Sivrisinekten bulaşan Dang Humması (Dengue Fever) nedir, belirtileri nelerdir?
Oyuncu Leyla Bilginel'in yakalanmasıyla 'Dang humması' hastalığı yeniden gündem oldu. Ölümcül bir virüs olan dangın sivrisinekler aracılığıyla vücuda bulaşmasıyla hastalık ortaya çıkıyor. Peki, dang hummasının belirtileri nelerdir ve hastalığın tedavisi nasıl yapılır?
Haberin Devamı
1/9

Dang humması belirtileri ve tedavisi ile ilgili Sağlık Bakanlığı dönem dönem seyahate çıkacak yolculara bilgilendirmeler yapıyor. Peki, nedir bu dengue virüsü ve dang humması?
2/9

Dang ateşi tüm dünyada tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral bir hastalıktır. Kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olduğu için ’kırık kemik humması’ olarak da bilinir. Etkeni flavivirüs ailesinden Dang virüsüdür. Dang virüsünün bilinen 4 tipi vardır. Bir tipiyle hastalık geçirenler diğer tipleriyle de tekrar hastalanabilirler.
Haberin Devamı
Dang humması nasıl bulaşır?
3/9

Aedes cinsi sivrisinekler tarafından taşınır ve bulaştırılır. Bu sivrisinek göreceli olarak temiz su kaynaklarını tercih ettiğinden evlerde su basmaları, kanalizasyon boruları gibi yerler bu türün yerleşimi için ideal olabilmekte, bu nedenle salgınlarda kentsel yayılım da gözlenebilmektedir.
Dang Humması belirtileri
4/9

Ani başlangıçlı en az 2-7 gün süren akut ateşli hastalık,Baş ağrısı, göz arkasında ağrı,Kas ve eklem ağrıları,Döküntü ve kanama bulguları (burun kanaması, dişeti kanaması, cilt altı kanaması…),Aynı yer ve zamanda Dang vakalarının bulunması ve temas öyküsü,Endemik bölgeye seyahat öyküsü,
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Dang humması tedavisi
5/9

Klinik muayene ve kan tetkikleriyle tanı konur. Virüs hastalığın 5. gününe kadar kandan izole edilebilir. Dang hastalarında HIV tarama testleri yanlış pozitif sonuç verebilir. Hastalığa özel bir tedavi yoktur. Semptomlara yönelik tedavi uygulanır.
6/9

Dang hastalığı birçok ülkede, Doğu Akdeniz, Afrika, Hindistan ve Uzakdoğu’da ayrıca Hawai ve Karayip adalarında, kısmen Amerika Birleşik Devletleri’nin güney eyaletleri ve Avustralya’da görülmektedir. Türkiye’ye komşu Ortadoğu ülkelerinde Dang virüsü 1 ve 2 serotipleri bulunmaktadır. Buralara seyahat edecek yolcular için risk mevcuttur.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
7/9

Yıl boyunca vakalar görülmekle birlikte, vaka yoğunluğu yağışın bol olduğu yıllarda artmaktadır.
8/9

Korunma yöntemlerinin başında sivrisinek ısırıklarına karşı alınacak önlemler yer alır ( kapalı giysiler, sivrisinek kovucular, cibinlik, korunmuş ve klimalı odalar ). Dang ateşi için aşı çalışmaları devam etmektedir
Haberin Devamı
Haberin Devamı
9/9

2-7 gün süren ateş, baş ağrısı, gözlerde ağrı, kas ağrısı, eklem ağrıları, döküntü ve kanama gibi belirtiler seyahat sonrasında görüldüğünde en yakın sağlık merkezine başvuru yapılmalıdır.