Sigarayı bırakmak için profesyonel yardım şart
Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla tütün mamullerinin zararları ve bağımlılıktan kurtulma ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sigara bırakmak isteyenlere profesyonel yardım almalarını önerdi.
Sigara dumanında 4 binden fazla madde bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, bağımlılın esas sebebinin ise nikot olduğunu söylüyor. Nikotin kana karıştığında beyinde bazı nöroendokrin ve nörotransmitter maddelerin salgılanmasına neden oluyor. Sönmez, "Bu maddeler sigara içen kişide geçici bir haz ve doygunluk hissi oluştursa da bir süre sonra huzursuzluk, sinirlilik, konsantrasyon kaybı, depresif duygu durumu gibi nikotin yoksunluğu belirtileri görülür. Kişi, bu halin kaybolması için yeniden nikotin yani sigara arayışına başlar." sözleriyle sigara bağımlılığının yarattığı kısır döngünün altını çiziyor.
6 dakikada 1 kişi ölüyor
Sigara içme ile hastalık ve ölüm oranları arasındaki bağlantının kesinlik kazandığını vurgulayan Sönmez, dünyada görülen en sık üçüncü ölüm nedeninin sigara ve sigaraya bağlı hastalıklardan kaynaklandığını belirterek, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre dünyada her 6 dakikada bir kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini çarpıcı bir dille ifade etti.
Nargile sigaradan da kötü
Sigaranın en çok kullanılan tütün mamulü olmasının yanında nargile, puro ve pipo gibi ürünlerin de tütünün oluşturduğu bütün olumsuz özelliklere sahip olduğunu ifade eden Sönmez, nargilenin ağır metal içermesinden dolayı kansorejen ve toksik etkisinin sigaradan daha da fazla olduğuna dikkat çekti.
Oluşan basınç nedeniyle nargile dumanının akciğerlere daha hızlı ve etkin bir şekilde nüfuz edebildiğini kaydeden Sönmez, "Nargilenin birçok kişi tarafından kullanılıyor olması, enfeksiyon hastalıkları açısından da önemli risk faktörü oluşturmaktadır. Sigara ile mücadelede önemli mesafeler alınması, tütün bağımlısı olan hastalarımızı bir alternatif olarak nargile kullanımına yönlendirebilmektedir. Nargilenin zararlarının kamuoyunda yeterince tartışılmamış ve zararlarının hastalarımız tarafından yeterince bilinmiyor olması, nargile kullanımının önemli nedenleri arasındadır. Sigarayı bırakmak isteyen hastalarımızın aslında yapması gereken, tüm tütün ürünlerini hayatlarından çıkarmaya niyet etmeleridir" şeklinde konuştu.
Vücut sistemine ağır hasar veriyor
Sigara kullanımının olumsuz sonuçlarının vücudun tüm organlarında ve sistemlerinde görülebildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, sigaranın diş ve diş eti hastalıklarından, ciltte kırışıklıkların artması ve renk değişikliğine, akciğer kanseri ve kronik obstruktif akciğer hastalığından, koroner arter hastalığına, mesane kanserinden saç dökülmesine, cinsel problemlerden, felç ve organ yetmezliklerine kadar vücudun tüm organ ve sistemlerinde ağır hasarlara yol açabileceğini dile getirdi.
Profosyenel yardım önemli
Sigarayı bırakmanın öncelikle karar vermekle başladığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Sönmez, sigarayı bırakmaya karar veren hastaların mutlaka profesyonel yardımla beraber sigarayı bırakmalarını önerdiklerini, Düzce Üniversitesi bünyesindeki Sigara Bırakma Polikliniği'nde de geçen yıl itibariyle hizmete başlandığını belirtti.
Tedaviyle herşey mümkün
Tütün bağımlısı olan hastaların her şeyden önce bir karar vermesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, "Sağlıklı yaşama ve hayatlarında beyaz bir sayfa açmaya karar veren hastalarımız için tedavi seçeneklerimizin çok ve başarı oranımızın yüksek olduğu müjdesini vermek istiyorum. 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü vesilesiyle tüm tütün bağımlısı hastalarımızı yeni, sağlıklı bir hayata birlikte merhaba demeye davet ediyorum" şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İkinci Bahar’ın Gülsüm’üydü! Nurgül Yeşilçay'ın zayıflama sırrı! BU DİYETLE 15 KİLO VERDİ!
Kalp dostu karnabaharın bilinmeyen faydaları
Günlük hayattaki bu alışkanlıklar kemikleri mahvediyor!
Metabolizmayı bozuyor, kanser riskini artırıyor! Ketojenik beslenmenin sağlığa 6 zararı
Uzmanı uyardı: Ölümcül olabilir! Mantar yedikten sonra bu belirtiler varsa aman dikkat!