Tadına bakan hayran kalıyor! Omega-9 yağları en çok olan tek meyve
Ejder meyvesi, özellikle son yıllarda popüler olan bir meyve. Ülkemizde de üretilmeye başlanan ejder meyvesi, harika görüntüsünün yanı sıra lezzeti ve faydaları ile de ilgi çekiyor. Yeni tanınan bu meyve hakkında pek çok soru bulunuyor; ejder meyvesi nereden alınır, nasıl tüketilir ve faydaları nelerdir?
Ejder meyvesi, tropik bir meyvedir. En yaygın ismi ejder meyvesi olsa da çilek armudu, kaktüs meyvesi, pitaya ve dragon fruit olarak da adlandırılıyor. Ejder meyvesinin ana vatanı Vietnam'dır. Vietnam'ın yanı sıra bu meyve Güney ve Orta Amerika, Meksika, Endonezya ve Malezya'da çok yaygın. Ejder meyvesi son yıllarda ülkemizde de üretiliyor ve oldukça verimli sonuçlar alınıyor.
Ejder meyvesi; C vitamini, lif, mineral, demir ve antioksidan açısından oldukça zengindir. Birçok meyve ve sebze gibi, ejder meyvesinin faydaları da çok fazladır. Meyvenin faydalarından bazıları şu şekilde listelenebilir:
Antioksidanlar açısından zengindir. Bu yüzden hücreleri kanser ve erken yaşlanma gibi hastalıklara yol açan serbest radikallerin zararlarından korur. Ayrıca vücudun bazı kronik hastalıklardan korunmasına etki eder.
Yüksek miktarda C vitamini içerdiği için vücuttaki demir seviyesini ve demirin emilimini artırır. Demir, oksijeni vücutta hareket ettirmek ve enerji vermek için önemlidir.
C vitamini, vücudun demiri almasına ve kullanmasına yardımcı olur.
Ejder meyvesinin faydalarından birisi kalp sağlığını koruması ve kanser riskini azaltmasıdır. Kötü kolesterolü azaltan betalainler içerir.
İçindeki siyah tohumlar, kalbe iyi gelen omega-3 ve omega-9 yağ asitleri açısından zengindir.
Bağırsakların sağlıklı şekilde çalışması için gerekli olan prebiyotikler bakımından zengindir.
Ejder meyvesinin faydaları arasında kilo vermeye yardımcı olması da vardır. Yağ ve kolesterol olmaması ve besleyici yönü nedeniyle kilo kontrolünde etkilidir. Saçın boyanmasından kaynaklı saç hasarını azaltır ve saç dokusunu iyileştirme özelliği bulunur.
Lif oranı yüksek oranda olduğundan öğünler arasında daha uzun süre tok kalmayı sağlıyor. Ayrıca kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olması ejder meyvesinin faydaları arasında yer alıyor.
Ejder meyvesindeki C vitamini ve karotenoidler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor
Beyaz kan hücrelerini hasardan korur vücutta oluşabilecek çeşitli enfeksiyonu önler. Ejder meyvesinin faydalarından bir diğeri de vücuttaki yaraların hızlı iyileşmesini sağlamasıdır.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklardan koruyor.
Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor. Aynı zamanda yüksek kalsiyum miktarı ile de kemik gelişimine destek oluyor.
Ejder meyvesi, laktobasiller ve bifidobakteriler gibi bağırsak bakterilerinin büyümesini destekleyen oligosakkaritler bakımında oldukça zengindir. Bu özelliği ile sağlıklı sindirim için bir hayli önemli olan bağırsak florasının artmasına yardımcı oluyor.
Ejder meyvesini sindirim için ideal kılan bir diğer özelliği ise yüksek lif içeriğine sahip olması. Lifli yapısı ile bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı oluyor, sindirim kanalından düzgün geçişi kolaylaştırıyor, kabızlık, kolorektal kanseri ve irritabl bağırsak sendromunun önlenmesine yardımcı oluyor.
Tüketime hazır hale getirmek oldukça kolaydır. Ejder meyvesinin faydalarından yararlanmak için kabuk kısmı değil, iç kısmı yenmelidir. Yeterince olgunlaşmış ise kabukları soyulduktan sonra keskin bir bıçakla uzunlamasına ortadan ikiye kesilir.
Sonrasında arzuya göre dilimler halinde ya da küp küp kesilir. Ayrıca ikiye bölerek etli kısmını bir kaşık yardımıyla çıkartılabilir. Ejder meyvesinin faydalarından yararlanmak için çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Kokteyl ve smoothie'lerin içine, salatalara, tatlılara veya yoğurda eklenebilir. Muz, ananas ve avokado gibi meyvelerle uyum sağladığı için bu tarz tropik meyvelerle birlikte tüketebilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Migren ataklarını tetikliyor! Uzman isim tek tek anlattı
Sürekli şişkinlik, mide problemleri ve karın ağrısına dikkat! Bu hastalığın habercisi olabilir
Mevsim geçişlerinde orta kulak iltihabına dikkat
Zatürrede en yaygın görülen belirtiler! 7 adımda korunmak mümkün
Bağış yapmaktan korkmayın: Türkiye’de 35 bin insan organ bekliyor