Smear Testi Nedir? Neden Yapılır? Smear Testi Ne Zaman Yapılır?
Rahim ağzında meydana gelebilecek olası bazı hastalıklar ciddi sorunlar ile karşı karşıya bırakabilmektedir. Bu rahatsızlıkların bazıları farklı tedavi yöntemleri üzerinden geçerken, bazıları hayatı tehlikeye atabilecek ciddi risk faktörleri taşımaktadır. Bu faktörlere karşı ise tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için testler ele alınır. Bu testlerden biri de smear testi olarak öne çıkmaktadır. Rahim ağzı ile ortaya çıkabilecek hastalıklara karşı bu test hakkında bilgi almak isteyen birçok kişi bulunuyor.
Smear Testi Nedir?
Rahim ağzı kanseri ile hücresel düzensizlik ya da kansere sebep olabilecek hücrelerin, enfeksiyonel açıdan saptanmasına smear testi denmektedir. Bu aynı zamanda bir tarama testi olarak nitelendirilir. Özellikle rahim iç zarı kanserinin önceden tespit edilmesi için çok önemli bir test olarak öne çıkıyor. Bu sayede hücresel bozukluğun kansere dönüşmesine engel olunarak erken zamanda tedavi uygulanır. O yüzden kişinin hayatı ile ilgili bir test olduğu için, pek çok hastalık konusunda risk faktörüne karşı büyük bir öneme sahiptir. Erken tespit ve tedavi ile hasta yeniden sağlığına kavuşabilir.
Smear Testi Neden Yapılır?
Hücre bozukluğu ya da hücresel açıdan bazı değişimler rahim ağzı bölgesinde meydana gelebilir. Bu değişime uğrayan hücreler ise, ‘kanser öncüsü hücreler’ şeklinde ifade edilmektedir. Yani hücrelerde istenmeyen bozulmalar kansere yol açabilmektedir. İşte bu noktada smear testinin amacı, bölgesel açıdan meydana gelecek hücre bozulmalarına karşı önceden tespit gerçekleştirmektir. Bu sayede kanser aşamasına gelmeden erken tedavi yöntemleri uygulanabilir. Human papilloma virüsü olarak bilinen (HPV) bu soruna neden olan en önemli zararlıdır. Son dönemlerde ise kansere sebep olan lezyonlar ciddi oranda artış göstermiş durumda.
Smear Testi Ne Zaman Yapılır?
Smear testi için kadınların mutlaka periyodik olarak yılda bir kez jinekolojik muayeneden geçmesi gerekmektedir. Yapılacak muayene esnasında rahim ağzında meydana gelen kızarıklık ya da renk değişikliği olup olmadığı incelenir. Aynı zamanda enfeksiyon varlığı ya da rahim duvarında kalınlaşma gibi durumlara bakılır. Ayrıca yumurtalık kısmında kist ve yumurta sayısında azalma gibi unsurlar test içerisinde bakılan bölümlerdir. Eğer rahim ağzında herhangi bir sorun yaşanmamış ise, o zaman yapılan kontrollerin ardından smear testi 3 yılda bir gerçekleştirilebilir.
Smear Testi Kesin Sonuç Verir mi?
Bir tarama testi olduğu için smear testi kesin bir sonuç vermez. Bu test neticesinde ele alınan öncü bilgiler doğrultusunda, uzman doktor kontrolü altında servikal biyopsi işlemi gerçekleşir. Böylece alınan dokular patolojiye gönderilir ve yapılan incelemeler doğrusunda raporlama sağlanır. Rapor içerisinde çıkan sonuçlara bağlı olarak uzman doktor onayı ile tedavi yöntemleri uygulanır.
Rahim Ağzı Kanserinin Nedenleri
Smear testi ile ortaya çıkan rahim ağzı kanser olma riski, çok ciddi sorunlar yaratabilmektedir. Bu konuda erken tetkik ve teşhis ile beraber tedavi yöntemleri, hastalığın kısa süre içerisinde atlatılmasına imkan verebilir. Bu hastalığın birçok farklı nedeni bulunmaktadır.
- Erken yaşta ilişkiye girme
- Birden fazla cinsel eş ile ilişki durumu
- Cinsel yol ile bulaşmış olan hastalıklar (Bel soğukluğu, frengi ya da uçuk virüs vb)
- Genital siğil varlığı
- Kötü genital bakım
- Sigara kullanımı
Bu gibi nedenler kişinin hayatında rahim ağzı kanseri ile karşı karşıya getirme durumunu yaratmaktadır. Böyle durumlar ile karşı karşıya kalmamak için mutlaka yukarıdaki nedenleri mümkün olduğu kadar minimum seviyeye çekmek gerekir. Aynı zamanda periyodik olarak smear testinin yapılması büyük bir öneme sahiptir. Böylece erken teşhis ile beraber farklı raporlama üzerinden ele alınacak tedavi yöntemleri, hastalığın kısa süre içerisinde ortadan kaldırılmasına imkan verebilir.
Kimler Smear Testi Yaptırmalıdır?
Cinsel yaşamı devam eden kadınlar yılda bir defa smear testini yaptırmalıdır. Ancak daha önceden cinsel yaşamı olmayan ve hiç cinsel ilişkiye girmemiş olan kadınlar için bu test gerçekleştirilmez. Özellikle bir kez smear testini yaptırmış olan kadınlar daha sonra bunu 3 yılda bir gerçekleştirebilir. Bu sayede rahim ağzı kanseri gibi ciddi bir hastalık ile karşı karşıya kalma durumu olup olmadığı anlaşılabilir. Elbette bu test ne zaman istenir ise yapılacağı için, kişi bir rahatsızlık içerisinde olduğunda uzman bir doktor kontrolü altında bu testi her zaman gerçekleştirebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Aralık Ayından İtibaren Vakalar Arttı! Yoğun Öksürük, Yüksek Ateş Ve İshal Şikayetleri İle Kendini Göteriyor! Bu Hastalığa Dikkat
'Halsizim' diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Sahte Olmayan Ne Kaldı? Peynirde, Kıymada Hatta Ekmekte İnanılmaz Hileler! Kaşar Peynirine Patates Püresi, Kıymaya Et Aroması, Una Beyazlatıcı...
-
Alzheimer 20 Yıl Önceden Geliyorum Diyor! İşte O Belirti...