hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarhana için uzmandan şaşırtan uyarı

    Tarhana için uzmandan şaşırtan uyarı
    expand

    Hastalandığımızda ilaç niyetine tükettiğimiz tarhana çorbası hakkında ilginç bir iddia ortaya atıldı. Sonbahar ve kış aylarının şifalı yemeği olarak bilinen, Anadolu mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan tarhana çorbası ile ilgili uzmanlardan şaşırtan uyarı geldi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Gençyürek, "Kan şekerini çok hızlı yükseltip, hızlı düşüren buğday ununun tarhanada kullanılması sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Fazla kilolu kişiler, diyabet hastaları, gastriti ve hipoglisemisi olanlar tüketmemeli" dedi. Gençyürek, kilo problemi olanların pirinçli yayla çorbası tüketmesi gerektiğini söyledi.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonbahar ve kış aylarının şifalı yemeği olarak bilinen, Anadolu mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan tarhana çorbası ile ilgili uzmanlardan şaşırtan uyarı geldi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Gençyürek, "Kan şekerini çok hızlı yükseltip, hızlı düşüren buğday ununun tarhanada kullanılması sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Fazla kilolu kişiler, diyabet hastaları, gastriti ve hipoglisemisi olanlar tüketmemeli" dedi.

    Tarhananın geleneksel yöntemlerle güneşte kurutularak elde edilen bir ürün olduğunu dile getiren Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Gizem Gençyürek, "Güneşte kurutulma sırasında da kullanılan sebze ve baharatlar itibariyle besin değeri kayıplarına uğramaktadır. Buğday ununun yoğunluğu glikoz seviyesinde dengesizlikler meydana getirebilir.

    Hipoglisemisi olan kişiler için de bir risk faktörüdür. Kan şekerinin hızlı yükselmesiyle birlikte aynı zamanda hızlı düşüşler de söz konusudur. Bu nedenle hipoglisemisi olan, fazla kilosu olan ve diyabet hastaları için tehlikeli olabilir. Tarhana çorbasını gastriti olan kişilere de önermiyoruz çünkü içerisinde asidik olan domates ve çeşitli baharatları bulunduruyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gizem Gençyürek , "Tarhana kış çorbası olarak bilinir ama yazın yapılıp kışın tüketilen bir üründür. Hem sebzenin bol olması nedeniyle hem de güneşte kurutma yöntemi kullanıldığından yazın muhafaza edilip, kışın tüketilir.

    Tarhananın yapım aşamasında beyaz un yerine tam buğday unu kullanılabilir. Hemen hemen herkesin evinde tarhana bulunmaktadır. Evimizdeki tarhanaların içine de rüşeym ekleyerek besin değerini artırabiliriz. Rüşeymi de pişirme aşamasında değil, tarhanamızı yaptıktan sonra üzerine 1 tatlı kaşığı kadar ekleyerek yapmalıyız. Böylece hem lif açısından zengin hem de içerdiği vitamin ve mineral açısından değerlerini artırabiliriz" diye konuştu.

     


     Hastalığa ve kişiye göre içilmesi gereken çorbaların değişebileceğini belirten Gençyürek, "Genel olarak et suyu çorba, tavuk suyu çorba, mercimek çorbası, yoğurtlu çorbalar tüketebiliriz. Buğday çorbası ise sağlıklı bireyler tüketebilir, diyabeti ve fazla kiloları olanlar ise pirinçli bir yayla çorbası tüketmemeli" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow