Sinüzit ihmale gelmez! Sinüzit belirtileri ve tedavisi ile ilgili tüm merak edilenler...
Kulak Burun Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seçil Bahar Dal sinüzitle ilgili önemli bilgiler verdi.
Haberin Devamı
/

Yanaklarda, alında, kafa içinde ve gözler arasındaki kemiklerin içerisinde yerleşen hava dolu boşluklara sinüs adı verilir. Sinüsler doğumdan itibaren kısmen bulunurlar, çocukluk ve ergenlik dönemi boyunca gelişmelerini sürdürürler ve son hallerini 20’li yaşlara doğru alırlar.
/

Sinüslerden her gün yarım ile bir litre arasında değişen miktarlarda mukus salgısı yapılır. Üretilen mukus sinüslerin buruna açılan kapıları olarak düşünülebilecek ostium denilen kanallardan geçerek buruna taşınır. Mukus burundan geçen havanın temizlenmesinde ve nemlendirilmesinde önemli rol oynar. Mukusun taşıma sistemindeki bozulmalar veya ostiumlarda oluşan kapanmalar mukusun sinüslerden boşaltılamamasına ve sinüs iltihaplanmalarına yani sinüzite neden olur. Sinüzitler en sık üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüs enfeksiyonlarının ostiumları daraltarak sinüslerde ikincil bakteriyel enfeksiyonlara yol açması sonucunda görülür.
Haberin Devamı
/

Bunun dışında burun orta bölmesi yani septum eğrilikleri, burun etleri bir diğer deyişle konkalarda görülen büyümeler, alerji, sigara kullanımı, ostiumları daraltan anatomik bozukluklar ve kişinin vücut direncinin düşük olması gibi kişisel nedenlerle sinüzitler oluşabilir.Sinüzit 4 hafta içinde başlayıp kayboluyorsa akut sinüzit, 12 haftaya dek uzarsa subakut sinüzit ve 12 haftadan uzun sürerse kronik sinüzit olarak isimlendirilir.Hastalarda görülen şikayetler akut ve kronik sinüzitlerde farklılıklar gösterir.
/

Akut sinüziti olan hastalarda geceleri ve sabahları daha belirgin olmak üzere yüzde ağrı ve dolgunluk hissi, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, geceleri belirgin öksürük ve koku almada azalma olur. Kronik sinüziti olan hastalarda ise daha hafif semptomlar görülür. Sıklıkla bu hastalarda kronik geniz akıntısı, burun tıkanıklığı ve sık üst solunum yolu enfeksiyonu öyküsü vardır. Muayene bulguları akut sinüzitte belirgindir ancak kronik sinüzit tanısı için muayene bulguları ve özellikle paranazal sinüs bilgisayarlı tomografileri başta olmak üzere radyolojik değerlendirme büyük önem taşır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ancak çocuklarda radyolojik değerlendirmelerden önce detaylı muayene yapılmasını öneriyoruz. Çocuklarda en sık burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı nedenlerinden olan geniz eti yönünden mutlaka değerlendirmeler yapılmalı, radyolojik değerlendirmelerden ise olabildiğince kaçınılmalıdır.Sinüzit tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Burun içindeki ödemi azaltmak ve burnu açmak için dekonjestan denilen sprey ve tabletler ve alerjik hastalarda antihistaminik tabletler tedaviye yardımcı olarak kullanılır. Sinüzit tedavisinde burun içinin temizlenmesi önemlidir. Bu amaçla deniz suyu spreyler tercih edilir. Tedavinin yanıt vermemesi durumunda, sık tekrarlayan sinüzit atakları olanlarda ve burun içi sinüzite yol açan anatomik sorunları olan hastalarda cerrahiye sıklıkla başvurulur. Günümüzde teknolojik gelişmelerin ışığında endoskopik sinüs cerrahisi sinüzitin cerrahi tedavisinde çok sık kullanılmaktadır. Ameliyat sırasında cerrahın çalıştığı alanı, göz ve beyin gibi önemli komşu yapılarla ilişkiyi gösteren navigasyon sistemleri de giderek yaygınlaşmakta ve endoskopik sinüs cerrahisi başarısını arttırırken, komplikasyon oranlarında da belirgin düşüş sağlamaktadır.