Susuz kalınca vücudumuzda neler oluyor? İşte susuzluğun beyne etkileri
Fazla ısıya maruz kalmak, ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bunlardan biri, vücudun susuz kaldığına ve soğumaya çalıştığına işaret eden ısı bitkinliğidir. Bu durumun yaygın olan belirtisi kafa karışıklığıdır. Ayrıca baş dönmesi, aşırı terleme, kas krampları, yorgunluk, baş ağrısı, dengesizlik ve mide bulantısı da görülebilir. Doç. Dr. Halit Yerebakan anlatıyor... (Sabah)






Isıya bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarını önlemek için alabileceğiniz bazı önlemler var. Bunlardan ilki bol su içmektir. Günlük su ihtiyacı vücut ağırlığına göre belirlenir.
Bilimsel kuruluşların genel ilkelerine göre; 50 kg ağırlıkta olanlar en az 1.7 litre, 60 kg 2.1 litre, 70 kg 2.4 litre ve 80 kg olanların ise en az 2.8 litre su tüketmesi gerekiyor. Kullanılan ilaçlar ve doktor tavsiyeleri bu genel durumu değiştirebilir.
Sıcak günlerde daha fazla susuz kalmanıza neden olabilecek kafeinli içecekler ve alkolden kaçının. Ayrıca salatalık, karpuz, marul ve çilek gibi su içeriği yüksek gıdaları yiyerek de sıvı alabileceğinizi unutmayın.

Gün ortasında havanın sıcak olduğu vakitlerde dışarı çıkmaktan kaçının. Günlük yürüyüş, bahçe işi veya başka bir açık hava etkinliğinde bulunuyorsanız bunu güneş gökyüzünde yükselmeden veya alçaldığında yapın.
Dışarı çıkarken ısıyı çekmeyecek açık renkli ve hafif giysiler tercih edin.
Açıkta kalan bölgelerinize güneş kremi sürün ve güneş gözlüğü kullanın. Mümkün olduğunca gölgede kalmaya özen gösterin.
Sıcak çarpması belirtilerine dikkat edin. Herhangi bir sorun olduğunu düşünüyorsanız klimalı bir ortam bulun veya serin bir duş alın.
Terlemiyor oluşunuza kanmayın, bir aktivite yapıyorsanız hemen bırakın, soğuk bir içecek alın ve çevrenizdekileri durumunuzdan haberdar edin.