Sık sık uyku felci yaşamak bir hastalık belirtisi mi?
Halk arasında 'karabasan' olarak adlandırılan uyku felci, kişinin uykudan uyanıp vücudunu hareket ettirememesi olarak tanımlanıyor. Uyku felcinin kişiye rahatsızlık veren oldukça stresli bir durum olduğunu belirten uzmanlar, beraberinde bazı halüsinasyonlar, odanın içerisinde aslında olmayan bazı şeyler veya kişiler görülebildiğini ifade ediyor. Peki uyku felcinin sık yaşanması neyi işaret ediyor?
Uyku felcinin halk arasında karabasan olarak da adlandırılan bir rahatsızlık olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, “Bu rahatsızlığın belirtisi kişinin uykudan uyanıp vücudunu hareket ettirememesidir.
Kişi uykunun ortasında gözlerini açar. Etrafını görebilir. Ancak vücudunda herhangi bir kasını hareket ettiremez. Kişiye rahatsızlık ve ıstırap veren oldukça stresli bir durumdur. Kişi beraberinde bazı halüsinasyonlar, odanın içerisinde aslında olmayan bazı şeyler veya kişiler görebilir” ifadelerini kullandı.
Kişiye rahatsızlık veren bir durum olmasına karşın, uyku felcinin aslında çok tehlikeli bir durum olmadığını söyleyen Prof. Dr. Barış Metin, "Bir süre içerisinde kendiliğinden geçer. Daha çok narkolepsi hastalarında karşılaşılan bir durumdur. Yani gündüz kontrolü dışında aşırı miktarda uyuyan hastalar vardır.
Narkolepsi hastaları, geceleri uyku felcini de sıklıkla yaşarlar. Bununla beraber narkolepsi hastaları dışında herkes ara sıra uyku felci yaşayabilir. Özellikle çok stresli ve yorgun dönemlerde uyku felci yaşamak, kişinin muhakkak ciddi bir hastalığı olduğunu göstermez. Nadiren yaşanması durumunda bir tedaviye gerek yoktur. Ancak sık sık uyku felci yaşanıyorsa mutlaka bir uyku bozuklukları uzmanıyla görüşülmesi gerekir" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor