Sorularla tüp mide ameliyatı hakkında merak edilenler ve yanıtları
Op. Dr. Özden Avcı tüp mide ameliyatıyla ilgili sorulara uzman görüşüyle yanıt verdi. Tüp mide ameliyatı nedir? Mide küçültme operasyonunun riskleri nelerdir?
Düzenli diyet ve hareketli bir yaşamla ideal kilosuna ulaşmayı başaramayan obezite hastaları için önerilen tüp mide ameliyatı son yılların en etkili tedavi yöntemleri arasında sayılabilir. Op. Dr. Özden Avcı tüp mide ameliyatıyla ilgili merak edilen sorulara şu şekilde yanıt verdi.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Tıp dilinde “Sleeve Gastrectomy” olarak anılan halk diline tüp mide ameliyatı veya mide küçültme olarak yerleşen tedavi, yemek yemeyi kısıtlamayı hedefler. Midenin hacim olarak küçülmesini amaçlayan laparoskopik müdahaleyle mide tüp biçimine getirilir. Geride yemek borusu genişliği kadar bir bölüm bırakılır. Önceden birkaç litre alan mide operasyondan sonda yaklaşık 1 çay bardaklık hacme sahip olur.
Tüp Mide Ameliyat Tekniği Nedir?
Op. Dr. Özden Avcı tüp mide ameliyat tekniği nedir sorusuna uygulamanın genel anestezi altında laparoskopik yöntemlerle yapıldığı şeklinde cevap vermiştir. Mide küçültme ameliyatından sonra karın iç veya burun kısmında dren bırakılmaz.
Tüp Mide Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Mide küçültme ameliyatı olmayı düşünenler için en önemli konu kilo kaybının ne kadar olacağı ve uygulamanın avantajlarıdır. Ameliyatın faydaları ve kısa dönemde görülen olumlu etkilerini sıralayan Op. Dr. Özden Avcı, operasyonun anatomik yapıyı ve doğal besin akışını bozmayacağını özellikle vurguladı.
Diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında son derece basit olan ameliyatın komplikasyon ihtimali de çok düşüktür. Uzun vadede ülser gibi bir oluşumun beklenmediği tedavi, barsak yapısıyla uyumludur. İştahın ilk günden itibaren azalıyor olması kalıcı kilo kayıplarının hemen görülmesini sağlar bu da hasta üzerinde olumlu etkiler gösterir.
İhtiyaç halinde midenin tamamının endoskopik yöntemlerle görüntülenmesine imkân veren operasyon sonunda, hastanın vitamin ya da mineral takviyesi alması beklenmez. Oluşan tıkanma ve doyma duygusu sağlıklı besinlerin az miktarlarda tüketilmesiyle iştahın kapanmasına yardımcı olur.
Tüp Mide Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?
Mide küçültme ameliyatının 18-65 yaş arasındaki bireyler için uygun olduğunun altını çizen Op. Dr. Özden Avcı, özel durumlarda kurul kararıyla 18 yaş altı ve 65 yaş üstü bireylerin de tüp mide ameliyatı olabileceğini söyledi. Buna ek olarak;
Vücut kitle endeksi 35’in üzerinde olanlar
Kiloya bağlı yan hastalığı olanlar (hipertansiyon, metabolik sendrom, şeker hastalığı, uyku apnesi, kolesterol ve kalp hastalığı)
Kilo vermek için farklı tedavi yöntemlerini deneyerek başarısız olanlar
Ameliyat ve anesteziyi kaldırabilecek sağlıkta olanlar tüp mide ameliyatı olabilirler.
Tüp mide ameliyatı; madde ve alkol bağımlıları, kanser hastaları, gebelik planlayanlar, ameliyat sonrasında yaşam stilinde yapması gereken değişikliklerde başarılı olamayacağına inanılan psikiyatrik hastalığı olanlar için uygun bir tedavi yöntemi değildir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Kaç Kilo Verilir?
Ameliyat sonrasındaki en verimli dönem ilk 6 aydır. İlk yılın sonunda hastalar ameliyata girdikleri kilonun en az %40’ını ve daha fazlasını vermiş olurlar.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Normal Hayata Dönüş Süresi Nedir?
Tüp mide ameliyatının ardından tavsiye edilen hastane yatış süresi 3 gündür. Operasyon sonrasında ağır beden işi yapmayanlar hariç diğer hastalar normal hayatlarına 10.günün sonunda dönebilirler. Bazı hastalar taburcu olduktan 2 gün sonra çalışmaya başlamaktadır.
Ameliyata Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Ameliyat öncesinde yüksek kilolu olmayan ve karaciğer yağlanması çok fazla olmayan hastaların herhangi bir diyet yapması istenmez. Yüksek kilolardaysa riski azaltmak ve ameliyat sürecini kolaylaştırmak için karbonhidrat ve yağdan uzak durmak gerekir. Hastaya özel olarak diyetisyen tarafından hazırlanmış diyetin birkaç hafta uygulanmasını istenebilir.
Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Ameliyattan sonra uluslararası standartlara uygun olarak 3 günün sonunda taburcu olan hastaların beslenme ve egzersizlerine yönelik soruları da cevaplayan Op. Dr. Özden Avcı, şu konulara dikkat çekti.
Ameliyat sonrasında doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanılması ve önerilen beslenme planına harfiyen uyulması beklenir. Mide eskisine nazaran çok küçüldüğü için kötü alışkanlıklardan vazgeçmek şarttır.
Mide üstünde oluşan dikiş hattının zarar görmemesi için vücut ve bölge yüksek basınçtan korunmalıdır. 1 bardak su birkaç saat içinde içilmelidir. Tuzsuz ayran ve damak tadına uygun çorbalar başlangıç menüsü olarak önerilir. İkinci haftanın sonunda beslenme planına sebzeler ve ince kıyılmış tavuk ilave edilebilir.
Birinci ayın sonunda hastaya özel beslenme programı belirlenir. Gıda miktarı kısıtlanırken gıda alımında herhangi bir yasak olmaması dışarıdan vitamin veya mineral alımını gerektirmez.
*sponsorlu
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası
Uzmanı korkunç gerçeği açıkladı: Antibiyotik direnci nedeniyle her 45 saniyede bir kişi ölüyor! Önlem alınmazsa tehlike büyük