya başladığında bir takım ruhsal, zihinsel ve fiziksel belirtiler yaşanmaya başlaması ile aşırı ve uzamış stresin yaratığı duygusal, zihinsel ve fiziksel tükenme halinde ise "Tükenmişlik Sendromu" ortaya çıkıyor.
Yapılan işin doğasından ve fazlalığından gibi nedenlerden kaynaklanan "Tükenmişlik Sendromu'na" daha birçok sebep neden olabiliyor.
Memorial Antalya Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uz. Dr. Güneş Berk, “Tükenmişlik Sendromu” hakkında bireyleri şöyle uyarıyor:
"Tek nedeninin stresli bir çalışma ortamı ve artmış iş yükü ve sorumluluk olmadığı, kişinin dünya görüşünün, yaşam tarzınızın, sorunları ele alış biçiminin, kendinden, dünyadan ve gelecekten beklentilerinin ve en önemlisi ayrıntıcı, mükemmeliyetçi, kuralcı, kontrolcü olma gibi bir takım kişilik özelliklerinin bu sendromun ortaya çıkmasına neden olabiliyor."
Kronik stres bedensel ve ruhsal değişimlere yol açıyor
Kronik hale gelmiş stres kişilerde, dikkat ve konsantrasyon zorluğu, karar vermede güçlük, olumsuz düşünmeye eğilim, devamlı endişelenme hali gibi bilişsel belirtilere sebebiyet veriyor. Bedensel olarak ise, yorgunluk ve bitkinlik hissi, uyku iştah değişiklikleri, enerji kaybı, baş ve kas ağrıları, mide bağırsak şikayetleri, baş dönmesi ve sersemlik hissi, kalp çarpıntısı, nefes darlığı ve sık soğuk algınlığı geçirme gibi değişikliklere de neden oluyor.
Tükenmişlik sendromu kişiyi duyarsızlaştırır
Tükenmişlik hali, kişi iyi bir performans gösterdiği halde bu çabasının karşılığında uygun bir ödül alamadığı veya takdir edilmediği, bunu da kabul edemediği durumlarda yaşanan, kendini aşırı yüklenmiş hissettiği, hizmet sunmaya yetecek duygusal enerjiyi bulamadığı duygusal tükenme halini içeriyor. Duygudan yoksun biçimde tutum ve davranışlar sergilemesine yol açan bu stres yüklenmesi, kişinin ne kadar çabalarsa çabalasın hiçbir değişiklik yaratamayacağı, sistemi değiştiremeyeceği, işinde etkisiz ve başarısız olacağı hissiyatına kapılmasına neden oluyor.
Uzmanlar tükenmişlik sendromu ve bununla ilişkili ortaya çıkabilecek depresyon, kaygı bozukluğu gibi ruhsal bozuklukları önleyebilmek adına bireylerin, gerektiğinde yardım almaları üzerine uyarıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu üstüne basa basa önerdi! 4 malzemeyle hazırlanıyor, bağırsakları motor gibi çalıştırıyor
Kemik erimesine karşı en güçlü ilaç; D vitamini
ANTİBİYOTİK İŞE YARAMIYOR! 'İçmeden iyileşemem' diyenler dikkat! Uzmanı uyardı: Bu hastalıkta faydası yok
10 yaş altı çocuklarda vakalar arttı! Dikkat! Temas yoluyla bulaşıyor...
Akciğer kanseri riskini 30 kat artırıyor! Uzmanlar uyarıyor: Ağzınıza bile sürmeyin