Tansiyonum neden düşük? Düşük tansiyona ne iyi gelir? Dr. Demet Erciyes yazdı...
Çoğunlukla yüksek tansiyondan bahsedildiğini duyarız. Tansiyon yüksekse yani hipertansiyon varsa ne yapmalı, nasıl tedavi etmeli, ne gibi problemlerle karşılaşılabilir, beslenmeyle ilişkisi nedir, hep bunları konuşuruz. Oysa düşük tansiyon da birtakım şikayetlere yol açabilir, bazı problemleri beraberinde getirebilir. Ama pek sözü edilmez. Gelin düşük tansiyon yani hipotansiyonun sebepleri neler, bize neler yapabilir, biz neler yapmalıyız beraber bir göz atalım.


Yorgunluk, halsizlik, çabuk yorulma, kas gücünde azalma, çarpıntı, kulak çınlaması, baş dönmesi, bulantı, göz kararması, görmede bozulma, beyne az kan gitmesi ile beraber zihinsel karışıklık, kafayı toplayamama, bilinç bulanıklığı, daha ileri halde ise bayılma görülebilir.
Vücut, tansiyonu yükseltmeye çalıştığında yukarıdakilere ek olarak, örneğin cilde, ayaklara ve ellere giden kan akışı azalır. Bu alanlar soğur ve mavimsi olur, soğuk terleme gözlenebilir, nefes darlığı göğüs ağrısı olabilir.

Düşük tansiyon sıklıkla yapısaldır. Genç, zayıf ve sağlıklı bireylerde karşımıza çıkabilir. Genetik yatkınlıkla da aynı aile bireylerinde düşük tansiyon görülebilir.
Ortostatik hipotansiyon: Yatak istirahatinden ya da oturur vaziyetten birden kalkınca olan geçici tansiyon düşüklüğüdür. Pozisyonla ilgili olan bu tansiyon düşüklüğü ile beraber baş dönmesi, kulak çınlaması hatta göz kararması olur. Bunun sebebi aniden kalkınca yerçekiminin etkisiyle kan yukarı beyine hemen tam anlamıyla ulaşamaz aniden az kan gelince baş dönmesi olur. Ancak kısa süre sonra toparlar ve hemen geçer. Su ve mineral kaybedince, yeterince su içmeyince, özellikle idrar söktürücü tansiyon ilacı, damar genişletici ilaç kullananlarda bu olay daha kolay gözükür. İleri yaşta, damar duvarı esnekliği bozulmuş hastalarda, arteriyoskleroz (damar sertliği) olan hastalarda, diyabet hastalarında ortostatik hipotansiyona eğilim fazladır.

Postprandiyal hipotansiyon: Yemek yiyerek tetiklenir. Kan akışı yemek sonrası sindirim organlarına yönelir. Geçici tansiyon düşüklüğü yaşanabilir. Kusma, ishal, yüksek ateş, sıcak hava ve terleme sonucu ile ortaya çıkan su ve mineral kayıpları, önem li miktardaki kanamalar ve bazı ilaçlar, örneğin antihipertansifler yani yüksek tansiyon ilaçlarının eğer dozları iyi ayarlanamazsa düşük tansiyona yol açabilir. Antidepresanlar yani depresyon ilaçları sodyum düşüklüğüne sebep olup düşük tansiyona yol açabilir. Diüretikler yani idrar söktürücü ilaçlar idrarla beraber vücuttan su ve mineral kaybına da sebep olacağı için tansiyonu da düşürürler. Bazı hastalıklar örneğin tiroid bezinin yavaş çalıştığı hipotiroidizm, şeker hastalığı yani diyabet, venöz yetmezlik, böbrek yetmezliği, böbrek üstü bezi yani adrenal yetmezlik, Addison hastalığı, elektrolit bozuklukları, Parkinson hastalığı, sinir sistemi bozuklukları, vagus sinirinin aşırı hassas olduğu durumlarda düşük tansiyon gözlenebilir.

*Yaşlı insanlar,
*Sporcular
*Düşük BMI’ne sahip insanlar (zayıf kimseler),
*Yetersiz veya dengesiz beslenenler,
*Nekahat dönemindekiler,
*Kronik hastalıkları olanlar.
