Steven Johnson sendromu nedir, neden olur, belirtileri nelerdir?
![Steven Johnson sendromu nedir, neden olur, belirtileri nelerdir](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/740x416//5ff579e75cf3b011c44c82b3.jpg)
Samsun'da Çilem Kelleci (31), iddiaya göre hastanede kendisine verilen serumun yol açtığı alerji sonucu derisinde dökülme, sağ gözünde ise görme kaybı yaşadı. 'Steven Johnson sendromu' tanısı konulan Kelleci'nin sağ gözündeki görme kaybı nedeniyle tedavisi sürüyor. Yaşanan bu üzücü haber sonrasında Steven Johnson sendromu nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Soruları merak edilmeye başladı.
Samsun İlkadım’da bir hastanede kendisine verilen serumun yol açtığı alerji sonucu derisinde dökülme yaşayıp sağ gözünde görme kaybı yaşayan Çilem Kelleci’nin bu hale gelmesinin nedeni “Steven Johnson sendromu”. Peki, Steven Johnson sendromu nedir, neden olur, belirtileri nelerdir?
Hastanenin acil servisine başvuru yapan genç kadına idrar yolu enfeksiyonu tanısı konuldu. Hastanede kendisine uygulanan tedavi sonrasında fenalaşan kadının sırt derisinde soyulmalar oluştu. Kelleci ertesi gün tekrar hastaneye gitti. Sağ gözünde de görme sorunu yaşayan Kelleci, 'Steven Johnson sendromu' tanısı konuldu. Hastanede 22 günlük tedavisinin ardından taburcu edilen Kelleci’nin vücudundaki yaralar ise yaklaşık 3 aylık sürenin ardından iyileşti. Kelleci'nin sağ gözündeki görme kaybı nedeniyle tedavisi sürüyor.
Steven Johnson sendromu nedir, neden olur, belirtileri nelerdir?
Stevens Johnson Sendromu (SJS) sıklıkla ilaçlara bağlı olarak gelişen nadir fakat hayatı tehdit edebilen mukokutanöz bir cilt reaksiyonudur. Her yaşta ortaya çıkabiliyor. Mukokutanöz lezyonlar, sebep olan ilacın alınmasını takiben 1–14 günlük döneminin ardından ortaya çıkar. Gövde ve yüzde başlayan döküntüler hızla tüm vücuda yayılır. Tedavisinde ilk basamak, sebep olan ilacın kesilmesi ve destek tedavisidir. Günümüzde altta yatan sitotoksik ve immünolojik mekanizmaların daha iyi anlaşılması yeni tedavi yaklaşımlarının ortaya çıkmasını ve mortalitenin azalmasını sağlamıştır.
Son yapılan çalışmalarda SJS tanısı konan hastaların %64’ünde ilaç kullanım hikayesi saptanırken, 1/3’ünde altta yatan bir neden saptanamamıştır. SJS’nin ikinci en sık sebebi enfeksiyonlardır. Enfeksiyon etkenleri arasında en sık saptanan patojen Mycoplasma pneumoniae’dır Ayrıca akciğerin skuamöz hücreli karsinomu, Hodgkin lenfoma, bazı lösemi türleri ve nadir olarak aşılar ve kimyasal maruziyet sonrası da SJS gelişebileceği gösterilmiştir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TATLI ZEHİR! Uzmanlar 'Asla’ Diyerek Uyarıyor! Obezite, Karaciğer Yağlanması, Depresyon, Anksiyete! Tüketmeden Önce Bir Daha Düşünün
Beslenme düzeni oluştururken buna dikkat! Kalp doktoru favori besinlerini açıkladı! Kolesterolü düşürüp iltihabı azaltıyor
C ve D vitamini içeren besinler enfeksiyon hastalıklarından koruyor
Kemik erimesinden koruyacak tavsiyeler: "Süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve balık tüketin, yürüyüş yapın"
Çağın salgını: 45-65 yaş arasında daha fazla görülüyor! Bel çevresinde yağ birikmesi, uyku apnesi, aşırı terleme başladıysa dikkat!