Sosyal izolasyon boyunca nasıl beslenmeliyiz?
Ülkemizin şuan için geçirdiği evde kalma sürecinde hepimizin sağlığı için alınan önlemler oldukça önemli. Sosyal izolasyon sağlarken kontrol edilemez bir besin tüketimi içerisine girmemek çok önemli. Boş vaktin ve stres düzeyinin artması özellikle besleyiciliği düşük, yüksek kalorili besinlerin tüketimini artırabilir. Diyetisyen Damla Tatan, bu süreci kontrollü atlatabilmek için önerilerde bulundu.
Hepimizin bir hayli tedirgin olduğu, kendimizce önlemler almaya çalıştığımız günlerden geçiyoruz. İşler yoluna girene kadar gerekli durumlar dışında evde kalmak en doğru yöntem olarak görünüyor. Ancak sosyal izolasyon sağlarken kontrol edilemez bir besin tüketimi içerisine girmemek çok önemli. Boş vaktin ve stres düzeyinin artması özellikle besleyiciliği düşük, yüksek kalorili besinlerin tüketimini artırabilir. Corona virüsünden evde kalarak korunmaya çalışırken bağışıklık sistemimizi zayıflatacak örüntüde de beslenmemek oldukça önemli olduğunu söyleyen Diyetisyen Damla Tatan, bu süreci kontrollü atlatabilmek için şu önerilerde bulundu:
1. Öğünlerin saatlerinizi planlayın
Sabah kahvaltıdan itibaren uzun açlıklar oluşturmayacak ancak sürekli besin tüketimine de sebep olmayacak şekilde ortalama olarak 3-4 saat aralıklarla beslenmeye çalışın.
2. Yediklerinize odaklanın
Yoğun gündemi takip etmeye çalışırken bilgisayar, telefon ekranları açık şekilde besin tüketimi tokluk hissinin sağlanamayarak besin tüketiminin artmasına sebep olabilir. Öğünlerde tüketeceğiniz besinleri tabaklarınıza porsiyonlamaya özen gösterin ve tüketim sağlarken çevresel uyaranları en aza indirin. Bu sayede beyninize tokluk sinyali göndereceksiniz.
3. Meyve- sebze tüketin
Antioksidan kapasitesi yüksek turuncu, yeşil, kırmızı, mor renkli sebze ve meyveleri tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeyi hedefleyin. Ek olarak meyve ve sebzelerin posa içeriği uzun süreli doygunluk sağlayarak yüksek miktarda enerji alımının önüne geçecektir.
4. Paketli ürünlerden uzak durun
Yüksek fruktozlu mısır şurubu başta olmak üzere sağlığı olumsuz etkileyen pek çok katkı maddesi içeren paketli besinleri tüketmeyin. Besleyici içeriği düşük bu besinler bağışıklık sisteminizi zayıflatırken yüksek miktarda kalori içerikleri ile kilo artışına sebep olabilir.
5. Günde en az 2 litre su tüketin
Su tüketiminin düşük seviyelerde kalması bağışıklık sisteminizi zayıflatacaktır. Yeterli miktarda su tüketiminizi gözlemlemek için mutlaka idrarınız takip edin, idrar renginin açık sarı renkte olmalıdır.
6. Egzersize devam edin!
Evde geçirilen zamanın artması hareketsizliği de beraberinde getiriyor. Evde yapabileceğiniz egzersiz programlarını belirleyerek günde en az 45 dakikanızı egzersize ayırın.
7. Keyif verecek aktivitelere odaklanın
Psikolojik stresin de bağışıklık sisteminizi zayıflatacağını unutmayın. Kitap okuyun, dizi/ film seyredin gündemden biraz da olsa uzak kalıp kendinizi rahatlatın. Boşa geçirilen vakitle birlikte besin tüketiminiz de artabilir, kilo artışı kaçınılmaz hale gelebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mustafa Keser, prostat kanserine yakalandı! Bu belirtilere dikkat! HER 4 ERKEKTEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR!
'TEHLİKE SAÇIYOR!' Uzman isim böyle uyardı! Kalp hastalıkları riskini artırıyor, kansere yol açıyor!
Kısırlığa ve kansere sebep oluyor! İçtiğiniz suya bile dikkat...
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en temel yolu! Uzman uyardı
Fazla tüketimi yarardan çok zarara neden oluyor! Uzman uyardı