Sindirim sistemini düzenleyen uyku şekli!
Yediğimiz birçok şey sindirim sisteminde beklemediğimiz etkiler ortaya çıkarabilir. Baklagiller, lahana, karnabahar gibi yiyecekler yoğun gaz birikimine neden olabilir veya sindirim sistemini yavaşlatan birkaç sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunu çözmenin ise; günlük yaşamda birkaç alışkanlığı değiştirmek kadar basit yöntemleri mevcut.
Baklagiller, lahana, karnabahar gibi yiyecekler yoğun gaz birikimine neden olabilir veya sindirim sistemini yavaşlatan birkaç sorun ortaya çıkarabilir. Tüm bu sorunları ortadan kaldırmak için yapabileceğiniz birkaç yöntem, hayatınızı oldukça kolaylaştırabilir. Yoga pozları ile sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilir, uyumak için sol tarafınızı seçerek kan akışınızı düzenleyebilir veya duygusal durumlarınızı kontrol altına alabilirsiniz. Tüm bu yöntemlerden birkaçını bulabileceğiniz yazımızı okuyarak yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.
Mide ve pankreasın sol tarafınızda bulunması, sindirim sisteminizin yönü konusunda da birkaç ipucu veriyor. Sol tarafa yatarak uyumak midenizdeki yiyeceği daha kolay bağırsağa geçmesini sağlar. Ayrıca yiyeceğin parçalanmasından sorumlu olan pankreas, enzimlerini bu tarafta uzandığınızda daha yoğun salgılar. Üstelik sol tarafta uyumak, mide ekşimesi olasılığını da düşürür.
Lif, bağırsak hareketlerini düzenli ve normal tutmaya yardımcı olur. Yüksek lifli yiyeceklerin birçoğu aynı zamanda şeker, yağ ve kalori bakımından da daha düşük olması sayesinde daha sağlıklıdır. Sade yoğurt ise bağırsaklarınıza iyi gelen bakteriler olan probiyotikler içeriyor. En yaygın olanları, bazı sindirim problemlerini iyileştirebilen ve irritabl bağırsak sendromu semptomlarını azaltabilen bifidobacteria ve lactobacillus'tur.
Cheeseburger, patates kızartması ve pizza gibi yağlı yiyecekler, vücut tarafından sindirilmek için daha fazla zamana ihtiyaç duydukları için saatlerce şişkin hissetmenize neden olabilir. Bu tür yiyecekler ayrıca mide gazını, krampları veya hazımsızlığı artırabilir. Ayrıca odaklanma yeteneğini de etkileyebilir, bu nedenle meyve, sebze ve yağsız ete dayalı bir dengeli beslenme sistemi sayesinde daha rahat edebilirsiniz. Fakat lahana gibi bazı sebzeler, mide tarafından sindirilemeyen ve kompleks bir şeker olan rafinoz içerdiğinden gaz sorunlarına neden olabilir. Tost, içerdiği ve ishale neden olan nişasta sebebiyle sindirime yardımcı olabilecek yiyeceklerden biridir.
Yürürken daha fazla yeme eğilimine sahibiz çünkü porsiyonları takip etmek hareket esnasında güçleşebiliyor. Fakat oturarak yendiğinde kan dolaşımının iyileşmesi sayesinde daha iyi bir sindirim sağlanıyor. Hatta bağdaş kurarak yemek yemek kalbimizdeki kan basıncını düşürmesi sayesinde yiyeceğin daha düzgün sindirilmesini kolaylaştırıyor.
Su, tükettiğimiz yiyeceklerin parçalanmasına yardımcı oluyor. Bu sayede vücut gerekli besinleri daha rahat emebilir. Yemek sırasında su içmenin iyi olmadığına dair genel kanı, aslında bir yanılgıdır. Su sindirime yardımcı olur ve ayrıca kabızlık çekiliyorsa da oldukça faydalıdır. Yemek sırasında su içmek, porsiyonlarınızı küçültmenizi da sağlar.
Yoga, belirli bir bölgedeki dolaşım düzeyini artırır, böylece sindirime yardımcı olması için rutininize 15 dakika yoga pozisyonları ekleyebilirsiniz. Örneğin; bir dizinizi yukarı kaldırdığınız ve vücudunuzun üst kısmını büktüğünüz Marichyasana duruşu, temel besinlerin gıdalardan emilmesine yardımcı olur. Karaciğer ve böbrekler gibi abdominal organları uyarır ve beyni yatıştırır.
Ayakta öne doğru kıvrım olan Uttanasa pozu, pek çok faydası olan terapötik bir pozisyondur. Sindirim organlarımıza dolaşımı uyarırken karın bölgesine baskı uygular. Sabahları yoga için mükemmel bir zaman dilimi olsa da bu pozları yemekten hemen sonra yapmaya çalışmayın. Aksi takdirde kendinizi hasta hissedebilirsiniz.
Tahammülsüzlükle mücadele etmenin en iyi yolu düşüncelerinizde
Bu hastalığın mevsimi geldi dikkat! Cildinizde ortaya çıkan değişimle kendini gösteriyor
Kanserli hücreye müdahale ediyor! Bu besin kanseri önlüyor...
Bu, biyolojik saatimizi ayarlar ve vücudumuz tam da sindirimin ne zaman gerçekleşmesi gerektiğini bilir. Düzensiz yemek yemek birkaç sağlık riskini artırabilir ve ayrıca kilo almanıza neden olabilir. Programınız çok yoğunsa öğünlerinizi önceden hazırlayın ve ofiste aynı saatlerde yemek yemeye çalışın.
Stresli durumlarda vücut bu baskıyı hisseder ve sindirimi yavaşlatır. Bu durum ise şişkinlik, kabızlık, kramp ve hazımsızlık gibi sonuçlara neden olabilir. Aynı zamanda tam tersi bir etkiye sahip olabilir ve sindirimi hızlandırarak sık sık tuvalete gitmeye de neden olabilir.
Streste fazla artış olduğunda iştahta bir artış veya azalma ortaya çıkabilir. İki durumun da sağlık için risk taşıması nedeniyle meditasyon yapmaya veya ev işlerine odaklanmaya başlayabilir, böylece stres oranınızı azaltabilirsiniz.
Yeme isteğimizi yönetebilir, uykuyu iyileştirebilir, kaygı düzeyini azaltabilir ve duygusal tepkilerinizi kontrol edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken 4 saniye nefes almak, nefesi 7 saniye tutmak ve 8 saniye boyunca da vermek üzerine bir egzersiz planı uygulamak olacaktır. Bunu toplamda 4 kez yaparak yaşamınızda büyük bir değişim yapabilirsiniz.
Vücudunuzun size anlatmaya şeyleri dinlemeyi de unutmayın. Kötü kramplar, mide ağrısı veya şiddetli şişkinlik gibi semptomlar birkaç gün devam ederse, doktorunuza danışmak da oldukça önemlidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip misin yoksa nezle mi? Grip, nezle ve soğuk algınlığı arasındaki farklar ne? İşte ayırt etmenin yolu
Vücutta 300'den Fazla Reaksiyonda Görevi Var! Eksikliğinde En Sık Görülen Belirti Kas Krampları... Magnezyumun Önemi
Ağız Kanseri Riski: Erkeklerde 2 Kat Fazla Görülüyor! Belirtileri Göz Ardı etmeyin...
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz