Sırt ağrısı neden olur? Sırt ağrısına ne iyi gelir? Neyin belirtisi?
Duruş bozuklukları ve ağır kaldırmak başta olmak üzere birçok etken sırt ve bel bölgesinde ağrıya yol açabilir Aynı zamanda yaş ve kilo faktörleri de ağrıların çok daha şiddetli ve uzun süreli olarak hissedilmesine neden olmaktadır. Sırt ağrısına ne iyi gelir? Belirtileri ve nedenleri ile birlikte sizin için derledik.
Sırt ağrısı birçok hastalığın belirtisi olabilir. Batma ve yanma şeklinde de hissedilen ağrılar, alınan önlemlere rağmen devam ediyorsa hastanelerin ortopedi bölümünden randevu alınmalıdır. İlk muayene için aile hekimine de gidilebilir.
Sırt Ağrısı Neden Olur?
1- Duruş bozuklukları: Günlük hayatta ve iş yaşamında sürekli bilgisayarın karşısında olan kişilerde sırt ağrısı şikayetleri çok sık görülmektedir. Eğilerek ve kamburunu çıkararak oturmak en yaygın duruş bozukluklarından biridir. Vücudun iskelet yapısı deformasyona uğradığı takdirde bel kayması ve sırt ağrısı semptomları gözlemlenebilir.
2- Fiziksel Travmalar: Geçirilen kazalar sonrasında vücutta fiziksel travmalar oluşabilir. Bacaklar, omuz, sırt ve bel bölgesini etkileyen yaralanmalar akut ağrılara yol açar. Uzman doktorların gözetiminde incelenen fiziksel travmalar yaygın olarak ilaçla ve egzersiz programlarıyla tedavi altına alınıyor. Fizik- tedavi de en sık kullanılan yöntemlerden bir diğeridir.
3- Kronik yorgunluk: Yeterli beslenmemek, aşırı kafein tüketimi, uyku düzensizliği gibi birçok faktör bağışıklık sisteminin eski işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Bunun sonunda kronik olarak hissedilen yorgunluk meydana gelebilir. Kronik yorgunluk baş ve sırt ağrısına yol açar. Aynı zamanda uzun süreli olarak ayakta kalan kişilerde sırt ağrısı şikayetleri diğer kişilere göre %50 daha fazla görülür.
4- Ağır kaldırmak (eşya, dambıl): Fazla ağır eşyaları kontrolsüz bir şekilde, bir anda kaldırmaya çalışmak belin kilitlenmesine ve sırtın zorlanmasına neden olabilir. Özellikle belli bir yaşın ve kilonun üstündeki kişilerde çok daha fazla görülür. Spor salonlarında ve evde egzersiz yapan kişilerin ağır dambıllar kaldırması da sırt ağrılarının birincil dereceden nedenleri arasında gösteriliyor.
5- Fıtık: Karın bölgesinde ortaya çıkan fıtıklar vücudun birçok bölgesini olumsuz etkilediği gibi bel ve sırtta şiddetli ağrıların hissedilmesine yol açabilir.
6- Psikolojik nedenler: Yüksek stres ve kaygı faktörlerinin de sırt ağrılarını tetiklediği bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Sırt Ağrısına Ne İyi Gelir?
1- Spor ve egzersiz: Düzenli olarak yapılan spor ve egzersizler vücudun çok daha dinç ve sağlıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda kişilerin ideal kilolarında kalmasını sağlayarak aşırı kiloya bağlı ağrıların ortaya çıkmasını önler. Bu nedenle haftada en az iki gün spor yapılmalı ve mümkünse her gün yarım saat ile bir saat aralığında yürünmelidir.
2- Ortopedik ayakkabı: Gün içerisinde uzun bir süre, molasız ayakta kalan kişilerde sırt ağrısı çok daha yoğun olarak görülüyor. Aynı zamanda başta topuklu ayakkabılar olmak üzere yanlış ayakkabı seçimleri de bel ve sırt bölgesini zorlamaktadır. Ortopedik özellikli ayakkabılar kişilerin çok daha rahat etmesini sağlar ve sırt - boyun ağrılarını ortadan kaldırır.
3- Masaj: Profesyonel terapistlerin uyguladığı beli başlı masaj teknikleri sırt ağrılarını gidermektedir. Sporcu masajı dışında derin doku ve sıcak taş masajları da periyodik aralıklarla uygulandığı takdirde ağrı şikayetlerinin azalmasında etkili oluyor. İşin eğitimini almamış kişiler tarafından yapılan masajlar sırt ve bel ağrılarının akut seviyeye çıkmasına neden olacağı için önerilmemektedir.
4- Ortopedik yatak: Ayakkabı kadar yatak seçimi de sırt ağrıları için kritik bir öneme sahip. Ortopedik özellikli yaylı yataklar hem uyku kalitesini arttırmakta hem de ağrı semptomlarının azalmasını sağlamaktadır.
Sırt Ağrısı Neyin Belirtisi?
Uzun süren ve kronikleşme emareleri taşıyan sırt ağrıları birçok tehlikeli hastalığın belirtisi olabilir. Bunların başında akciğer kanseri yer alıyor. Aynı zamanda fıtık ve tüberküloz kanserinin ön habercisi de sayılmaktadır. Bu nedenle devam eden şikayetlerde mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.
Sırt Ağrısı Tedavisi
İlk muayenede sırt ağrısının tedavisinde hangi yöntemin kullanılacağı tespit edilir. Eğer nedeni aşırı kiloya bağlı ise hasta diyetisyen hekime yönlendirilir. İlaçla tedavisinde ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanılır. Omuz ve sırt bölgesini etkileyen kulunç ağrıları içinse krem ve merhem kullanımı yaygındır. Bunların dışında en sık uygulanan tedavi yöntemlerinin başında fizik tedavisi geliyor. Fizik-terapi hastanın durumuna göre üç ya da altı ay sürebilir.