Şişmanlık mutlaka tedavi edilmeli
Genel Cerrah Op. Dr. Onur Peşluk çağımızın en büyük hastalıklarından biri olan Morbid Obezitenin (aşırı şişmanlık) Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigaradan sonra önlenebilir ikinci ölüm sebebi olarak gösterildiğini hatırlatıyor.
Genel Cerrahi uzmanı Op. Dr. Onur Peşluk Türkiye'de her geçen gün artan Morbid obezite hastalığının sadece estetik problem olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor.
Obezitenin vücutta fazla miktarda yağ dokusu birikimi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyleyen Op. Dr. Onur Peşluk"Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) obeziteyi bir hastalık olarak kabul ediyor. Günümüzde artan obez insan sayısı ve obeziteye yakalanma yaşının çocukluk çağına kadar inmesi hastalığın ciddiyetini gözler önüne seriyor" diyor.
"Obezite (aşırı şişmanlık) mutlaka tedavi edilmelidir"
Obezite hastalığının tedavisi için her şeyden önce yaşam şeklinin değiştirilmesi gerektiğini belirten uzman doktor Onur Peşluk, "Yememize dikkat etmeli ve daha fazla hareket etmeliyiz. Sağlıksız beslenme ve hareketsizlik bu hastalığın en büyük nedeni" diye konuştu.
Obezite kendi başına bir sağlık sorunu iken, son yıllarda obezitenin neden olduğu hastalıkların da ayrı bir araştırma konusu haline geldiğini ifade eden Onur Peşluk "Artan obezite ve obeziteye bağlı sağlık sorunları yaşamı tehdit eder hale geldiğini söylüyor.Obezitenin başlıca yol açtığı rahatsızlıkların başında; eklem hastalıklarından kansere kadar geniş bir yelpazede tüm vücut sistemini etkileyen bir durum olduğunu söyleyen uzman doktor Peşluk; Obezitenin etkilediği en önemli sistemlerin başında ise endokrin ve kalp-damar sistemidir. Erişkin tip, yani şeker hastalığının ikinci tipinde (Tip 2 DM) en önemli risk faktörü obezitedir" diyor.
Kardiovasküler (kalp / damar ) sistem obezitenin olumsuz etkilediği ikinci önemli sistem olduğunu söyleyen uzman doktor Onur Peşluk şöyle konuştu:
"Kandaki artan yağ oranları (trigliserid ve kolesterol) damar sertliğine zemin hazırlar. Damar sertliği ciddi boyutlara ulaştığında hipertansiyon, kalp krizi ve inme riskleri ortaya çıkar. Kalp krizi riski obez bireylerde normal kilolu insanlara göre 2 misli daha fazladır.
Obez bireylerin sık olarak maruz kaldığı sıkıntılardan bir diğeri de uyku apnesidir. Uyku apnesi, uyku sırasında solunumu durma noktasına getirebilen bir hastalıktır.
Obezitenin bazı kanser türlerinde risk faktörü olduğu tıbbi litaratürde de gösterilmiştir. Erkeklerde özellikle prostat ve kolon (kalınbarsak) kanserlerinde artış olduğu gözlenmiştir. Kadınlarda ise özellikle hormona bağlı gelişen meme kanseri artış göstermektedir. Östrojen hormonunun ana kaynağı olan kolesterolün artması sebep olarak görülmektedir"
Genel Cerrahi uzmanı Op. Dr. Onur Peşluk dünyanın obeziteyle savaştığını ve obezite problemi olan insanların sağlık problemleri artmadan, vakit kaybetmeden bir uzmana danışıp tedavi olmaları gerektiğini bildiriyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Deliksiz Uykunun Düşmanları! Uzman İsin Tek Tek Açıkladı, Çözüm Önerileri Sundu
Türk Kahvaltısı 2025 Trendlerinde! 2025'te Odak Noktasında Hangi Besinler Olacak? İşte 2025 Yılının Gıda Trendleri
KİLOSU 14 TL! Bağışıklığı Güçlendiriyor, Kolajen Üretimini Artırıyor! Tam Bir Şifa Deposu: C Vitamini, K Vitamini, Demir, Magnezyum...
-
DR. MEHMET ÖZ'DEN GRİP VE NEZLEYE KARŞI SÜPER REÇETE! Yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı... 'Mikrobu ciğer ve burundan söküp atıyor'
"Ellerim üşüdü" deyip geçmeyin! Cilt sağlığını yerle bir ediyor