Sporcular için beslenme önerileri
Sağlıklı bir bedene sahip olmak için protein ve karbonhidrat gibi ana besin kaynaklarından yeterli miktarda almak gerekir. Bunların dengesiz tüketimi kilo almanıza, vücudunuzun ve organlarınızı yağlanmasına ve dolayısıyla çeşitli hastalıklara yol açan bir durumdur. Günlük ihtiyacınız olan besin değerlerini, yaşınıza ve yaşam şeklinize göre gözden geçirerek sağlıklı beslenebilirsiniz Spora başlamak ya da spor aktivitelerini artırmak vücudunuzun ihtiyaçlarını da değiştirir.
Spor beslenmesi, yorgunluğu ve hastalık ve yaralanma riskini azaltarak atletik performansı artırır; ayrıca sporcuların antrenmanı optimize etmelerini ve daha hızlı toparlanmalarını sağlar. Karbonhidratlar, protein ve yağlar gibi makro besinler, fiziksel aktivite ve spor katılımı için yakıt sağlar. Proteinler ise kas, saç, tırnak ve deriyi oluşturur ve onarır. Hafif egzersiz ve kısa süreli egzersiz için proteinler birincil enerji kaynağı olarak hareket etmezler. Yağda çözünen vitaminleri (A, D, E, K) esansiyel yağ asitlerini sağlamak, hayati organları korumak ve izolasyon sağlamak için yağ gereklidir. Uygun sindirime izin vermek ve egzersiz sırasında gastrointestinal rahatsızlık insidansını en aza indirmek için bir olaydan en az 3 saat önce yemek yemeyi içerir. İdeal bir diyet %45 ila %65 sağlıklı karbonhidrat, %10 ila %30 protein ve %25 ila %35 yağ içerir. Sıvılar, hidrasyonu korumak için çok önemlidir ve dehidrasyonu önlemek için atletik etkinliklerden önce, sırasında ve sonrasında tüketilmelidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kalsiyum, çinko, demir, magnezyum... Bazı mineral takviyelerini asla bir arada kullanmayın! Bağırsak, tiroid ve kemiklere etkisini duyunca şoke olacaksınız
BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI! Ömrünüze ömür katacak 5 alışkanlık... Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı
Araştırma: Kahve içenlerin vücudunda 8 kat fazla var
Sindirimi düzenliyor, kemikleri güçlendiriyor! Balkabağını bu besinlerle tüketirseniz etkisi katlanıyor!
Soğuk havalar kalp sağlığını tehdit ediyor