"Çocuğunuza evde ayakkabı giydirmeyin"
Çocukluk döneminde ev içerisinde ayakkabı kullanımını tavsiye etmediklerini söyleyen uzmanlar, ailelerin sokağa çıkana kadar çocuklarına ayakkabı giydirilmemesi gerektiğini belirtti. İyi olmayan ayakkabı ayak gelişimini engellediğini ve bu nedenle gelişim döneminde ayakların serbest bırakılmasının en doğrusu yöntem olduğu söylendi.
Çocuğun yürümeye başlamasıyla ebeveynler uygun ayakkabı arayışına giriyor. Ev içerisinde çocuğa ayakkabı giydirmenin doğru olmadığına dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünden Doç. Dr. Semih Ayanoğlu, "Çocukluk dönemi dediğimiz zaman yeni doğan dönemindeki ilk 2 yaş grubunu ve daha sonrakileri yaşları ayırt etmek lazım. Hayatın ilk 5 yıllık döneminde ayakları dış faktörlere karşı (soğuk ve kesici delici cisimler vs.) koruyucu ayakkabı öneriyoruz. Özellikle ev içerisindeki çocuklarda mutlaka ayakların gelişimini engellememek için yalın ayak olmalarını tercih ediyoruz" diye konuştu.
Çocuğun konuştukları anlaşılmıyorsa dikkat
“Başarısızlık” çocuklarımızın inancı olmasın
"Patik veya çorap kullanın"
Doğru bir ayakkabının ayağın topuk kısmını iyi sarması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Semih Ayanoğlu, "Ayakkabıyı katladığımız zaman parmak bölgesinden parmaklar kıvrılmalı, ayakkabı mümkün olduğunca ayak hareketlerine izin vermeli. Ev içerisinde ise soğuktan korunmak amacıyla altı kaydırmayan silikon emdirilmiş patikler ya da çoraplar kullanmak en doğru seçim olacaktır. Çocuk ev dışına çıkacağı zaman esnek, tabanı yumuşak, ayağı çevresel faktörlerden koruyan ayakkabıları öneriyoruz" ifadelerini kullandı.
"İlk adım ayakkabısının olumlu etkisi yok"
Ayağın basma kusurunu engellemek amacıyla satıldığı iddia edilen "ilk adım ayakkabılarını" anlatan Doç. Dr. Ayanoğlu, bunların olumlu bir etkisinin olmadığını söyledi. Kötü ayakkabının neden olacağı sağlık sorunlarını şöyle anlattı:
Çocuklarda uyku alışkanlığına dikkat
"İlk adım ayakkabısı adı altında satılan ayakkabılar maalesef ayak ve ayak bileği hareketlerini çok fazla kısıtlıyor. Bu tür ayakkabıların ayak gelişimi ile ilgili maalesef olumlu bir etkisi yok. Litaretürden öğrendiğimiz ayakkabı kullanmayan ve terlik kullanan yalınayak toplumlarda, ayakkabı kullanan toplumlara göre daha az ayak sorunu olduğunu biliyoruz. Eğer çocukta bir ayak hastalığı veya patolojik basma kusuru (Rijid Pes Planus, Pes Cavus, VertikalTalus, tarsal koalisyon, pes ekinovarusvs.) varsa bu hastaların erken tespit edilerek tedavileri küçük yaşlardan itibaren düzenlenmelidir. Yenidoğan döneminde 5 yaşa kadar hemen hemen tüm çocuklarda gördüğümüz esnek düz tabanlık şikayet oluşturmadığı sürece tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Kötü ayakkabı kullanmak ayakta bozulmaya yol açmaktadır. En sık küçük parmak hastalıklarından çekiç parmak, tırnak batıkları ve nasır sorunlarını görmekteyiz. Doğru ayakkabıyla sonradan gelişen hastalıklar önlenebilmektedir."
Doğru ayakkabı nasıl seçilir?
Boyut olarak doğru ayakkabı kullanmanın ayak sağlığına olumlu etkileri olduğunu anlatan Doç. Dr. Ayanoğlu, ailelere şu tavsiyelerde bulundu:
"Bizim tavsiyemiz aileler bir kartonun üzerine çocuklarının ayağını bastırarak bir kalıbını alsınlar. Ayağı her iki yandan sıkıştırmayan ve en uzun parmağından yaklaşık 13 milimetre kadar uzun bir ayakkabı seçmek gerekiyor. Ayakkabıyı eli ile katladığında, tabanı yumuşak malzemeden yapılmış olmalı ve ön kısmından katlanmalıdır. Topuğu saran kısmı sert olmalıdır. Ayakkabının yapıldığı malzeme kullanılacak mevsime uygun ve hafif malzemeden olmalıdır. Hayatın başlarında ilk 3 yaşına kadar senede en az 2 kez ayakkabı numarası değişir. Bu yüzden sık aralıklarla çocuğun ayak numarası kontrol edilmeli ve doğru büyüklükte ayakkabı kullandığından emin olunmalıdır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘ÖLÜM ÜÇGENİ!’ Dr. Mehmet Öz böyle uyardı! Yüzdeki o bölgeye bunu yapan yandı!
Sakın çöpe atmayın! O meyvenin kabukları da şifa deposu! Yaşlanma sürecini yavaşlatıyor, kolajen üretimini destekliyor
Kainat Güzellik Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Ayliz Duman'ın eski hali ortaya çıktı! Meğer böyle 2 yılda 30 kilo vermiş!
3 yıl erken yaşlandırıyor! Uyku sorunu olanlara kötü haber
Sonbaharda metabolizmayı ateşleyecek öneriler! Kilo artışını bu adımlarla engellemek mümkün